Zeci de localităţi cu restricţii din cauza celor mai noi cazuri de pestă, confirmate la Dăneasa la mistreţi. Misiunea vânătorilor, aproape imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătorii ar trebui să elimine, pe cheltuiala lor, toţi mistreţii
Vânătorii ar trebui să elimine, pe cheltuiala lor, toţi mistreţii

Institutul Naţional a confirmat pesta în cazul celor doi mistreţi descoperiţi pe fondul de vânătoare din Dăneasa. Ce au de făcut vânătorii pare imposibil de dus la îndeplinire.

Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, joi, 13 decembrie 2018, existenţa virusului pestei porcine africane în cazul mistreţilor descoperiţi la începutul săptămânii pe fondul de vânătoare de la Dăneasa, judeţul Olt. Zeci de localităţi au intrat, din acest motiv, în zona de supraveghere, stabilită, în cazul mistreţilor, la 13 kilometri, acestea fiind: Drăgăneşti-Olt (sat Comani), comuna Dăneasa (cu satele Dăneasa, Berindei, Zănoaga, Pestra, Cioflanu), comuna Radomireşti (satele Călineşti, Poiana, Radomireşti, Crăciunei), comuna Sprâncenata (satele Sprâncenata, Frunzaru, Bârseştii de Sus şi Uria), comuna Scărişoara, comuna Băbiciu, comuna Gostavăţu (satele Gostavăţu şi Slăveni), comuna Stoeneşti, comuna Deveselu (cu satele Deveselu şi Comanca), Dobrosloveni (sat Reşcuţa), comuna Stoicăneşti, comuna Traian, comuna Mărunţei (sat Mărunţei) şi comuna Fărcaşele (cu satele Fărcaşele, Ghimpaţi, Fărcaşul de Jos, Hătârani).

„Au fost informaţi, în şedinţa din data de 13.12.2018, gestionarii fondurilor cinegetice care intră în zona afectată asupra măsurilor obligatorii pe care trebuie să le aplice ca urmare a confirmării focarului de PPA la mistreţi.
Exploataţiile nonprofesionale cu suine din zona infectată se pun sub supraveghere oficială şi se efectuează catagrafia acestora.

Se aplică interdicţii de mişcare pentru suinele din gospodării, acestea se ţin în adăposturi închise, pentru a nu avea contact cu porcii sălbatici, să nu aibă acces la nici un produs susceptibil de a fi contaminat. Se vor pune dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost şi se vor respecta reguli de igienă“, a transmis DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Oamenilor le este interzis să aducă animale din altă localitate sau să scoată din localitate animale, iar pe de altă parte le este interzis accesul în zona contaminate, indiferent de motiv.

Vânătorii, pe de altă parte, care au participat, astăzi, la o întâlnire cu reprezentanţii DSVSA, sunt la rândul lor obligaţi să rspecte normele de biosecuritate şi să dezinfecteze atât autovehiculele, cât şi echipamentele folosite la vânătoare la sfârşitul fiecărei astfel de acţiuni.

Misiunea lor este de acum să elimine mistreţii din zona stabilită de DSVSA, una greu de îndeplinit, spun vânătorii cu experienţă. Reprezentanţii statului, deşi s-a pus de mult timp problema, nu s-au grăbit să găsească soluţii la solicitările vânătorilor, vânarea mistreţilor, pe de o parte, şi curăţarea zonei de animalele moarte din cauza bolii, pe de altă parte, făcându-se pe cheltuiala celor care administrează respectivele fonduri de vânătoare, de aici şi eficienţa scăzută de până acum în pădurile în care, în ţară, au apărut cazuri de pestă la mistreţi, pentru că niciun administrator nu este dispus să afecteze bugetul cu acţiuni neprevăzute de o asemenea valoare.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite