Judecătorii şi grefierii continuă protestul. La Slatina se judecă doar cazurile urgente. Grefier: „Suntem ciorapii urât mirositori ai instanţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii şi grefierii Judecătoriei Slatina au adoptat cea mai drastică măsură de protest în judeţ. De la începutul săptămânii, aşa cum s-a hotărât încă de săptămâna trecută, protestează, primii, prin amânarea judecării cauzelor care nu constituie urgenţă, iar grefierii şi personalul conex întrerupând zilnic lucrul, în intervalul orar 10,00-12,00.

Pentru cei care au procese în curs la Judecătoria Slatina această perioadă aduce o amânare de un termen, judecătorii acceptând să intre în sală şi să judece doar cauzele considerate urgenţe, iar această cazuistică este afişată la instanţă. Altfel, începând de luni, 19 septembrie, şi până la o dată deocamdată greu de precizat, pentru că nemulţumirile protestatarilor încă nu au fost soluţionate, activitatea Judecătoriei Slatina se desfăşoară în condiţii de avarie.

Atât magistraţii, cât şi grefierii şi personalul conex, vor astfel să atragă atenţia asupra problemelor care trenează de ani de zile şi care tind să-şi pună amprenta pe rezultatul muncii lor. Dacă judecătorii sunt deranjaţi de faptul că echilibrul puterilor în stat nu este respectat, că Executivul legiferează fără competenţă, sau că hotărârile judecătoreşti se aplică diferenţiat şi discriminatoriu, grefierii au, la rândul lor, trei mari revendicări, prima şi cea care atrage după sine multe alte probleme fiind lipsa, încă, a unui statut al grefierului, deşi se negociază de mai bine de şase ani pe această temă. Tot ei mai atrag atenţia că lucrează în condiţii greu de acceptat (încăperi mici, în care sunt obligaţi să se înghesuie câte 5-6 colegi, igrasie, praf, inundaţie şi şoareci în arhivă, lipsa serviciilor de curăţenie, fiind obligaţi să facă singuri acest lucru etc.), dar şi că, la acest moment, pur şi simplu nu ştiu, în privinţa salarizării, de competenţa cărui minister sunt.

„Noi nu ştim cine răspunde de noi“

A fost a treia zi în care, între 10,00 şi 12,00, grefierii s-au adunat pe treptele Judecătoriei Slatina, suspendând activitatea. Nota lor de protest a fost afişată şi la instanţă, dar şi pe site-ul Judecătoriei Slatina, şi se aşteaptă ca lumea să-i înţeleagă, deşi sunt conştienţi că „fiecare dosar înseamnă, de fapt, o viaţă“, după cum spune grefierul de serviciu Denisa David.
Sunt nemulţumiţi de foarte multe lucruri, însă revendicările importante le-au sintetizat în trei puncte şi aşteaptă ca protestul lor, care tinde să se generalizeze, să dea rezultate. Tocmai pentru faptul că grefierii din  ţară  nu au început protestele la aceeaşi dată nu pot preciza nici cât ar mai putea dura. Cert este că prima discuţie a reprezentanţilor lor, de la începutul săptămânii, cu cei ai Ministerului Justiţiei n-a avut efectul scontat.

„Marea durere este că Ministerul Justiţiei nu comunică. Parcă nici nu existăm, suntem nişte fantomatici. Probabil vom adopta şi alte forme de protest în continuare, dacă nu ni se dă atenţie. Suntem ciorapii urât mirositori ai instanţei, cel puţin la concluzia asta am ajuns noi, oricât de plastică este exprimarea. Dar ce se întâmplă acum este unic. Şi magistraţii şi grefierii să se ridice şi să spună: «Este o problemă!» nu este puţin lucru. Iar puterea judecătorească este a treia putere în stat, chiar este, sau cel puţin aşa percep eu lucrurile“, a declarat grefierul Denisa David.

Alături de colegii săi militează pentru un statut clar al grefierului, această problemă odată rezolvată atrăgând după sine şi rezolvarea altora. Doar că, până acum, grefierii au tot fost trimişi de la o instituţie la alta. „Când solicităm statut şi negocieri, Ministerul Justiţiei ne trimite la CSM, la fel şi când este vorba de obligaţii şi sarcini, de interdicţii. Când este vorba de salarizare ne trimite la Ministerul Muncii sau Curtea de Conturi, când este vorba de stabilirea celorlalte drepturi o luăm de la capăt. Efectiv ne plimbă de la o instituţie la alta, noi nu ştim clar de cine ţinem“, mai spune reprezentanta grefierilor.

Contract colectiv de muncă nu mai au de trei ani, dar nici nu ştiu clar cu cine ar trebui să negocieze. Sunt plătiţi în două sisteme, astfel ajungându-se, spun protestatarii, ca în aceleaşi condiţii de vechime, treaptă, specializare etc. diferenţele salariale să fie şi de 200-300 lei lunar. „Lumea ne-njură că beneficiem de fonduri, prime, recompense... Absolut nimic adevărat. Nu avem prime de vacanţă, nu avem recompense, nu avem bonuri de masă, doar salariul lunar. Eu, după 10 ani de experienţă, ajung la aproape 3.000 de lei. Poate pentru unii pare mult, poate şi salariul unui medic este mare, după alţii, însă trebuie să ne gândim şi la responsabilităţi, la ce implică. Avem o listă lungă de interdicţii, noi, practic, nu avem voie să facem altceva“, a mai spus David.

„Sunt 15 curţi de apel şi este inadmisibil să ne trimită să negociem cu fiecare. Orele suplimentare nu s-au mai plătit cred că de 7-8 ani. La nivelul tribunalelor colegii noştri sunt chemaţi în miez de noapte, au arestări, omoruri, crime. Nici nu se pune problema să recuperăm aceste ore lucrate, pentru că suntem puţini. Justiţia se face de oameni, pentru oameni. E un sistem, de data asta viu, care a reacţionat. Puterea judecătorească a tras un semnal puternic de alarmă. Ne sunt alături în acest demers şi noi la fel“, au mai spus protestatarii.

Cât de mult va dura protestul ţine de rezultatul negocierilor. Până atunci, pe portalul instanţei sunt afişate listele privind cauzele care se soluţionează în această perioadă. Acestea sunt:
ÎN MATERIE CIVILĂ:
            - cerere consfinţire acord de mediere
            - cereri asigurare dovezi
            - cereri autorizare intrării în încăperi
            - cereri încuviinţare executare silită în zile nelucrătoare
            - cerere emitere ordonanţă preşedinţială- cerere emitere ordonanţă preşedinţială
            - cereri privind poprire asiguratorie
            - cereri privind sechestru asigurător
            - cereri privind sechestru judiciar
            - cerere suspendare provizorie executare silită
            - cerere ridicare sechestru asigurător
            - plângere împotriva hotărârii Comisiei Judeţene – art. 53 din Legea nr. 18/1991
            - cereri necontencioase în materie de minori şi familie, tutelă, curatelă
            - cerere emitere ordin de protecţie
            - cerere eliberare certificat privind ocrotirea minorului
            - plângeri împotriva consiliului de familie
            - cerere ajutor public judiciar în cauzele formulată în cauzele de mai sus
            - cerere îndreptare eroare materială formulată în cauzele de mai sus
            - cerere reexaminare taxă timbru formulată în cauzele de mai sus
            - cerere reexaminare ajutor public judiciar formulată în cauzele de mai sus
            - cerere reexaminare anulare cerere formulată în cauzele de mai sus


ÎN MATERIE PENALĂ:
            - cauzele în care sunt implicate persoane aflate în stare de arest
            - cauzele având ca obiect măsurile preventive

            Celelalte cauze vor fi amânate pentru un nou termen de judecată.
            „Părţile care au dobândit termen în cunoştinţă conform art. 229 NCPC şi art. 353 NCPP, nu vor fi citate pentru următorul termen.“, este precizarea reprezentanţilor Judecătoriei Slatina.

CITIŢI ŞI: Reacţie în lanţ a magistraţilor din Olt. Judecătorii vor trece de la purtarea de banderole la restrângerea activităţii. Se cere demisia ministrului Justiţiei

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite