Cum vor austriecii să ne cureţe oraşul de câini. Masă caldă pentru 50 de nevoiaşi, dacă se renunţă la eutanasiere.  Primar: „Noi trăim în România, ei trăiesc în altă lume“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Konrad Kranz a vizitat de mai multe ori adăpostul de la Sărăceşti FOTO: arhiva FNPA
Konrad Kranz a vizitat de mai multe ori adăpostul de la Sărăceşti FOTO: arhiva FNPA

Grija faţă de om şi grija faţă de aimale trebuie să mergă mână-n mână, ambele sunt semne ale civilizaţiei, încearcă să ne lămurească o asociaţie din Austria, care a propus de curând municipalităţii slătinene un protocol de colaborare, angajându-se să creeze o legătură între oameni şi animalele din adăpostul public, dar cu o condiţie – eutanasierea să fie soluţie doar pentru maidanezii cu boli incurabile. Edilii Slatinei nu sunt prea impresionaţi.

Oripilaţi de strategia municipalităţii de a scăpa de câinii fără stăpân prin eutanasiere, şi având în vedere experienţa care a făcut franjuri imaginea Slatinei în 2014, când în Austria şi Germania a fost difuzat un film făcut de o nemţoaică, în care erau surprinşi câinii din adăpostul public de la Sărăceşti, la marginea Slatinei, mai mult morţi decât vii, sfâşiaţi între ei, în Slatina a venit miercuri, 10 august, însoţit de preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Protecţia Animalelor, vicepreşedintele unei organizaţii austriece, care a avut o întrevedere cu primarul Emil Moţ.

Konrad Kranz, vicepreşedintele  asociaţiei “Salzburger Initiative 50+”, Austria -  o asociaţie înfiinţată în urmă cu 10 ani, care oferă sprijin persoanelor cu nevoi speciale şi care are strânse legături cu asociaţiile de protecţie a animalelor  -  vrea să-i apropie pe slătineni de animalele fără stăpân, salvându-le astfel de la eutanasiere, aşa că a propus municipalităţii sprijin financiar şi consultanţă pentru implementarea unei adevărate strategii. Astfel, în fiecare lună vrea să le dea la 50 de slătineni nevoiaşi (copii, adulţi, bătrâni, ar urma să aleagă primăria) o masă caldă într-un spaţiu din vecinătatea adăpostului, care va fi amenajat de Asociaţia Salzburg 50+ , persoanele urmând să interacţioneze cu animalele din adăpost.

image

Austriecii vorbesc despre o adevărată terapie îngrijind animalele fără stăpân

Zona este ideală, spune austriacul, care a vizitat de mai multe ori adăpostul, pentru o ieşire în aer liber şi apropiere a omului de animalele pe care, din păcate, slătinenii le percep ca pe inamici. Asociaţia va asigura hrană umedă, o dată pe săptămână, pentru animalele din adăpost, dar va susţine şi o campanie de informare. În plus, austriecii vor să deconteze sterilizarea câinilor din gospodăriile slătinenilor şi ale cetăţenilor din localităţile limitrofe Slatinei. Asociaţia va pune la dispoziţia adăpostului public şi o autoutilitară, care să fie folosită  în scopul propus prin protocol. Pentru aceasta vor să obţină de la primarul Slatinei promisiunea că se vor eutanasia din adăpost doar animalele irecuperabile sau agresive, încercând să demonstreze, cu date certe în urma strageiei aplicate în Oradea şi în alte localităţi din România şi din lume, că sterilizarea şi întoarcerea în teritoriu a exemplarelor blânde va aduce, în doar câţiva ani, rezolvarea problemei, eutanasierea, de asemenea demonstrat prin date oficiale, ducând, în schimb, la menţinerea numărului de maidanezi pe străzi.

„Pentru a stopa acest sistem de cruzime nebună şi pierderea banilor publici, am făcut demersurile pentru a intra în contract cu primăria. Ne dorim un contract pe o perioada de 15 ani, ceea ce garantează o donaţie de minimum 90.000 euro“, a declarat Konrad Kranz, în exclusivitate pentru Adevărul.

600 de câini sterilizaţi până în martie anul viitor

Pentru că nu a primit încă un răspuns privind semnarea unui contract pentru următorii 5 ani, în primă fază,  în condiţiile amintite mai sus, ieri, 23 august, Kranz a revenit cu o adresă la primărie, angajându-se ca asociaţia să suporte sterilizarea a 600 de câini până în martie anul viitor, dacă şi primăria va steriliza, la rândul ei, acelaşi număr.

image

Sterilizarea este singura soluţie de a se diminua, în timp, efectivele de câini fără stăpân de pe străzi

„Acest demers înseamnă că  vor fi sterilizaţi 60% din câinii existenţi, deci un succes imediat, ceea ce este în acord cu voinţa primarului de a obţine rezultate rapide. Acest lucru nu s-a întâmplat în Slatina în ultimii 10 ani.“, spune Carmen Arsene, preşedinta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, cea care l-a însoţit pe partenerul din Austria la întâlnirea cu primarul.

„N-avem nevoie să ne rezolve nimeni problema socială, ne descurcăm“

Deşi după întâlnirea cu primarul Emil Moţ, care avea loc în urmă cu două săptămâni, preşedinta FNPA şi vicepreşedintele Salzburger Initiative 50+ aveau speranţe mari, din partea municipalităţii semnalele nu sunt tocmai încurajatoare.

image

Şi animalele de la Slatina vor putea fi văzute, în curând, pe pagina proprie de socializare a adăpostului, promite primarul

Primarul Emil Moţ spune că protocolul propus de vicepreşedintele Salzburger Initiative 50+ este, în fapt, o modalitate ca asociaţia să obţină controlul asupra serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Slatina. Proiectul de a crea o zonă în care persoanele din categoriile defavorizate să se bucure de interacţiunea cu animalele fără stăpân, primind, totodată, şi o masă caldă, va fi extreme de greu de dus la îndeplinire, necesitând investiţii şi adaptarea la rigori legislative excesive : „Vă daţi seama ce trebuie să facem acolo, ca să putem obţine avizele sanitare?!“ spune primarul, care susţine că Primăria Slatina este capabilă să gestioneze problemele sociale fără sprijin. „Avem serviciu specializat, oferim sprijin lună de lună celor care au nevoie, nu ni s-a plans nimeni că mor slătinenii de foame“, a reacţionat primarul Emil Moţ, fiind sceptic în privinţa unui răspuns favorabil privind semnarea protocolului cu asociaţia din Austria, în condiţiile formulate de reprezentanţii acesteia.

image

„Încă analizăm acest protocol şi urmează să facem şi noi observaţii, însă după ce le vom comunica aceste observaţii mi-e greu să cred că le vor accepta. Dânşii nu înţeleg faptul că noi avem aici o problemă imediată. Chiar dimineaţă, când am plecat de-acasă, am văzut două doamne pe care le agresau câinii, ne vin 5-6 sesizări zilnic. Ei trăiesc în lumea lor, noi trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul! Noi trebuie să rezolvăm problema! Pentru 500 de euro, pe lună nu ştiu dacă merită să ne legăm la cap, cum vine vorba. De ce nu adună ei, de banii ăştia, câinii de pe străzi, de ce nu înfiinţează un adăpost privat? Problema e la mine şi ei vor să mă împiedice pe mine s-o rezolv!“, a concluzionat primarul.

CITIŢI ŞI: Câinii fără stăpân încing din nou spiritele în Slatina, după ce primarul a hotărât că pot fi eutanasiaţi. Preşedinte FNPA: „Este cea mai gravă şi ilogică situaţie din ţară“

Activiştii Federaţiei pentru Protecţia Animalelor acuză Primăria Slatina: „Au făcut pompieristic un serviciu, la presiunile din campania electorală“
 

VIDEO Slatina „exportă“ maidanezi în Sighişoara, Timişoara, Miercurea-Ciuc. Municipalitatea a pasat problema câinilor fără stăpân asociaţiei „Prietenii Noştri“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite