Medicii refuză să semneze noile contracte pentru gărzi. La Caracal 70% şi-au anunţat decizia, la Slatina bilanţul se face mâine. Medic: „Eu mănânc acum, nu în 2009!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul regulament de efectuare a gărzilor în spitale, care a permis renunţarea la „sclavie“, după cum se pronunţă medicii, nu e suficient pentru rezolvarea problemelor. Doctorii refuză să mai efectueze gărzi plătite la nivelul anului 2009, guvernanţii le răspund că nu au bani.

Este a doua zi când o parte dintre medicii din spitalele de stat efectuează gărzi ilegal, atrag atenţia liderii sindicali, aflaţi de aceeaşi parte a baricadei cu medicii care refuză să mai fie plătiţi în gardă la nivelul salariului din 2009. De la 1 august, de când a intrat în vigoare noul regulament de efectuare a gărzilor, medicii ar fi trebuit să semneze contracte cu timp parţial de lucru pentru munca prestată în timpul gărzilor. Condiţiile pe care noile contracte le impun însă nu sunt acceptate de personalul medical superior, lucru care a dus, în spitalele din Slatina şi Caracal, la situaţia în care gărzile se asigură, în anumite secţii, ilegal.

„Ministrul a făcut un rahat şi l-a aruncat în curtea spitalului“

Medicii cer de ani de zile ca timpul petrecut în gardă să le fie recunoscut ca vechime în muncă, dar şi ca orele de gardă să fie plătite la nivelul salariului actual. Din 2009 însă, orele de gardă, ca şi timpul suplimentar de lucru al celorlalte categorii de salariaţi din sănătate, şi ca şi sporurile, se plătesc la nivelul salariului din acel an. În urma ultimelor negocieri medicii au bifat o victorie, guvernanţii recunoscând gărzile ca timp lucrat, prin urmare se adună la vechime,  dar salariul la care se face plata pentru aceste ore este tot cel din 2009.

Începând cu 1 august, pentru a putea presta în continuare gărzi, medicii ar fi trebuit să semneze contracte distincte pentru timpul parţial de lucru. Forma de contract nu are însă valoare juridică, spun liderii lor, pentru că în cuprinsul aceluiaşi document mai multe idei se bat cap în cap.

„Nu există un model unitar de contract, nu există o responsabilitate asumată, există doar o notă de ministru, în baza căreia managerii, chiar şi cei din spitalele care au subordonare locală sau judeţeană,  cum e cazul spitalului de la Slatina, au întocmit un contract şi l-au trimis spre semnare. Cu alte cuvinte, ministrul a făcut un rahat şi l-a aruncat în curtea spitalului, iar ei trebuie să se descurce. Eu nu am cum să semnez acel contract, dacă ştiu sigur că nu are nicio valoare juridică. Şi mulţi dintre colegii mei vor proceda la fel. La Chirurgie, spre exemplu, ştiu sigur că vor fi medici care nu semnează. Şi chiar dacă semnăm noi şi nu semnează anesteziştii, situaţia tot complicată rămâne. Poate facem gărzi fără contract, poate se prezintă medicii voluntar în gardă,  nu ştiu, însă ce mă poate obliga spitalul să fac în acele gărzi?! Poate vezi doar pacienţii în stare gravă, adică 5 din 50, iar pe ceilalţi îi trimiţi a doua zi în policlinică. Cert este că la şedinţa de ieri, la care au fost prezenţi 41 de medici, 35 au spus că nu vor semna şi şi-au asumat această decizie prin semnătură. Până mâine la 10,00 contractele care astăzi au fost distribuite trebuie să se întoarcă la manager, semnate sau nesemnate. Vom vedea ce se întâmplă“, spune liderul Camerei Federative a Medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Cătălin Dudu.

Ceea ce nu înţeleg, în principal, medicii este de ce, devreme ce gărzile sunt de acum timp de lucru, se păstrează ca etalon salariul din 2009. Mai mult, dacă va fi vorba de contracte cu timp parţial, supuse prevederilor legislaţiei muncii în vigoare, aceiaşi medici se întreabă cum vor fi semnate pentru norme de lucru care presupun, pentru a se acoperi gărzile în secţiile cu medici puţini, depăşirea timpului normat. În formularele de contract sunt şi alte inadvertenţe, motiv pentru care va fi vorba, apreciază liderii, de un refuz în masă.

Conform noului regulament de gărzi, fiecare medic angajat în secţiile clinice este obligat să efectueze o gardă lunar, lucru care presupune că pentru primele zile din lună gărzile vor fi acoperite. Ce se întâmplă, însă, după acest termen, e greu de anticipat.

„Conştiinţa ne obligă să nu ne lăsăm pacienţii, aşa că vom face gărzi, fără să semnăm“

Dacă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina managerul a avut de a face cu răspunsuri de acceptare a contractului, cu altele de refuz şi cu destule amânări pentru un răspuns clar, urmând ca de-abia mâine să existe o statistică reală, la Spitalul Municipal Caracal lucrurile sunt mult mai clare.

„În spitalul nostru sunt aproximativ 70 de medici, dintre care 45 fac gărzi. Dintre aceştia, 30 au spus clar că refuză semnarea contractelor, iar 15 nu şi-au exprimat opinia sau sunt în concediu. Niciunul, însă, n-a spus că va semna. Conducerea nici nu ne-a mai trimis vreun model de contract, având în vedere răspunsul nostru ferm. “ , spune liderul medicilor din spitalul caracalean, dr. Alin Stegaru, completând: „Din păcate lucrurile nu sunt deloc simple. Aspectul moral al problemei, conştiinţa, jurământul depus ne obligă să nu ne lăsăm pacienţii, niciodată, de fapt, n-am vrut ca ei să sufere, aşa că vom face gărzi, însă nu vom semna contractele, aşteptăm un răspuns din partea ministrului. Ideea este că la acest moment suntem în ilegalitate. Eu, personal, am fost în gardă azi-noapte, iar pentru Radiologie nu există obligativitatea acelei gărzi pe lună, prin urmare, fără contract, m-am aflat în ilegalitate. Nici măcar contracte de voluntariat nu putem semna, ne-am interesat şi cu privire la acest aspect. E foarte complicată situaţia. Din câte se estimează, din cei 10.000 de medici care fac gărzi în spitalele publice din România, 5.000-6.000 cel mai probabil nu vor semna noile contracte în condiţiile impuse la acest moment“, a declarat Stegaru.

Medicii se întreabă de ce se ţine şi cu dinţii de plafonarea tarifului la nivelul salarial din 2009, când se găsesc bani pentru pensii speciale şi pentru studii de fezabilitate ale unor autostrăzi care nu se construiesc niciodată. „Eu mănânc acum, nu în 2009. O treime din lună o petrec în spital. Ce este cu acest 2009, la care ne raportăm ca şi cum ar fi înainte şi după Hristos?! S-a vorbit de creşteri aiuritoare, dar la noi în spital media este undeva între 200 şi 300 de lei. Un medic din ambulatoriu, care nu face gărzi, are un salariu de 1.400 – 1.700 de lei, aceasta-i realitatea. Facem naveta, trebuie să ne pregătim profesional permanent“, a declarat liderul Alin Stegaru, în timp ce preşedintele sindicatului medicilor din spitalul slătinean spune că medicii au trăit, până la 1 august, un adevărat regim de slavie.

„Pe noi nu ne-a-ntrebat nimeni niciodată dacă vrem să facem gărzi din două-n două zile, dacă vrem o zi anume, dacă avem cumva alte planuri, atâta vreme cât trebuiau asigurate gărzile. A fost pe bună-dreptate catalogat sistemul drept slavie. Nu se-ntreabă nimeni cum e să faci şi şapte gărzi pe lună, toată lumea vorbeşte de bani“, a mai spus Dudu.

Şefii spitalelor aşteaptă, la rândul lor, să ştie concret câţi medici refuză semnarea contractelor cu timp parţial pentru a hotărî ce decizie să adopte în continuare, astfel încât să nu fie afectată activitatea.

CITIŢI ŞI: Medicii din Camera Federativă, în grevă japoneză: „Nu cerem măriri de salarii, cerem doar aplicarea legislaţiei existente“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite