VIDEO Cum a transformat pesta porcină târgurile de animale. „Noi să nu mai vindem carnea noastră, să vândă ăi care aduc cu tirurile!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de jumătate de an, de frica pestei porcine africane, s-a interzis comerţul cu animale în toate târgurile din Olt.  Fermierii sunt nemulţumiţi şi spun că vânzarea a scăzut considerabil.

Târgul de la Osica de Sus, din judeţul Olt, cel mai mare din zonă, este în continuare, duminică de duminică, plin de lume. Cei care îşi vând, însă, produsele de ani de zile aici spun că se observă scăderi considerabile la vânzări. Pe de o parte crescătorii de animale nu-şi mai pot valorifica aici surplusul din gospodărie, sau animalele crescute special pentru vânzare, pe de alta, nici comercianţii care vin cu fel de fel de produse, de la cele alimentare, până la cele necesare în gospodăria unui agricultor, dar nu numai, nu mai au desfacere.

Sectorul de păsări s-a restrâns la intrare şi este mult mai sărăcios decât înainte de declanşarea planului de prevenire a pestei porcine africane (din acest plan a făcut parte şi interzicerea comerţului cu animale în târguri). Pe câmp, departe de „vatra“ târgului, se mai strâng încă împătimiţii crescători de cai, însă nu mai există sector de vite, nici sector de vânzare a porcilor şi nici nu se mai sacrifică oi.

Imagine indisponibilă

„E mai slabă vânzarea, mult mai slabă. Aşa, mai venea omu’ să vadă cum e târgu, mai vindea un groştei, se mai interesa de o vacă, de o oaie... 

Mai pleacă şi acum de acasă, dar cei fără treabă, care vin, se uită, se plimbă, nu cumpără“, spune un sătean dintr-o comună vecină, care are o cuşcă plină cu porumbei, toţi de vânzare. Lângă cuşcă, o alta cu iepuri, şi aceştia prea puţin căutaţi şi foarte-foarte ieftini, pornesc de la 5 lei bucata.

Imagine indisponibilă

Se vând, în schimb, bine păsările de curte. Găinile de talie mică s-au dat, azi-dimineaţă, ca pâine acaldă. „15 am avut, mai am cocoşii ăştia, atât“, spune proprietara.

Imagine indisponibilă

Păsările mai de soi sunt vândute cu preţ, însă nu toţi cei care le admiră îşi permit să le şi cumpere. „80 de lei găina şi 100 de lei cocoşul. Porumbeii, e o rasă specială, sunt 150 de lei perechea“, spun comercianţii, care mărturisesc faptul că sunt nevoiţi să mai vândă din ele, pentru că nu mai au bani de furaje. „E curtea plină, dac-aţi vedea ce e la noi! Tata e împătimit. Vin oamenii la magazin şi se opresc să le admire“, mai spun vânzătorii.

„Sunt mere româneşti, garantat, anul trecut am vândut numai din import“

La intrarea în sectorul de mărfuri de tot felul, un comercaint îşi etalează cazanele pentru produsele alcoolice distilate. Oamenii, curioşi, trec, întreabă de preţ, iar răspunsul este pe msăură: „Întrebaţi să cumpăraţi, sau să vă informaţi? Ca să ştiu cum stăm de vorbă!“. imediat lângă se vând mături de curte, coşuri împletite, de toate dimensiunile, lângă şi-a expus marfa un comerciant de fructe... „2 lei kilogramul, sunt mere româneşti, garantat. Acesta aşa e soiul, par că sunt date cu ceară, dar nu sunt. Anul ăsta s-au făcut multe, dau oamenii, săracii, cu preţ mic. Le cumpăr eu cu 1,2 lei, de al Craiova, vă daţi seama cu cât le dau producătorii“, dezvăpluie comerciantul.

Imagine indisponibilă

Înghesuială şi la sectorul de biciclete la mâna a doua şi tot felul de electronice şi electrocasnice, dar şi la mesele unde se servesc mici. Coadă mare e şi la gogoşi, oamenii de la rând mărturisesc simplu că nu pot să treacă prin târg şi să nu ia, cu gândul ăsta pleacă de acasă.

Imagine indisponibilă

Departe de centrul târgului încă se mai întâlnesc samsarii de cai

Supăraţi, în schimb, sunt comercianţii din zona amenajată pentru vânzarea de lapte şi brânză. Lor le-a scăzut drastic vânzarea. „Se vede scăderea, cum să nu se vadă, dacă nu ne mai lasă cu animale... Că e pestă, că din Africa, că de la... Ca să vândă ei, ăi cu magazinele, cu tirurile, carnea aia din import, că aia e bună, a noastră nu mai e, are pestă“, îşi spuene oful un alt comerciant.

Imagine indisponibilă

Sectorul de lactate nu mai e la fel de aglomerat ca altădată

Pe aleea din faţa sectorul de lapte-brânză, mai multe bătrâne au adus la târg tot ce-au găsit prin cămară. Se vând ouă, cu 0,7-0,8 lei/bucată, dar şi vin de casă, fel de fel de conserve, chiar şi legături de tutun.


„E 10 lei legătura, sau 5 lei punga, din cel mărunţit. Dar e din cel bun, garantat, n-are pic de sfoiag. Mai ţinem şi noi sămânţa de la un an la altul şi mai punem aşa, că nu mai e ce-a fost, când era Regia aici, la noi, şi se făcea tutun... A cumpărat acolo un belgian, dar nu ştiu ce-o face“, spune femeia care găseşte, însă, greu cumpărători.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Porcii nu se mai vând în târg, însă anunţurile de vânzare nu lipsesc de pe porţile anumitor săteni

Se intră greu în târg, aglomeraţia e deosebit de mare, dar la fel e şi la întoarcere, strada care duce către târg e plină ochi şi la fel sunt şi străduţele alăturate.  Pe aici, prin curţile localnicilor, se mai vând porci. Anunţul stă la poartă, iar maşina cu purcei, în curte, proprietarii aşteptând clienţii. Oamenii se tem, însă, mulţi, de controalele din trafic şi aşteaptă să se permită din nou, în mod oficial, comerţul cu animale în târguri.

Imagine indisponibilă
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite