Istoria locală nu mai are loc în depozit. Arhivele Naţionale – Filiala Olt caută de 20 de ani un spaţiu nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de metri liniari de arhivă ar trebui să beneficieze de un nou spaţiu, iar tone de documente aflate încă în custodia primăriilor nu pot fi aduse la Arhivele Naţionale – Filiala Olt din acelaşi motiv – nu mai pot fi depozitate.

Arhivele Naţionale - Filiala Olt suferă cumplit la capitolul „spaţiu de depozitare“, problema devenind acută în ultima vreme. Directorul instituţiei, Bogdan Bădiţoiu, a făcut, luni, 28 noiembrie, în încheierea unui eveniment în care s-a vorbit despre marele eveniment de la 1 Decembrie 1918 (şi unde s-au prezentat fotografii şi documente din arhiva instituţiei deosebit de grăitoare pentru cele trăite de olteni în timpul primului război mondial), din nou un apel pentru a se identifica un spaţiu corespunzător pentru depozitarea documentelor care reprezintă nimic altceva decât istoria acestor meleaguri.

„Avem nevoie de un spaţiu care să îndeplinească un minimum de condiţii. Nu există nici finanţarea necesară, aşa că e dificil. Soluţia ar fi să se găsească, totuşi, la nivelul judeţului un spaţiu şi să fim susţinuţi de Ministerul de Interne financiar pentru a-l putea pune la punct. Am vorbit în mai multe rânduri despre această problemă, ni s-au şi propus vreo două-trei locuri, dar era vorba de clădiri foarte vechi, în stare avansată de degradare. În lipsa fondurilor, evident că cel mai mult ne-ar ajuta o clădire care nu necesită prea multe intervenţii“, a declarat directorul instituţiei.

Primăriile nu au mai predat arhiva din 1968

Deşi o mare parte din documentele care, potrivit legii arhivelor, au caracater permanent, ar trebui predate arhivelor la 30 de ani de la întocmire, lipsa spaţiului a făcut ca acestea să rămână în custodia primăriilor. Arhivele Naţionale au drept de control în privinţa modului cum sunt păstrate aceste documente, însă de dorit ar fi ca într-o zi, cât mai curând, acestea să ajungă acolo unde le este locul.

„Sunt cantităţi destul de importante aflate în instituţiile din administraţia locală, este vorba de acele documente cu caracter permanent de păstrare. Mergem, facem fel de fel de controale, însă aceste documente care ţin de istoria locală ne-am dori să le putem prelua, mai ales că de multe ori, urmare a schimbărilor care survin la conducerea primăriilor, constatăm o lipsă de responsabilitate în privinţa păstrării acestor documente. Noi n-am mai putut să preluăm din 1968, de la reforma administrativă. De fapt, mai preluăm documente, însă selectiv, de la primării de la care chiar nu avem foarte multe“, mai spune directorul Bădiţoiu.

La Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Olt se află în acest moment 500 metri liniari de documente, cea mai mare parte documente păstrate într-un spaţiu care nu permite consultarea lor facilă. „Sala de studiu o avem aici, documentele le avem în altă parte, cei care ne găzduiesc au, la rândul lor, nevoie de spaţiu... Eu sper, însă, că în 2017 vom rezolva această problemă“, a mai spus directorul Bogdan Bădiţoiu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite