Zeci de angajaţi ai unui spital-suport COVID-19, deveniţi pacienţi, îşi ajută colegii. „Se ştia că se va ajunge aici“
0Mai mulţi angajaţi ai unui spital suport-COVID-19, care au devenit după infectare pacienţi, îşi ajută colegii la administrarea tratamentului şi monitorizarea celorlalţi pacienţi, cu atât mai mult acum, când spitalul se confruntă cu o explozie a cazurilor.
Mai multe focare, izolate, spun reprezentanţii Spitalului Municipal Caracal, spital suport-COVID-19 în care sunt trataţi în special pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 care au şi alte boli asociate, au făcut ca numărul de cazuri de COVID-19 să crească foarte mult.
Sunt 45 cazuri active în rândul personalului, din cele 67 înregistrate de la debutul pandemiei, iar o parte dintre salariaţii infectaţi sunt izolaţi în spital, devenind pacienţii colegilor lor. Dintre aceştia, cei cărora starea de sănătate le permite dau o mână de ajutor la administrarea tratamentului şi monitorizarea celorlalţi pacienţi şi chiar la curăţenie, în cazul îngrijitorilor de curăţenie.
„O parte (dintre angajaţii infectaţi – n.red.) sunt pacienţi, pacienţi din rândul personalului care la rândul lor ajută, pentru că sunt internaţi în zona COVID. Cei internaţi în spital, asistente, îngrijitoare, ajută, la rândul lor, la administrarea tratamentului, monitorizare, curăţenie în zona respectivă... Se ştia că se va ajunge la această situaţie, se ştia. Există şi recomandare. Personalul medical care devine pozitiv are posibilitatea, dacă starea generală îi permite, să lucreze cu pozitivii, la administrare tratament, la monitorizare.... Nu se întâmplă doar la noi asta. Pe solidaritate umană, pe asta mergem, nu există o plată suplimentară“, a declarat directorul medical al Spitalului Municipal Caracal, dr. Alexandra Popa.
Ajutorul personalului internat este cu atât mai preţios în aceste zile, când se observă o explozie a numărului de îmbolnăviri.
Unul dintre focarele apărute în spital a fost la Blocul Alimentar, punându-se chiar problema închiderii acestuia şi contractarea unei firme de catering. Costurile mari şi faptul că firma ar fi trebuit să livreze mâncare care să respecte mai multe regimuri dietetice au făcut însă imposibilă soluţia, aşa că s-a apelat, după izolarea angajaţilor testaţi pozitiv, la personal suplimentar.
Cât despre sursa de infectare, nu a fost spitalul, spune directorul medical. Din contră, spitalul ar fi unul dintre cele mai sigure locuri când vine vorba de a contracta COVID-19, pentru că se poartă echipamentul de protecţie şi se dezinfectează frecvent.
„COVID-ul din spital nu prea se ia. Tot ceea ce am avut noi până acum anchete epidemiologice în spital s-a dovedit că în spital nu s-a luat, toate au venit din afară. Pentru că aici îşi poartă echipamentul, aici se dezinfectează în permanenţă, şi atunci este greu să-l iei de aici. Dar când te duci la chef şi stai la masă destul de apropiat... De acolo au luat. Noi la concluzia asta am ajuns, că e mai sigur să stai în spital, unde în permanenţă se dezinfectează, se spală, şi unde se poartă echipamentul, chiar se poartă. Când te duci la o întâlnire, la un botez, nu mai porţi echipament“, a conchis dr. Popa.