Un medic obligat să-şi plimbe între spitale fiul bolnav: „Fug spitalele de aceste cazuri ca de râie, iar cei din Minister ridică din umeri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De peste doi ani părinţii aşteaptă o minune şi fac eforturi mult peste puterile lor FOTO Alina Mitran
De peste doi ani părinţii aşteaptă o minune şi fac eforturi mult peste puterile lor FOTO Alina Mitran

Medicul Gheorghe Ciobanu, vreme de peste 40 de ani chirurg-ortoped pediatru la SJU Slatina, a fost lovit, în urmă cu doi ani, de cumplita veste că fiul său de 26 de ani a suferit un anevrism. În prezent tânărul este în stare vegetativă, iar pentru că CJAS decontează doar o parte din costuri, medicul Ciobanu, dar şi conducerea SJU Slatina, au decis să ceară ajutor la Ministerul Sănătăţii, de trei săptămâni aşteptând zadarnic un răspuns.

Vreme de mai bine de doi ani medicul Gheorghe Ciobanu, astăzi pensionar, şi-a „dus crucea“ alături de soţie, la căpătâiul fiului care necesită îngrijire 24 de ore din 24. A ajuns în cele din urmă la capătul răbdării şi a decis să facă publică situaţia grea prin care trec părinţii pacienţilor care, ca şi fiul lor, sunt victime ale unui sistem medical nepregătit să facă faţă realităţii.

Dintr-un tânăr cu un viitor strălucit în faţă, un ţintuit la pat care priveşte în gol

Într-o cumplită dimineaţă de ianuarie, în 2014, fiul soţilor Ciobanu, George Adrian, repeta în fugă pentru examenul pe care avea să-l susţină nu mult mai târziu. Absolvent de automatică şi student eminent, în anul II, la Medicină, George Adrian simte la un moment dat că ceva nu este în regulă, atunci când brusc îl loveşte o durere puternică în zona cefei. Mai are timp să-i ceară mamei telefonul pentru a anunţa SMURD-ul şi o compresă cu apă rece, după care cade secerat la pământ. Suferise un anevrism care l-a adus în stare vegetativă. De atunci părinţii speră permanent într-o minune, spitalul devenindu-le casă.

george adrian ciobanu

George Adrian Ciobanu, 28 ani, a terminat prima facultate, a aboslvit un master şi era student în anul II la Medicină când a survenit accidentul

La început au solicitat discreţie din partea colegilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde au ajuns după primele intervenţii chirurgicale şi, ulterior, după fiecare „incursiune“ la un spital din ţară sau străinătate.
După primele intervenţii chirurgicale în ţară au ajuns cu fiul lor şi la clinici din Germania, de unde, din păcate, şi-au adus copilul acasă în stare mai gravă. Au trecut peste meningită şi alte infecţii, pentru ca în perioadele în care starea fiului lor era relativ  stabilă să revină la Spitalul Slatina, unde a fost improvizat un salon de recuperare chiar în spaţiul secţiei în care dr. Ciobanu a lucrat zeci de ani, de pacient ocupându-se personalul Compartimentului Recuperare Neurologică. 

Tratarea pacientului la Slatina a fost, de altfel, în multe momente singura soluţie, clinicile de recuperare refuzând, una după alta, cazul din pricina complicaţiilor (traheostomă, sondă nazo-gastrică şi sondă urinară). De mai bine de patru săptămâni a apărut însă o altă problemă, organismul slăbit al lui George fiind atacat de o bacterie. După hemocultură s-a stabilit că e vorba de Candida Tropicalis, s-a început tratamentul gradual, ajungându-se în cele din urmă la concluzia că este nevoie de un antifungic mult mai puternic, de la primele doze de Cancidas febra instalată scăzând.

La început spitalul nu avea medicamentul, furnizorii în relaţie cu unitatea sanitară nu-l aveau nici ei. Se găseşte în schimb la producător, de unde este adus cu titlu de împrumut până ce furnizorul urma să livreze comanda. Se face prima cură de cinci zile, medicamentul de la furnizor nu este adus, se face de nevoie pauză (nepermisă, altfel) două zile, pentru a se continua încă cinci zile, cu alte doze, tot de la producător. În cele din urmă firma furnizoare aduce antibioticul, foarte scump, de altfel, şi se mai continuă alte patru zile. Acum, spune tatăl pacientului, se aşteaptă rezultatele pentru a se stabili dacă a intervenit sterilizarea sau este nevoie de o nouă cură. Semnele nu sunt însă cele mai bune, febra făcându-şi din nou apariţia. „Azi-noapte a avut 40 cu 3 temperatura, lucru care nu s-a mai întâmplat decât în Germania“, şopteşte mama lui George, care nu-l scapă din ochi, zi şi noapte.

Apel de urgenţă la minister, răspunsul n-a venit nici după trei săptămâni

Între timp, dr. Ciobanu se adresează ministrului Sănătăţii, solicitând de urgenţă sprijin pentru a putea continua tratamentul cu Cancidas, dar şi introducerea acestor cazuri (numai la SJU Slatina se tratează în prezent trei cazuri) într-un program special, pentru a putea fi finanţate conform costurilor reale. În prezent pentru astfel de cazuri CJAS decontează lunar banii la tariful pentru pacienţii cronici (283 lei/zi), fără a se face distincţie între patologii, astfel că se acoperă nici a cincea parte din costurile reale.

„Aceşti copii trăiesc, practic, din mila şi bunăvoinţa unor medici“

Dr. Ciobanu aminteşte, în memoriul adresat ministrului, traseul întreg pe care l-a urmat pentru a-şi vedea fiul mai bine, refuzurile pe care le-a primit, tergiversările, externările grăbite etc. „Ceea ce fac aceşti medici la Slatina e de admirat, pentru că în ţară medicii fug de aceste cazuri ca de râie! Sunt interesaţi de statistici, doar de statistici. În loc să-i sprijine pe medicii dispuşi să se ocupe de aceşti pacienţi, cei din minister ridică din umeri. Să stai să aştepţi trei săptămâni un răspuns, când e vorba de septicemie...!“, îşi exprimă tatăl deznădejdea, relatând inclusiv episodul în care a apelat direct la secretarul de stat Raed Arafat, fiind direcţionat către un serviciu din minister.

Mult mai vehement este dr. Renică Diaconescu, şeful secţiei Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, unul dintre medicii care s-a implicat personal pentru acest caz şi pentru alte două, trăgând semnale de alarmă, încă din toamna trecută, în cadrul unei emisiuni la televiziunea publică.

mama ciobanu

Mama se „hrăneşte“ cu speranţa că fiul ei îşi va reveni FOTO Alina Mitran

„Ministerul Sănătăţii şi-a arătat, din păcate, incapacitatea de a soluţiona astfel de cazuri. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar dacă în Colectiv au murit 70 de cazuri, în toată ţara mor anual 100 de cazuri de tineri cum este cazul de faţă. Aceşti copii trăiesc, practic, din mila şi bunăvoinţa unor medici, ceea ce nu este normal!“, a declarat dr. Diaconescu.

Directorul medical al spitalului slătinean, dr. Cătălin Pătru, declară la rândul său că din partea conducerii instituţiei s-a transmis de asemenea o adresă prin care se aduc la cunoştinţă existenţa cazurile tratate la SJU Slatina şi pentru care se decontează sume mult sub costul real, indicându-se ca soluţii fie înfiinţarea unui program special destinat cazurilor similare, fie includerea în programul AP-ATI (unde la acest moment nu pot fi incluse decât pentru episoadele acute), fie posibilitatea încheierii de către spitale a unor contracte separate, pentru astfel de cazuri, cu CJAS.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite