VIDEO Zeci de radiografii dosite prin vestiare de medicii ortopezi din Slatina. Suspiciuni de şantaj reciproc între doctori cu „pacienţii problemă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina desfăşoară o anchetă de amploare după ce au descoperit în ultimele zile o adevărată arhivă de radiografii ascunse în vestiarele a trei dintre cei şapte medici ortopezi care activează în unitatea medicală.

Oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina desfăşoară o anchetă de amploare după ce au descoperit în ultimele zile o adevărată arhivă de radiografii ascunse în vestiarele a trei dintre cei şapte medici ortopezi care activează în unitatea medicală.
 
Totul a pornit de la o solicitare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt către SJU Slatina. Poliţiştii au cerut în urmă cu o săptămână o copie după foaia de observaţie şi radiografia unui pacient care suferise o fractură de bazin, pentru a continua cercetările într-un dosar penal. Angajaţii spitalului n-au găsit respectivele documente medicale, motiv pentru care conducerea a luat hotărârea să facă verificări în toate spaţiile aferente secţiei Ortopedie. Directorul unităţii medicale spune că au mai existat cazuri în trecut când n-au găsit fişe cerute de Poliţie.

Cum s-au justificat medicii

Membrii comisiei de verificare au căutat în camera de gardă, în biroul medicului şef, dar şi în vestiarele medicilor. Astfel, în dulapurile a patru dintre cei şapte medici ai secţiei Ortopedie au fost descoperite în total 148 de radiografii. Unul dintre medici, Alexandru Mihalache, a explicat că cele cinci găsite la el erau ale unei rude pe care o tratase. În vestiarul lui Radu Jidovin (fost şef al secţiei de Ortopedie) au fost găsite 81 radiografii, la medicul Ion Grămăticu – 42, iar la medicul Katta Mohammed alte 20 de exemplare. Niciunul n-a putut oferi, la momentul controlului, explicaţii clare în privinţa arhivelor personale suspecte.

Medicul Florin Popa a relatat cum s-a ajuns la controlul în vestiare

Imagine indisponibilă

O comisie urmează să stabilească, analizând toate aceste documente medicale, de unde proveneau radiografiile şi mai ales dacă ar fi trebuit să se regăsească la foile de observaţie, într-o arhivă, suspiciunea fiind aceea că acestea ar constitui mijloc de şantaj între medicii secţiei care nu lucrează tocmai în armonie.

„Fiecare radiografie are o marcă, pe unele dintre ele scrie şi numele pacientului. Conform mărcii se va stabili cui aparţin. Sunt, totuşi, 140 de radiografii care trebuie conexate fiecare cu foaia de observaţie. Medicii nu au avut nicio explicaţie la momentul la care s-a efectuat controlul. Unul dintre medici a declarat că erau cazuri interesante din punct de vedere al patologiei“, a declarat dr. Florin Popa, înlocuitorul directorului medical al spitalului.

Eu nu am documente medico-legale la mine“

Fostul şef al secţiei Ortopedie, medicul Radu Jidovin, în vestiarul căruia s-au găsit cele mai multe exemplare, a motivat, miercuri, 13 martie 2019, în faţa camerelor de filmat, că ar fi vorba despre radiografii de control care n-ar fi trebuit ataşate foilor de observaţie ale pacienţilor. Susţine că pe cele mai multe le-ar fi reţinut în scop ştiinţific. Potrivit lui Jidovin, 50 dintre radiografii sunt ale unui singur pacient, care constituie studiu de caz într-o lucrare prezentată la întâlniri profesionale.

„Am nişte filme, care sunt ale unor bolnavi, controale radiologice, pe care le-am oprit pentru aprecierea evoluţiei şi tratamentului, sunt chiar cazuri ştiinţifice, nu sunt ale spitalului, nu sunt documente medico-legale, nu sunt de la fişele pacienţilor, sunt făcute în policlinică, nu se arhivează“, a declarat medicul Jidovin.

Medicul Ion Grămăticu

Imagine indisponibilă

Medicul Ion Grămăticu se arată deranjat de controlul din vestiar pentru care ar fi fost nevoit să iasă din sala de operaţii. „Arhiva noastră este defectuasă, este o arhivă într-o magazie. Scuzaţi-mă, arhivele se ţin în magazii? În orice ţară civilizată ar trebui să existe arhive electronice. (...) Parcă sunt un infractor considerat. Până la urmă avem şi noi un statut de medici, mă scuzaţi! Noi suntem medici chirurgi, efectuăm un act chirugical“, a declarat Grămăticu. 

Medicii Grămăticu şi Jidovin au contestat, de altfel, modul în care au fost preluate respectivele radiografii, acuzând că în procesul verbal nu s-au menţionat datele inscripţionate pe radiografii, menţionându-se doar numărul de exemplare preluate, şi că, având în vedere acest aspect, acestea se pot uşor înlocui.

O comisie de disciplină constituită la nivelul spitalului urmează să înceapă cercetările în acest caz, însă un dosar în cercetare are şi IPJ Olt, care a fost sesizat marţi, 12 martie, de medicul Mohammed Katta că i-a fost spart vestiarul. Medicul Katta a refuzat să comenteze pe marginea situaţiei create.

„După verificarea primelor 20 radiografii din cele 140, în ordinea în care au fost ridicate, toate aparţin unor pacienţi ai spitalului. Medicii aveau două categorii de radiografii: unele erau ale pacienţilor lor, altele aparţineau unor bolnavi trataţi de alţi medici. După ce vom finaliza ancheta internă, vom sesiza poliţia dacă se va contura în această poveste un aspect penal“, a mai spus managerul spitalului, Cătălin Rotea, din Slatina. Surse din rândul anchetatorilor spun că, în acest moment, se conturează două ipoteze. Una ar fi că medicii ar fi ţinut dosite „radiografiile cu probleme“ ale propriilor pacienţi care n-ar fi putut astfel să-i reclame pentru malpraxis în lipsa dovezii esenţiale. A doua ipoteză este că medicii au păstrat radiografii cu probleme ale unor pacienţi trataţi în spital pentru a-i şantaja pe colegii cu care s-ar afla într-un eventual conflict.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite