Luni încep lucrările la baza militară americană de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în baza de la Deveselu, judeţul Olt... (FOTO: Mugurel Manea)
Intrarea în baza de la Deveselu, judeţul Olt... (FOTO: Mugurel Manea)

Mult-aşteptatul moment al începerii lucrărilor de construcţie la baza militară americană din comuna Deveselu, unde urmează a fi instalat un avansat sistem de apărare împotriva rachetelor balistice aparţinând SUA, a venit. Luni – 28 octombrie, mai multe înalte oficialităţi din ţară şi din SUA vor fi prezente aici pentru a participa la ceremonia de demarare a lucrărilor menţionate.

Ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă americană din cadrul Bazei Militare de la Deveselu, judeţul Olt, va începe undeva în jurul orelor prânzului. Evenimentul va include discursuri rostite de înalţi oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasada Statelor Unite ale Americii şi NATO. Printre cei prezenţi se va numără şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Pentru amenajarea bazei militare americane de la Deveselu, unde va fi amplasat scutul de apărare antirachetă al SUA în ţara noastră, au fost aprobate de către Guvernul “Unchiului Sam” două contracte. Un prim contract include facilităţile Agenţiei de apărare antirachetă (MDA) şi cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american, valoarea acestuia fiind cuprinsă între 100-250 de milioane de dolari. Facilităţile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o clădire pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, un depozit, o anexă de control a accesului şi o clădire de control al securităţii. De aceste lucrări se va ocupa exclusiv o firmă americană.

În ce priveşte al doilea contract, acesta include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA de la Deveselu. Lucrările cuprinse în acest contract privesc un centru de control al accesului, clădiri pentru cazare şi mâncare, un depozit, o unitate sanitară, o facilitate pentru lucrări publice, precum şi utilităţile şi infrastructura sitului. Valoarea estimată a celui de-al doilea contract este cuprinsă între 25-100 de milioane de dolari.

Cum s-au pregătit “localnicii” pentru venirea americanilor

Autorităţile locale s-au pregătit intens pentru ca americanii să nu aibă nimic a le reproşa. Sume importante au fost investite până acum în lucrări de introducere a unui sistem de canalizare şi alimentare cu apă, precum şi o staţie de epurare.

“Noi ne-am îndeplinit deja o mare parte dintre condiţiile pe care trebuia să le asigurăm. Astfel, lucrările la sistemul de canalizare şi la cel de alimentare cu apă sunt finalizate în proporţie de 97 %, iar la staţia de epurare estimăm că vom termina totul în următoarele două luni maximum. Mai rămân drumurile, pe care am decis să le modernizăm anul viitor deoarece acum sunt desfundate după introducerea canalizării şi reţelei de apă potabilă”, a declarat primarul localităţii Deveselu, Ion Aliman. Acesta a precizat însă că americanii nu vor avea probleme cu drumul de 600 de metri ce duce către baza militară, acesta având întâietate şi fiind acum asfaltat.

Reamintim că, la 13 septembrie 2011, România a semnat cu SUA un Acord privind găzduirea la Baza Militară Deveselu a unei Facilităţi pentru a sprijini Abordarea Adaptivă în Etape a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice. Acest document a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011 şi prevede amplasarea şi operarea în România a unui sistem terestru Aegis Ashore de apărare antirachetă, parte a contribuţiei SUA la apărarea antirachetă a NATO. Cooperarea în domeniul apărării antirachetă aduce o contribuţie substanţială la securitatea colectivă a NATO şi constituie o parte integrantă a sistemului Aliat de apărare antirachetă. S-au construit deja facilităţi temporare destinate personalului angrenat în construcţia Facilităţii.

Baza militară americană de la SUA se apreciază că va deveni deplin operaţională până la finele anului 2015. Aproximativ 250 de persoane vor asigura funcţionarea permanentă a acesteia. În prezent, în incinta bazei se află aproape 800 de persoane – muncitori ai firmelor care lucrează la amenajarea locaţiei.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite