Cum se vor cheltui banii slătinenilor în proiectul consilierului local Alexandru Berechet. Copiii care părăsesc sistemul de protecţie, doar 15% în grupul ţintă
0Asociaţia Tinerilor Slătineni, beneficiara celei mai mari sume nerambursabile în concursul de proiecte organizat de Primăria Slatina, a lansat astăzi proiectul care a primit 150.000 lei din bugetul local. Banii vor fi cheltuiţi în trei luni, 200 de persoane din categorii vulnerabile beneficiind de consiliere, formare şi plasare pe piaţa muncii.
Proiectul „O şansă pentru viitorul tău“ a întrunit cel mai mare punctaj în concursul de proiecte organizat de Primăria Slatina în acest an. Deşi o asociaţie fără experienţă (înfiinţată în februarie 2016 de consilierul local PSD Alexandru Berechet), care n-a primit niciun punct la capitolul „continuarea unui proiect mai vechi“, Asociaţia Tinerilor Slătineni a reuşit să convingă membrii comisiei că activităţile propuse sunt şansa integrării tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie. Din păcate, constatăm astăzi, în grupul ţintă al proiectului tinerii care părăsesc sistemul reprezintă fix 15 % (sunt 30 din 200).
Consultantul asociaţiei care va derula proiectul în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Olt, Nicolae Mardari, şi-a început expunerea prin a preciza că nu e vorba, pur şi simplu, de un proiect obişnuit, asemeni miilor de proiecte derulate cu fonduri din POSDRU, că nu se vor acorda subvenţii şi că, la final, cei din grupul ţintă vor fi cu adevărat pregătiţi fie să înceapă o mică afacere, fie să se integreze pe piaţa muncii ca angajat simplu.
Partenerele Asociaţiei Tinerilor Slătineni în proiect sunt două instituţii, AJOFM şi DGASPC, reprezentate de Narcisa Şerban şi Ilona Matei FOTO: Alina Mitran
Proiectul are şase activităţi mari: înfiinţarea unui centru integrat de orientare şi consiliere profesională, destinat persoanelor din grupurile vulnerabile; acordarea de servicii de orientare şi consiliere profesională pentru minimum 100 persoane; organizarea unei burse a locurilor de muncă; organizarea unui seminar de antreprenoriat, pentru 50 de persoane din grupul ţintă; realizarea unui studiu privind nevoile reale ale persoanelor din categoriile vulnerabile, studiu care să poată fi folosit de oricine ca bază în argumentarea viitoarelor proiecte; informare privind oportunităţile ofrite de programele cu finanţare europeană. Adică fix ce îşi propun mai toate proiecte finanţate pe vechiul program POSDRU.
Cine sunt beneficiarii
De cele amintite mai sus vor beneficia: 30 de tineri care au părăsit sistemul de stat privind protecţia copilului; 30 de persoane cu dizabilităţi care sunt apte de a avea un loc de muncă; 60 de persoane din familii monoparentale aflate în risc de sărăcie; 80 de femei aflate în risc de sărăcie. Femeile reprezintă cea mai numeroasă categorie în grupul ţintă, au motivat reprezentanţii asociaţiei, pentru că în urma analizei datelor INS s-a constatat că, deşi şomajul declarat pare că nu le afectează într-o foarte mare măsură, în realitate femeile sunt menţionate drept „persoane ocupate“ şi dacă stau acasă şi se declară casnice, nu persoane în căutarea unui loc de muncă.
Iată şi cum se vor cheltui banii, proiectul având o finanţare de 150.000 lei din fonduri publice şi 16.700 lei aport propriu al asociaţiei. Cea mai mare sumă, 45.000 lei, o„înghite“ studiul privind nevoile reale ale persoanelor din categoriile vulnerabile. 41.000 lei vor fi folosiţi pentru managementul în cadrul proiectului; activităţile compelxe de informare şi publicitate u fost evaluate la 25.575 lei; activitatea de orientare şi consiliere profesională a fost bugetată cu 21.000 lei; înfiinţarea centrului de orientare şi consiliere va costa 12.650 lei etc. Cum proiectul a fost lansat astăzi, peste trei luni se vor prezenta şi rezultate obţinute.