Cum s-au vândut materialele pirotehnice interzise.  Doi copii din Olt au fost grav răniţi din cauza petardelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai puţin de o săptămână, poliţiştii şi jandarmii olteni au confiscat mii de articole pirotehnice comercializate ilegal, întocmind 20 de dosare penale. Alte două dosare penale pentru vătămare corporală din culpă sunt în cercetare după ce doi copii au fost răniţi grav în urma folosirii petardelor.

Bilanţul realizat de oamenii legii arată că poliţiştii din cadrul IPJ Olt au confiscat, doar în intervalul 29 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019, peste 1.000 kg produse pirotehnice care erau puse pe piaţă ilegal şi au întocmit 10 dosare penale. Jandarmii, la rândul lor, au raportat o captură de 928 articole pirotehnice, identificând şi aceştia, la rândul lor, 10 persoane cărora le-au întocmit dosare penale pentru nerespectarea regimului materiilor explozive. Toţi au fost prinşi în flagrant. Alte două dosare penale sunt în cercetare după ce doi copii, un băiat de 11 ani, din Slatina, şi o fată tot de 11 ani, din Şerbăneşti, au fost grav răniţi, în urma folosirii articolelor pirotehnice. Ambii copii au ajuns la spitale din Bucureşti, medicii făcând eforturi să le salveze vederea.

Comenzi pe baza imaginilor de pe telefon

Deşi, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, lt. col. Iulian Mihai, faţă de anii trecuţi se observă o scădere a fenomenului comercializării ilegale de materiale pirotehnice, metodele infractorilor s-au rafinat. În continuare clienţii au fost racolaţi în locuri publice şi ademeniţi prin parcări şi locuri dosite pentru tranzacţia efectivă, însă au apărut şi cei care le-au dat cumpărătorilor opţiunea de a alege oferta de pe telefon, urmând ca marfa să le fie adusă într-un loc stabilit de comun acord, astfel vânzătorii ferindu-se de a fi rapid identificaţi de oamenii legii. Deloc puţini au fost şi cei care şi-au vândut marfa la vedere, printre artificiile şi pocnitorile care se pot vinde legal strecurându-se şi cele cu o încărcătură care necesită pentru  a fi utilizate o autorizare specială.

Pe piaţă au apărut şi articole care, conform inscripţionărilor de pe ambalaj, se puteau comercializa legal, în schimb încărcătura pirotehnică era mai mare, în acest caz cumpărătorul de bună credinţă neputând face diferenţa. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite