FOTO  Ionuţ Voinicu, elevul „de argint” de la Olt, îşi impresionează profesorii prin perseverenţa şi memoria fantastică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Voinicu din Slatina, un elev cu care se mândresc nu doar profesorii, dar, mai ales, părinţii... (FOTO: Mugurel Manea)
Ionuţ Voinicu din Slatina, un elev cu care se mândresc nu doar profesorii, dar, mai ales, părinţii... (FOTO: Mugurel Manea)

Învăţământul din judeţul Olt are un motiv de mândrie după ce unul dintre liceenii săi a reuşit să înregistreze un rezultat rarisim la o competiţie şcolară internaţională alături de alţi trei colegi din ţară, contribuind la îmbunătăţirea imaginii României într-o perioadă în care învăţământul e privit “cruciş”. La 16 ani, Ionuţ Voinicu a obţinut “argintul” la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului de la Mysore-India (11-19 septembrie).

Atmosferă festivă, marţi – 24 septembrie, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt din municipiul Slatina. Conducerea instituţiei a organizat o conferinţă de presă, urmată de o festivitate de premiere, a elevului Ionuţ Voinicu (clasa a XI-a, n.a.) de la Colegiul Naţional “Ion Minulescu” din Slatina. El a reuşit să obţină “argintul” la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad - IESO), desfăşurată la Mysore - în India, în perioada 11-19 septembrie. Cu un total de 100 de liceeni pariticipanţi din 28 de ţări, competiţia internaţională a devenit un concurs extrem de disputat în ultimii ani. La ediţia din acest an, lotul ţării noastre, alcătuit din patru elevi de la licee din tot atâtea oraşe - Slatina, Craiova, Bucureşti şi Timişoara, a reuşit o performanţă demnă de admirat: clasarea României pe locul III în lume, după Coreea de Sud şi Taiwan, şi la egalitate cu Japonia şi Thailanda.

Pasiunea pentru învăţătură – îndeosebi pentru Chimie, materia sa preferată, miile de ore petrecute cu nasul în cărţi şi ambiţia au reuşit să îşi facă simţite rezultatele în cazul lui Ionuţ. Deşi participant în nenumărate rânduri la mai multe olimpiade naţionale la Chimie, dar, mai nou, şi la Fizică, Ionuţ Voinicu a reuşit ca, la numai 16 ani, să-şi vadă îndeplinită una dintre dorinţele la care doar visase până acum o săptămână: vizitarea unei ţări care întotdeauna a suscitat un interes aparte – India. Dar nici nu este de mirare că Ionuţ visează să viziteze cât mai multe ţări, doar urmăreşte cât poate de des posturile tv Discovery sau National Geographic. De data aceasta, a reuşit nu doar să viziteze o ţară pe care o admiră, dar şi să obţină un rezultat excelent la un concurs internaţional de anvergură.

“A fost o olimpiadă specială pentru care am făcut pregătire chiar şi la Bucureşti. Astfel, înainte să plecăm la concurs, am făcut pregătire la Muzeul de Geologie, Observatorul Astronomic, Institutul de Meteorologie şi Hidrologie, precum şi la Institutul Naţional de Fizică a Pământului. A fost un program complex care, până la urmă, şi-a arătat roadele în rezultatele obţinute”, a spus Ionuţ Voinicu în cadrul conferinţei de presă, care a primit o diplomă din partea şefului IŞJ Olt, Felicia Man.

Impresionat de India

Ionuţ a mărturisit că a ajuns să participe la această competiţie aproape din întâmplare, respectiv după ce profesorii, nu mai devreme de anul trecut, i-au povestit că există un concurs internaţional unde se dă examen la patru materii, printre care se afla şi disciplina lui preferată: Chimia. Treptat, în doar un an, Ionuţ a reuşit să urce tot mai sus atât ca pregătire, dar şi ca rezultate, după ce s-a calificat şi a obţinut medaliile şi diplomele cele mai “vânate” şi la celelalte materii din cadrul concursului de Ştiinţe ale Pământului.

“Rezultatele pe care le-am obţinut la concursurile unde am participat m-au ambiţionat şi mi-au dat încredere că pot face mai mult. Astfel, am ajuns să mă calific în lotul naţional pentru acest concurs internaţional”, a spus Ionuţ Voinicu.

                           

ionut voinicu

Elevul oltean a rămas profund impresionat de ceea ce a văzut în India, mai ales că organizatorii au avut un program foarte bine planificat, din care nu au lipsit excursiile în oraşul-gazdă Mysore, dar şi prin împrejurimi, la templele de la Belur şi Halebeedu, precum şi la cea mai mare statuie monolitică din lume aflată la Shravanabelagola. Ionuţ nu va uitat niciodată nici ziua desfăşurării concursului…

„Începând cu dimineaţa zilei de 12 septembrie şi până în seara zilei de 16, toate mijloacele de comunicare avute de noi în posesie (telefoanele, laptop-uri, tabletele, n.a.) ne-au fost luate pentru a arăta seriozitatea organizatorilor. Am avut două probe - scrisă şi practică. Disciplinele generale au fost Fizică, Chimie, Biologie şi Geografie, iar noţiunile dobândite la aceste materii şcolare le-am folosit la testele care au fost din Geologie, Astronomie, Atmosferă şi Hidrosferă. La proba scrisă am avut două ore testul la Geologie, apoi o pauză, după care au urmat testele la celelalte trei materii, în total tot două ore pentru toate cele trei discipline. La proba practică am fost împărţiţi pe grupe internaţionale - nouă grupe a câte 12 elevi din ţări diferite -, şi fiecare grupă se ducea în câte un loc; de exemplu o grupă era la testul pe teren de la atmosferă, alta era la testul pe teren de la geosferă, alta la testul scris - era tot parte practică, dar într-o sală de clasă -, de la astronomie. În total proba practică a durat cam zece ore, cu tot cu transport şi aşteptat”, a spus Ionuţ.

Profesorii: “Are o memorie fantastică !...”

Prezenţi la festivitatea de la sediul IŞJ Olt au fost şi cei patru profesori de la liceul “Ion Minulescu” care l-au pregătit pe Ionuţ: Laura Moşteanu (Chimie), Aurelia Monea (Biologie), Aurelia Cotoşman (Geografie) şi Dumitru Combei (Fizică). Toţi patru au avut numai cuvinte de laudă la adresa unuia dintre cei mai buni elevi din judeţ, cum singuri l-au apreciat pe Ionuţ Voinicu.

“El (Ionuţ, n.a.) a venit la noi la liceu în clasa a IX-a şi avea deja rezultate foarte bune în urma participării la mai multe concursuri şi olimpiade şcolare. Atunci mi-am dat seama că are un potenţial enorm. Ne-am făcut un program de pregătire de atunci şi l-am urmat pas cu pas, el era în clasa a X-a când am discutat dacă vrea să participe la concursul interdisciplinar Ştiinţele Pământului. Este o mare satisfacţie pentru mine, dar nu numai pentru mine sigur, faptul că a reuşit să aibă asemenea rezultate într-un timp atât de scurt pentru că, sincer, nu m-am aşteptat să evolueze atât de mult şi atât de rapid. Dezvoltarea lui a fost şi este una extraordinară! Are o cultură deosebită, o memorie fantastică şi poate realize tot ce-şi propune! Acum avem toate motivele <<să atacăm>> lotul olimpic de Chimie”, a declarat Laura Moşteanu.

Aurelia Monea, profesoară de Biologie, a spus că disciplina pe care o predă era, iniţial, punctul lui Ahile la Ionuţ, dar acest lucru a fost remediat foarte rapid: “Biologia nu era printre materiile lui preferate la început, el fiind axat pe Chimie şi Fizică, dar asta se pare că l-a ambiţionat să recupereze ce îi lipsea din pregătire. Am constatat că are o cultură impresionantă, la ore e foarte atent şi, practic, absoarbe toate informaţiile”. La rândul său, profesorul Dumitru Combei, unul dintre cadrele didactice din judeţ cu o carte de vizită impresionantă prin numărul şi calitatea elevilor-olimpici pe care-i pregăteşte, a declarat că se bucură să aibă un elev precum Ionuţ Voinicu, extrem de atent la ore şi foarte perspicace.

Nici Aurelia Cotoşman, profesoara de Geografie a lui Ionuţ, care este, deopotrivă, şi directorul liceului “Ion Minulescu” unde acesta este elev, nu a avut ce să-i reproşeze liceanului. “Mi-a făcut o enormă plăcere să pregătesc un elev precum Ionuţ şi mă bucur foarte mult că învaţă la liceul pe care eu îl coordonez. Să ştiţi că recunosc deschis că, pentru el, a fost mult mai uşor decât pentru mine să ne antrenăm pentru acest concurs deoarece eu a trebuit să mă pregătesc şi la Chimie şi la Fizică, eu predând Geografie. Am lucrat mult în special la materii ce nu se predau la noi în liceu, cum ar fi Paleontologia, Astronomia sau Geologia. Am fost foarte mulţumită de el, nu ştiu dacă vom mai avea atât de repede un elev atât de complet pregătit”, a spus Aurelia Cotoşman. Toţi cei patru profesori au primit, marţi, diplome de excelenţă din partea şefului IŞJ Olt, Felicia Man, care l-a felicitat, de asemenea, pe Ionuţ.

Tatăl lui Ionuţ: “Ne dorim ca toţi părinţii să aibă copii cel puţin la fel de buni cum este Ionuţ”

De departe însă cei mai emoţionaţi au fost părinţii lui Ionuţ, Valentina şi Dan Cristian Voinicu (foto), prezenţi şi ei la conferinţa de presă. Vizibil impresionaţi de atenţia acordată fiului lor, aceştia şi-au găsit cu greu cuvintele când au fost invitaţi să vorbească.

                      

ionut voinicu

“Înainte de toate daţi-mi voie să spun că, în afară de capacitatea lui Ionuţ de a învăţa şi de a acumula cunoştinţe, el nu ar fi ajuns atât de departe fără profesorii care i-au fost alături. Sincer, pentru noi – ca părinţi, aş putea spune că ne-am obişnuit cu astfel de rezultate foarte bune la învăţătură din partea sa. El a început de mic să îndrăgească şcoala, ca să mă exprim astfel, şi a fost ceva aparte de atunci printre colegii săi, dar, apoi, a devenit o obişnuinţă şi pentru el, şi pentru noi. Noi ne dorim ca toţi părinţii să aibă copii cel puţin la fel de buni şi de bine pregătiţi cum este el, dacă nu chiar mai buni. Este un sentiment plăcut, frumos, suntem şi părinţi, dar şi prieteni, discutăm despre orice în mod deschis”, a spus tatăl.

În ce o priveşte pe mama lui Ionuţ, aceasta şi-a găsit şi mai greu cuvintele încercând să-şi descrie fiul care o privea zâmbind. “Nu ştiu ce aş putea spune… Este un copil foarte cuminte, ascultător. Mă bucur că totul a fost foarte uşor cu el de mic, toate temele şi lecţiile şi le-a făcut singur”, a spus Valentina Voinicu.

Pasionat de “Discovery” şi “National Geographic”

Ionuţ Voinicu nu s-a decis încă ce va face cu viitorul său. La acest moment înclină să urmeze o facultate în ţară unde Chimia să fie “literă de lege”, după care va studia eventualele oferte de muncă din străinătate. Ca pasiuni, în afară de Chimie şi Fizică, se mai află calculatorul (îndeosebi jocurile BigPoint din reţeaua Facebook), muzica pop din State, sau posturile tv Discovery şi National Geographic, pe care le “devorează” de câte ori are ocazia.

Dacă diriguitorii IŞJ Olt au precizat că sunt în căutarea unei modalităţi de a-l premia pe Ionuţ şi cu bani, nu doar cu diplome, cei de la Primăria Slatina şi-au exprimat deja intenţia de a face acest lucru în zilele următoare. România a avut, în acest an, cea mai bună echipă de liceeni de când participă la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului. În anii trecuţi am avut 1 argint + 3 bronz (Indonezia, 2010), 1 aur + 3 bronz (Italia, 2011), 2 argint + 2 bronz (Argentina 2012), pentru ca, în acest an, în India, să urcăm la 1 medalie de aur + 3 medalii de argint, clasându-ne pe locul III ca naţiune, după Coreea de Sud şi Taiwan şi la egalitate cu Japonia şi Thailanda.

Liceul “Ion Minulescu” din Slatina unde învaţă Ionuţ Voinicu a avut, în ultimii cinci ani, nu mai puţin de 151 de elevi olimpici la competiţii naţionale şi internaţionale.

Din acelaşi ciclu mai puteţi citi:

FOTO  Topul celor mai bune licee din judeţul Olt

Poveştile celor mai buni elevi din judeţul Olt: Diana Morea şi Vlad Alexe - poveşti de succes, exemple de urmat

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite