FOTO VIDEO  Prima toaletă „inteligentă“ din Oltenia a fost dată în folosinţă la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Slatina au dat în folosinţă, marţi, 25 martie, prima toaletă “inteligentă” din zona Olteniei. Achiziţionată în ultimele zile ale anului trecut, aceasta s-a aflat până în prezent "la păstrare" în oraş, în aşteptarea îmbunătăţirii condiţiilor meteo pentru efectuarea lucrărilor de racordare la sistemul de apă-canal al urbei, ce au fost finalizate săptămâna trecută, iar marţi, grupul sanitar a fost dat în folosinţă.

Adusă tocmai din Italia, toaleta “inteligentă” de la Slatina, dotată cu sistem automat de dezinsecţie şi dezinfecţie, a fost aşteptată cu multă nerăbdare de către conducerea urbei, asaltată de un val de nemulţumiri şi reclamaţii din cauza lipsei oricărei toalete publice funcţionale în oraş raportat la cei aproape 65.000 de locuitori. Practic, grupul sanitar în cauză a ajuns în municipiu încă de la finele lunii decembrie 2013, dar nu a putut fi montată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În toată această perioadă, toaleta - în valoare de cca. 28.000 euro, a fost depozitată în curtea firmei de salubrizare din oraş Salubris SA, cea care a fost împuternicită de către reprezentanţii Primăriei să se ocupe de problemă. În ultimele trei săptămâni însă, municipalitatea a făcut demersurile pentru efectuarea tuturor lucrărilor de racordare la reţeaua oraşului de apă-canal a locului unde urma să fie amplasată toaleta publică inteligentă, respectiv la Fântâna Speranţei (lângă sediul Poştei). Primăria urmează să deconteze firmei Salubris contravaloarea toaletei.

Luni - 24 martie, la Slatina a sosit şi un reprezentant al firmei italiene (furnizorul grupului sanitar în cauză, n.a.), prezenţa acestuia fiind singurul impediment ce mai stătea în punerea în funcţiune a toaletei din cauza conexiunilor electronice ce mai trebuia realizate şi unde nimeni nu a vrut să intervină din cauza lipsei de experienţă. Marţi – 25 martie, prima toaletă publică „inteligentă” din municipiul Slatina şi chiar din întreaga zonă a Olteniei a fost dată oficial în folosinţă în prezenţa reprezentanţilor Primăriei, ai firmei Salubris, dar şi ai firmei italiene amintite.

"Vorbim despre un grup sanitar complet, destinat pentru utilizarea în spaţiile urbane, care va asigura un maximum de igienă şi curăţenie. El este prevăzut cu un sistem propriu de dezinsecţie şi dezinfecţie, va funcţiona pe bază de fise de 50 de bani. Noul grup sanitar se vrea a reprezenta începutul schimbării unei atitudini în oraş, se vrea a fi un semn de civilizaţie europeană. Este prima toaletă publică de acest gen din oraş şi din judeţ, iar, în funcţie de modul cum slătinenii şi restul utilizatorilor vor înţelege să o folosească, intenţionăm achiziţionarea şi montarea a încă un asemenea grup sanitar în toamna anului viitor”, a declarat Maria Nicolae, director Salubris SA Slatina.

La rândul său, viceprimarul Cristian Bircea a recunoscut că toaleta publică „inteligentă” nu era neapărat o prioritate cât, mai degrabă, o necesitate.

„Acest grup sanitar era o necesitate pentru acest oraş deoarece gradul de civilizaţie al unui oraş se măsoară şi în numărul de toalete publice, cu atât mai mult cu cât această toaletă se doreşte a fi una modernă, la nivelul altora ce pot fi văzute şi peste hotare. De ce s-a ales o soluţie de acest gen?... Pentru că vorbim despre o toaletă publică care se <<autoîntreţine>>”, a afirmat Bircea.

„Aşa ceva înseamnă civilizaţie...”

Slătinenii aflaţi marţi dimineaţă, la momentul punerii în funcţiune a grupului sanitar anterior menţionat, s-au arătat  nedumeriţi – în primă instanţă, la vederea numărului mare de ziarişti şi camere video, pentru ca, ulterior, după ce au aflat despre ce era vorba, să spună că oraşul avea nevoie urgentă de o asemenea „investiţie”.

„Este bine că s-au gândit, în sfârşit, şi la oamenii de rând pentru că în oraşul ăsta nu găseşti toaletă publică oricât ai căuta. Eu sunt aici din ’71 şi aşa dezinteres până acuma pentru oameni în privinţa toaletelor astea publice nu cred că am văzut. Păi aşa ceva nu este o ruşine, domne’, ci este ceva normal, care se poate rezolva foarte repede şi nu neapărat cu sume mari. Desigur, dacă vrei calitate, te costă, dar eu zic că se merită pentru că aşa ceva înseamnă civilizaţie! Nu ştiu ce au păzit cei care au fost anii trecuţi la primărie şi nu au avut deloc în vedere problema asta, dar e bine că măcar acum s-au gândit să rezolve acest lucru pentru că era ceva jenant. Acum să sperăm că oamenii vor da dovadă de înţelegere şi nu vor distruge lucrul ăsta, că e luat din banii noştri”, a spus Ilie Văduva.

Slătinenii s-au considerat, ani de zile, printre cei mai urgisiţi locuitori din ţară deoarece, potrivit unui site de inventariere a deficienţelor urbane, capitala judeţului Olt ar fi fost ani buni singura reşedinţă de municipiu din ţară fără toalete publice. La Slatina, problema toaletelor publice a reprezentat un veritabil ghimpe pentru autorităţi imediat după 1990, când, pe raza întregului oraş, existau nu mai puţin de şapte asemenea locuri, dintre care trei amenajate în cadrul a tot atâtea pieţe agroalimentare. De atunci şi până în prezent aproape că poţi număra pe degetele de la o mână când a mai funcţionat vreuna dintre grupurile sanitare amintite. Majoritatea au fost total închise, cum este cea de lângă Biserica Sfânta Treime din Centrul Istoric (zidită, n.a.), iar altele – cum ar fi cele din perimetrul pieţelor agroalimentare – au funcţionat sporadic. Trecătorii care au avut nevoie de prezenţa unor toalete în acest interval, indiferent că erau localnici sau simple persoane aflate în tranzit prin Slatina, au fost nevoiţi să improvizeze, astfel că fiecare loc mai dosnic din oraş a fost transformat ad-hoc într-o toaletă. Acest lucru a întinat serios imaginea oraşului.

Cum funcţionează toaleta publică „deşteaptă”

Amplasamentul ales pentru prima toaletă publică inteligentă din Slatina a fost stabilit tot la Fântâna Speranţei din centrul urbei, aceasta din cauza traficului intens. Ea va fi întreţinută pe cheltuiala Salubris SA Slatina. Reprezentanţii municipalităţii au preferat pentru noua toaletă publică un aspect exterior modern: formă dreptunghiulară, uşi glisabile, cu dimensiuni exterioare 2,02 m. x 1,68 m., cele interioare: 1,37 m. x 1,33 m., respectiv o înălţime de 2,56 metri. 

Printre caracteristicile acesteia se numără: sistem electronic de închidere/deschidere a uşilor pe bază de fise, control al prezenţei în incintă pe bază de senzori cu raze infraroşii, chiuvetă prevăzută cu robinet acţionat cu senzori, dispozitive automate pentru săpun lichid şi aer cald, toaletă încorporată în perete, lumină cu senzori, podea dotată cu senzori de autocurăţare după fiecare folosire. Utilizatorii toaletei trebuie să ştie că au la dispoziţie maximum 15 minute, după acest interval uşile deschizându-se automat, dar ele se pot închide apoi apăsând butonul verde de intrare/ieşire. Pentru fiecare folosire trebuie utilizată o monedă de 50 de bani. La acest moment, asemenea toalete “inteligente” se mai află în Piteşti şi Bucureşti.

Vă mai recomandăm, din acelaşi ciclu:

FOTO-VIDEO  Prima toaletă inteligentă a ajuns la Slatina

FOTO-VIDEO  La Slatina încep experimentele cu toalete publice inteligente

FOTO  Slatina, singura reşedinţă de judeţ din ţară fără toalete publice

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite