Pateul vegetal, capcană sau binefacere pentru corpul uman? Ce aditivi dăunători putem găsi în acest produs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii în nutriţie atrag atenţia în privinţa consumului exagerat de pate vegetal
Specialiştii în nutriţie atrag atenţia în privinţa consumului exagerat de pate vegetal

Având un preţ mai scăzut decât cel al pateurilor obişnuite, nenumăratele tipuri de pate vegetal îi atrag pe românii. Totuşi, medicii continuă să avertizeze că aceste produse pot deregla organismul uman.

Pateurile ”vegetale”, denumite astfel deoarece, spre deosebire de cele fabricate din carne, conţin multe substanţe chimice, nu par a reprezenta ”afacerea” pe care o cred unii dintre noi. Aceste produse sunt consumate la români în cantităţi mai mari în special în perioada posturilor religioase. Un alt avantaj al pateurilor vegetale ce le explică succesul constă în numeroasele forme sub care este preparat deoarece există pateuri vegetale ”obişnuite”, vegetale de verdeţuri, cu ardei roşu, de ciuperci, de măsline etc. Specialiştii în nutriţie afirmă că aceste produse abundă în aditivi alimentari şi, prin urmare, nu sunt sănătoase pentru om. La aceeaşi concluzie a ajuns şi un studiu elavorat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor din România în acest an în magazinele mari din ţara noastră.

Multe dintre produsele comercializate în ţară sub această denumire nu au afişate pe etichete toate ingredientele din compoziţie. Astfe, ca exemple, s-a descoperit că zahărul nu apare printre ingredient – deşi este menţionat pe eticheta nutriţională; nu se specifică dacă aromele sunt naturale sau artificiale; nu se specifică nici provenienţa uleiului vegetal (palmier, rapiţă, in ş.a.), iar, în cazul pateurilor vegetale ce conţin soia, nu se menţionează dacă este sau nu modificată genetic.

”Pateurile vegetale au un mare avantaj – preţul. Din păcate, conţinutul lor nu este atât de sănătos pe cât cred majoritatea dintre noi, mulţi confundând pateurile vegetale cu cele normale şi crezând că este vorba doar despre <nuanţă>. Aceste produse (pate vegetal) conţin o cantitate mare de aditivi alimentari şi, dacă aceste produse se consumă des, pot duce la dereglări în organismul uman şi chiar la apariţia unor boli”, afirmă Ioana Popa, specialist în nutriţie din Slatina.

Printre aditivii alimentari cel mai des întâlniţi în reţetele pateurilor vegetale şi de care ni se recomandă să ţinem cont când cumpărăm asemenea produse se numără E-412 (Guma guar), care este un aditiv ce produce balonări, greaţă, crampe, astm, alergii, eczeme. Nu lipseşte E-621, cunoscut de foarte mulţi sub numele de Monoglutamat de sodium şi care poate produce dureri de cap, slăbiciune, greaţă, arsuri, astm, poate declanşa Alzheimer şi Parkinson. Specialiştii spun că ptodusele ce conţin acest aditiv nu trebuie defel consumat de către femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

Nu în ultimul rând, foarte întâlnit pe lista ingredientelor pateurilor vegetale se află E-1520, denumit oficial ”Propilen glicol”. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic şi cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite. Acesta aditiv se foloseşte ca antigel în radiatoarele motoarelor şi se extrage din ţiţei.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Otrava din fructele confiate. De ce e important să nu le confundăm cu fructele uscate

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite