Se caută români pentru cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia. Ce trebuie să aibă la ei lucrătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajatorii vorbesc în oferte şi despre posibilităţi de avansare FOTO: Pixabay
Angajatorii vorbesc în oferte şi despre posibilităţi de avansare FOTO: Pixabay

Un angajator străin caută în România lucrători pentru ferme agricole din Danemarca şi Portugalia. „Condiţie fizică bună“ cer în primul rând angajatorii.

Două oferte de muncă venite de la acelaşi angajator, dar pentru ferme din ţări diferite, au fost făcute publice prin serviciul EURES al AJOFM Olt. 

Locurile de muncă sunt cu plecare în martie în cazul uneia dintre oferte, respectiv iunie pentru o alta. Cei interesaţi sunt aşteptaţi să aplice, în ambele cazuri, până pe 20 februarie.

„Un angajat foarte bun ajunge la salariul de 1.400-1.700 euro brut/lună“

Prima ofertă, de 65 locuri de muncă, vine de la angajatorul GREENPEAS ENTERPRISE pentru o fermă din Vila Nova de Milfontes (Portugalia). Este nevoie de culegători de mazăre, plata fiind în funcţie de productivitate, dar nu mai puţin de 800 euro brut/lună, spune angajatorul. 

„Un angajat mediu ajunge la salariul de 1.000-1.400 de euro brut/lună, pe când un angajat foarte bun ajunge la salariul de 1.400-1.700 euro brut/lună. Salariul se acordă lunar. Se acordă avans o dată pe lună pe lângă salariul de la finalul lunii. 

Salariul se poate achita cash, se poate vira în cont bancar. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei portugheze. De exemplu, la un salar de 1.500 euro brut/lună  rămâne un net  de aproximativ  1365 euro“, a transmis angajatorul, conform AJOFM Olt.

În ferma din Portugalia majoritatea lucrătorilor sunt români, alături de câţiva portughezi, se mai precizează în ofertă. Se acceptă la muncă şi cupluri (o condiţie pe care mulţi români o impuneau în anii anteriori).

„Se stă de la două la şase persoane în cameră“

Angajatorul a oferit informaţii şi despre cazare, care se face în case cu trei până la şase în cameră. „Se stă de la două la şase persoane în cameră. Angajatorul va depune eforturi să asigure camere separate pentru cei care aplică în cuplu. Se asigură acces la bucătărie complet mobilată (frigidere, aragaze), sală de mese, băi cu duşuri, masini de spălat. Băile şi bucătăria sunt la comun. Contravaloarea cazării se reţine din salariu şi este între 110 şi 150 euro/lună“, mai spune angajatorul, conform comunicatului AJOFM Olt. La costul menţionat se adaugă şi costul gazului, care se plăteşte la comun cu ceilalţi ocupanţi ai casei.

Angajatorul suportă în schimb asigurarea medicală, transportul România – Portugalia şi transportul de la locul cazării la locul de muncă în Portugalia. „Cei selectaţi trebuie să aducă ustensile de bucătărie (oale, tacâmuri etc) , să aibă echipament de muncă (pentru toate tipurile de vreme, inclusiv geacă de ploaie, cizme etc.) şi să aibă la ei o anumită sumă de bani pentru a putea cumpăra de mâncare până la primul avans. Cei selectaţi trebuie să aducă prosoape, lenjerie de pat, pătură şi pernă (se găsesc şi la second hand-uri în Portugalia la un preţ scăzut, în caz că nu este spaţiu în bagaj)“, oferă angajatorul aceste „ponturi“.

Durata acestui contract este 15 martie – 31 mai 2022, cu program de lucru 40-50 de ore/săptămână, 6 zile/săptămână, data limită pentru înscrieri fiind 20 februarie 2022.

„Angajatorul caută persoane îndemânatice şi mobile“

Cea de-a doua ofertă vine tot de la angajatorul danez şi este pentru o fermă din Danemarca. Se caută 100 culegători de mazăre, locul de muncă fiind în insula Funen (Fyn) din Danemarca.

„Angajatorul caută persoane îndemânatice şi mobile la cules de mazăre, căpşuni, porumb şi alte culturi. Cultura principală este mazărea. Pot aplica şi cupluri. Se va munci într-o fermă unde majoritatea lucrătorilor sunt din România împreună cu câteva persoane din Danemarca, cu oportunităţi de dezvoltare a abilităţilor de muncă şi socializare. Compania promovează respectul reciproc, responsabilitatea şi încrederea reciprocă între lucrători. Se încheie contract direct la fermă, fără intermediari şi fără comisioane. Se acordă asistenţă în completarea şi trimiterea actelor necesare pentru obţinerea dreptului de muncă în Danemarca. Se asigură transport săptămânal cu autobuzele companiei  la cumpărături. Există posibilitatea de a avansa în diferite funcţii, ca supervisor, conducător de camion/tractor etc. Există posibilitatea de prelungire a contractului pentru cei care doresc să lucreze şi altfel de munci după terminarea sezonului de mazăre“, informează angajatorul interesat să-şi găsească lucrători în România.

Angajatorul nu cere lucrătorilor să cunoască o limbă străină, în schimb vrea ca aceştia să aibă condiţie fizică bună şi experienţă în agricultură, vârsta minimă fiind 18 ani.

„Plata muncii este în funcţie de cantitatea culeasă. Salariul poate ajunge până la 2.000-2.500 euro brut/lună. Salariul se acordă lunar. Se acordă avans săptămânal, se poate achita cash, se poate vira în cont bancar. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze. De exemplu, la un salariu de 2.000 euro brut/lună rămâne un net de aproximativ 1.600 euro. Se oferă un bonus 12,5% la totalul salariului, acesta reprezintă bani de concediu conform legislaţiei daneze“, sunt datele despre veniturile care pot fi obţinute.

Cazarea în ferma din Danemarca se face în rulote cu câte 4 camere, iar în fiecare cameră stau două persoane. Rulota este echipată cu baie şi toaletă. „În camping sunt disponibile separat de rulote: bucătărie complet mobilată (frigidere, aragaze), sala de mese, extra băi cu duşuri, maşini de spălat, TV, internet wireless. Taxa de cazare este de 9 euro pe zi cu toate utilităţile incluse. Taxa de cazare se reţine din salariu la plecare“, se mai menţionează în anunţul de recrutare.

Şi în acest caz asigurarea medicală este plătită de angajator, în schimb transportul România – Danemarca este plătit de către angajat. Şi transportul de la locul cazării la locul de muncă în Danemarca este suportat tot de angajat şi costă 2,5 euro/zi.

„Opţional lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă, îşi pot aduce maşinile personale. Cei selectaţi trebuie să aducă ustensile de bucătărie (oale, tacâmuri etc.), să aibă echipament de muncă (inclusiv geacă de ploaie, cizme etc.) şi să aibă la ei o anumită sumă de bani pentru a putea cumpăra de mâncare până la primul salariu.

Durata contractului este iunie-septembrie 2022, programul de lucru 40-50 de ore/săptămână, 6 zile/săptămână, în intervalul orar 07-15. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona oferta accesând https://www.anofm.ro/eures/solicitanti.html. Pentru detalii suplimentare cei interesaţi se pot adresa consilierului EURES din cadrul AJOFM OLT  din SLATINA, strada Prel. Crisan, nr. 2, la numerele de telefon 0249.411 002 sau 0249.438 595 tasta 6.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România. Care sunt cele mai căutate meserii

Munca în Germania: Sezonierii români şi drepturile lor VIDEO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite