Nebunia E-coli. Directorul medical al SJU Slatina: „Sunt două cazuri confirmate cu E-coli, dar nu e vorba de sindrom hemolitic uremic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Directorul medical al SJU spune că nu s-a evidenţiat tulpina agresivă care a determinat problemele grave ale copiilor din Argeş FOTO Alina Mitran“
„Directorul medical al SJU spune că nu s-a evidenţiat tulpina agresivă care a determinat problemele grave ale copiilor din Argeş FOTO Alina Mitran“

După bâjbăielile în cazul copiilor cu sindrom hemolitic uremic din Argeş, informaţia că s-a confirmat E-coli devine de mare interes oriunde. „Avem două cazuri confirmate cu E-coli patogen, dar nu e  vorba de sindrom hemolitic uremic, nu e nimic extraordinar în asta, în perioada estivală se întâmplă să fie mult mai multe.“, spune directorul medical al SJU Slatina.

De mai bine de o săptămână, după experienţa neplăcută de la spitalul de pediatrie din Piteşti, Ministerul Sănătăţii a impus spitalelor raportarea tuturor cazurilor de boală diareică la copiii  de până la 5 ani, lucru care se întâmplă, de altfel, an de an, pe perioada sezonului estival.

În prima săptămână, la nivelul secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina s-a evidenţiat prin probe de laborator efectuate la laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică prezenţa E-coli în cazul unui pacient, copilul fiind între timp externat. În această săptămână s-a confirmat un nou caz, iar alte şapte probe sunt încă în lucru.

„Avem două cazuri confirmate cu E-coli patogen de când am început raportarea, la doi copii de şapte, respectiv 9 luni, din mediul rural, dar nu e  vorba de sindrom hemolitic uremic, nu e nimic extraordinar în asta, în perioada estivală se întâmplă să fie mult mai multe. Ce observ în schimb că se întâmplă acum este faptul că părinţii se sperie, şi îi înţeleg, şi se prezintă cu micuţii la medic fără să mai încerce să trateze acasă episoadele diareice. Nu-i mai dai ceai de mentă şi pâine prăjită, te prezinţi la spital, mai ales după tot ce vezi.

Vreau să înţelegeţi însă că Escherichia-coli a existat şi până acum, că produce îmbolnăviri în sfera digestivă, dar pot fi şi infecţii urinare sau respiratorii, la fel cum boala diareică poate fi determinată şi de altceva. Cazurile pe care noi le tratăm acum nu pun probleme, n-au legătură cu ce s-a întâmplat în Argeş, nu se pune problema de transfer la alte spitale.

Am avut o solicitare din partea părinţilor unui copil de patru ani, din Slatina, care ar fi dorit transferul la Spitalul „Matei Balş“ din Bucureşti, a fost mai dificil să ajungă acolo, iar noi le-am recomandat să rămână sub supraveghere, pentru că ar fi vrut să plece cu maşina personală“, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Cătălin Pătru.

  
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite