FOTO VIDEO  Primarul din comuna Sâmbureşti-Olt, acuzat că încalcă legile pentru a-şi amenaja un drum spre propria-i casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal mare în comuna Sâmbureşti, judeţul Olt, unde primarul localităţii este acuzat de o parte dintre cetăţeni că-şi bate joc de ei şi de legile ţării doar pentru a-şi amenaja un drum către propria sa casă, aflată într-o zonă unde accesul este dificil. În acest sens, edilul ar fi intrat cu utilajele pe pământul unui sătean şi i-ar fi provocat acestuia distrugeri. De cealaltă parte, edilul spune că terenul cu pricina este domeniu public.

Situaţia a devenit explozivă în comuna menţionată la începutul săptămânii trecute, după ce utilaje grele ar fi intrat pe proprietatea unei bătrâne şi ar fi provocat aici distrugeri însemnate, printre acestea numărându-se gardul de delimitare şi tăierea mai multor pomi fructiferi vechi de zeci de ani - nuci, duzi etc. Dumitra Şerban, căci despre ea este vorba, a văzut pagubele marţi – 22 iulie, la o zi de la debutul lucrărilor, dar utilajele grele şi-au continuat treaba pe tot parcursul săptămânii recent încheiate, fără să ţină cont de doleanţele bătrânei. Femeia a cerut reprezentanţilor Primăriei să îi arate documente din care să reiasă că aveau voie să intre pe proprietatea ei şi să lărgească drumul din imediata apropiere. Nimeni din conducerea primăriei nu s-a obosit însă ca să-i prezinte femeii vreun act din care să rezulte că aveau dreptul să demareze lucrările cu pricina şi să provoace pagubele reclamate de localnică.

Pentru a ascunde faptul că au intrat pe terenul femeii, că i-au tăiat pomii fructiferi sau că i-au distrus gardul vechi de aproape 200 de ani, muncitorii care lucrează în zonă au mutat vizavi pomii tăiaţi de pe pământul bătrânei. Din păcate pentru ei, aceştia au făcut şi greşeli care se întorc acum împotriva lor: ei nu s-au mai obosit să adune şi fructele pomilor tăiaţi – acestea rămânând pe terenul femeii, fapt ce reprezintă acum dovezi ale modului de lucru "arbitrar" al autorităţilor. În plus, situaţia la faţa locului oferă imaginea unor defrişări clasice: rădăcini de pomi care se iţesc la suprafaţă de pe margine, copaci fie smulşi din rădăcini - fie tăiaţi cu drujba, pământ răscolit etc. Pe scurt, bătrâna spune că primăria a intrat pe terenul ei între 2-4 metri, pe o lungime de circa 500 de metri.

“Am aflat de prăpăd luni după-amiază de la o vecină, care mi-a spus că m-a <<nenorocit>> primarul. Când am venit aici a doua zi şi am văzut, mai-mai să-mi vină rău şi să cad din picioare: gardul îmi dispăruse, porumbii erau călcaţi la pământ, pomii fructiferi – că aveam nuci vechi – erau tăiaţi şi aruncaţi pe marginea drumului… Ce mai, era nenorocire mare! Dar ăsta e terenul meu, am acte pe el, plătesc impozite pe el de ani de zile! Pe mine nu m-a întrebat nimeni nimica! Cu ce drept a intrat primarul pe pământul meu?? (…) Când l-am întrebat pe primar de ce a făcut asta, mi-a ridicat din umeri şi a zis că <<se rezolvă>>. Păi, cum adică: se rezolvă?? Îl dau în judecată pentru asta şi merg până la capăt, pot să mor şi-n tribunal! Vă daţi seama ce făcea el aici dacă eu nu aveam pe fiul meu lângă mine? Dacă îmi spunea ce vrea să facă, poate eram de acord, dar el a făcut doar ce a vrut”, a spus Dumitra Şerban (v. min. 06.35….).

Tăierile de pomi, fără avizul autorităţilor abilitate

Fiul bătrânei îi reproşează şi el primarului comunei că abuzează de funcţia deţinută, că i-a încălcat proprietatea şi că derulează lucrările de lărgire a uliţei în cauză doar pentru a-şi amenaja drumul către propria lui casă, aflată în imediata proximitate a terenului femeii, într-o zonă greu accesibilă.

“Ce se întâmplă acum în cazul terenului mamei mele este un abuz clar. Mă deranjează foarte mult că nu a vorbit cu mine sau cu mama mea despre ce vrea să facă. Avea numărul meu de telefon, ne ştim de mult timp, dar degeaba pentru că el nu a făcut nimic să mă caute. Mie îmi pare rău pentru mama mea, că e femeie bătrână şi el i-a pus viaţa în pericol. Păi îi faci rău la un bătrân care are probleme cu sănătatea?! Dacă mă suna, dacă primeam o solicitare scrisă în acest sens de la Primărie că vrea să lărgească drumul, atunci aş fi înţeles şi aş fi fost de acord pentru că asta însemna că fusesem anunţat, dar cum a procedat el nu este corect. La faţa locului se vede clar cum s-a lucrat, adică abuziv: aveam un gard viu acolo de peste o sută de ani - a dispărut ca şi când nu ar fi fost, iar, acum, terenul mamei mele, cu tot ce este cultivat pe el, se află la bunul plac al oricui: oricine poate să intre acolo şi să ia ce şi cât vrea. (…) În plus, pentru orice tăieri de copaci, eu ştiu că trebuie nişte avize de la Ocolul Silvic, de la Garda de Mediu etc., iar aşa ceva nu există pentru că m-am interesat. (…) Primarul ar trebui, acum, să îmi aducă acasă toate lemnele tăiate din pomii mamei mele, şi, de asemenea, să îmi facă un alt gard”, a declarat fiul femeii, Ion Şerban (v. min. 05.15…).

Casa primarului, “din întâmplare” pe traseul uliţei supusă modernizării

De cealaltă parte, edilul comunei Sâmbureşti, Iulian Preda (fost secretar al comunei înainte de a ajunge pe funcţie în vara 2012 şi, totodată, nimeni altul decât nepotul fostului primar Călugăroiu Gheorghe, cercetat penal pentru mai multe ilegalităţi – n.r.), se disculpă şi spune că atât bătrâna, cât şi fiul ei, greşesc şi exagerează situaţia. Astfel, Preda spune că terenul cu pricina pe care ar fi intrat utilajele grele reprezintă, în fapt, domeniu public, şi nicidecum proprietate privată.

“Ce se întâmplă la faţa locului reprezintă lucrări de lărgire a unui drum: pentru că nu se putea circula pe el înainte decât foarte greu, partea carosabilă era sub 2 metri, nu puteau intra maşinile de Pompieri sau ale Salvării, nu puteau pătrunde utilaje agricole etc. Aşa că a trebuit să o lărgim şi să ştiţi că nu este singura stradă care suportă îmbunătăţiri. Acolo nu vorbim despre un teren proprietate privată, ci despre un teren domeniu public. Dacă dumnealor (familia Şerban, n.r.) spun că este teren privat, atunci să o dovedească”, a afirmat edilul localităţii, Iulian Preda (v. min. 13.40…).

Întrebat fiind dacă lucrările de lărgire a uliţei cu pricina au legătură cu faptul că acesta deţine o casă pe acelaşi drum, primarul a răspuns dezinvolt: “Şi da, şi nu: aceasta nu este singura stradă unde am scos mărăcinii, deci nu este vorba că este strada mea – sunt mai multe străzi pe care le-am modernizat”.

Sătenii îl contrazic pe edil, iar realitatea de la faţa locului pare să le de-a dreptate: deşi uliţa aflată acum în lucru se continuă şi dincolo de casa primarului, utilajele nu au mers mai departe cu defrişările spre satul următor al comunei şi se opresc direct la poarta casei edilului.

Poliţia efectuează cercetări pentru distrugere

Pentru că nu au ajuns la un consens cu primarul, familia Şerban a depus plângere penală împotriva acestuia la postul local de poliţie, în cauză fiind efectuate în prezent cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, urmând ca documentele să fie înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt pentru continuarea cercetărilor.

Mai mulţi locuitori ai comunei s-au arătat nemulţumiţi de activitatea primarului lor şi spun că acesta abuzează de privilegiile funcţiei pentru a face tot ce doreşte în comună. Rămâne de văzut dacă vreuna dintre instituţiile abilitate va aduce vreun plus de lumină în acest caz şi se va autosesiza. Cert este că localitatea Sâmbureşti se numără printre comunele din judeţ unde scandalurile declanşate de diverse măsuri abuzive ale primarilor ţin sărăcia şi nemulţumirile oamenilor la cote ridicate.
 

Vă mai recomandăm:

Radomireşti: Un bărbat a scăpat cu viaţă după ce a fost “agăţat” de un tren

Luni 28 iulie, ultima şansă la şomaj pentru liceenii care au picat BAC-ul

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite