FOTO VIDEO  Moment istoric la Slatina: jandarmii olteni au primit Drapelul de Luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii municipiului Slatina aflaţi întâmplător în centrul urbei sâmbătă dimineaţă, în zona sediului Prefecturii Olt, au avut ocazia de a lua parte la un eveniment istoric pentru jandarmii olteni. Astfel, în perimetrul menţionat a avut loc festivitatea de acordare a Drapelului de Luptă către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt. Onorantul simbol a fost înmânat chiar de către inspectorul general al Jandarmeriei Române, gen.mr. Mircea Olaru.

Având în vedere evenimentul, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt a decis ca festivitatea de primire a Drapelului de Luptă să nu aibă loc ”în familie”, adică în incinta unităţii de la Şcoala de Poliţie, ci ”la vedere” - în public, respectiv pe platoul din faţa Prefecturii Olt din Slatina. În afară de numeroasele efective de jandarmi prezente la eveniment, au participat şi peste o sută de slătineni aflaţi întâmplător sau nu în zona anterior menţionată. ”Înarmaţi” cu telefoane mobile, tablete sau camere video moderne, cei aflaţi în public pe ambele trotuare ale bulevardului Alexandru Ioan Cuza au filmat şi pozat rarisima festivitate la care au asistat.

Desigur, de la eveniment nu au lipsit nici oficialităţile locale şi judeţene, singurul absent de marcă fiind chiar preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, care a preferat să-şi trimită ca înlocuitor pe vicele Marius Oprescu, ”mâna sa dreaptă”.

Festivitatea a început la ora stabilită - 10.00. Pentru derularea în condiţii de siguranţă, segmentul bulevardului A.I. Cuza cuprins între sediul Bancoop şi fostul magazin ”Oltul” a fost închis circulaţiei rutiere. La ceremonial au participat subunităţi alcătuite din militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, precum şi Unitatea Specială Jandarmi Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională Bucureşti şi Muzică Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române. Manifestările au avut loc în prezenţa inspectorului general al Jandarmeriei Române, general-maior Mircea Olaru, şi a reprezentanţilor instituţiilor cu care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt colaborează. Demn de menţionat este că a fost prezent şi fostul comandant al jandarmilor olteni, Ion Gheorghiceanu, dar şi o delegaţie americană a Bazei militare NATO de la Deveselu.

Ceremonialul militar a debutat cu întâmpinarea comandantului Jandarmeriei Române, general-maior Mircea Olaru, care a primit raportul inspectorului-şef al IJJ Olt, colonel Dorel Drejoi. După sosirea Drapelului de Luptă a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoţi, apoi lt.col. Emanuel Botan, purtător de cuvânt al IJJ Olt, a citit Decretul prezidenţial nr. 279 din 18 februarie 2015 de acordare a Drapelului de Luptă, iar inspectorul general al Jandarmeriei Române, gen.mr. Mircea Olaru, a îndeoplinit ”formalităţile” şi i-a înmânat Drapelul inspectorului-şef al IJJ Olt, col. Dorel Drejoi. Acesta a îngenuncheat în faţa Drapelului de Luptă, l-a sărutat, a rostit jurămantul militar şi, apoi, a defilat alături de garda de onoare a Drapelului ai cărei membri, potrivit tradiţiei, trebuie să apere flamura chiar cu preţul vieţii.

A urmat apoi citirea alocuţiunii inspectorului general al Jandarmeriei Române, care a prezentat mesajul vicepremierului pentru securitate naţionalã, ministrul afacerilor interne - Gabriel Oprea. Sfârşitul manifestării a fost marcat prin defilarea subunităţilor de jandarmi, ce au mărşăluit în faţa oficialităţilor şi publicului prezent, totul pe fondul muzicii militare interpretate impecabil de orchestra Jandarmeriei Române.

image

Simbol al  unităţii,  al  onoarei  şi  gloriei  militare, Drapelul de Luptă este păstrat, potrivit tradiţiei, în biroul comandantului unităţii militare, fiind aşezat în poziţie verticală într-o vitrină încuiată şi păzită 24/24 ore. Drapelul este scos doar cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare, cum ar fi: Ziua Naţională a României, Ziua Drapelului Naţional, Ziua Imnului Naţional, Ziua Armatei, la depunerea jurământului sau la funeralii militare. Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de Garda Drapelului, formată din şapte militari - comandantul gărzii, militarul port-drapel şi cinci însoţitori. Toţi membrii gărzii sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de Luptă ar fi ameninţată, garda trebuie să îl apere chiar cu preţul vieţii.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

FOTO+VIDEO  Atentat terorist fals cu bombă la Ziua Jandarmeriei de la Slatina  (2015)

FOTO+VIDEO  Bulevard din centrul Slatinei, blocat de o bandă de “scandalagii” de Ziua Jandarmerie (2014)

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite