Cum pot primi fermierii, gratuit, porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Fermier: „Dacă încep cu autorizările e totul mort din faşă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, marţi, 10 ianuarie, hotărârea prin care se oferă sprijin fermierilor pentru a creşte porci din rasele Mangaliţa şi Bazna, atât pentru consum, cât şi pentru comercializare. Deşi se aşteptau la un program simplu, fermierii văd deja impedimente.

Condiţiile în care va fi posibil acest lucru au fost date publicităţii, însă tocmai acestea par să-i încurce pe fermieri.

Durata de aplicare a schemei de ajutor de minimis este 2018-2020, fiind alocaţi, pentru 2018, 4,6 milioane lei, bani care, pe valorile anunţate de oficialii Ministerului Agriculturii pentru asigurarea purceilor din cele două rase, ar ajunge pentru 18.400 de purcei. Un fermier poate lua cel puţin doi porci pe care să-i îngraşe până când aceştia ating minimum  130 kilograme, numărul maxim care poate fi oferit gratuit unui singur solicitant fiind de 10, cel puţin jumătate având obligaţia să-i vândă unei exploataţii cu care anterior a încheiat un contract.

Deşi în faza de proiect nu se vorbea de condiţii speciale pe care fermierii să le îndeplinească, în hotărârea adoptată marţi, lista condiţiilor pentru fermieri începe tocmai cu următoarea condiţie: „să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar“. În lipsa altor informaţii – oficialii direcţiilor judeţene de agricultură vor participa duminică la o întâlnire de lucru, la Ministerul Agriculturii, pe această temă, urmând ca după întâlnire să transmită în teritoriu noutăţile -, evaluând condiţia aşa cum a fost enunţată ar presupune că fermierii interesaţi de program vor fi obligaţi să îşi autorizeze exploataţiile sanitar-veterinar. Cea mai simplă formă de autorizare presupune şi înregistrarea juridică a fermierului, forma minimală fiind PFA (persoană fizică autorizată).

„Dacă încep din start cu autorizările, e degeaba, e totul mort din faşă. Eu aş vedea altfel lucrurile. Lasă-i întâi pe cei care mai au porci din rasele astea să se dezvolte, ajută-i să-i înmulţească, şi lasă-i şi pe fermieri un pic în pace. Dacă le pun condiţii de autorizare, s-a terminat“, a declarat Marian Badea, din localitatea Bobiceşti, unul dintre puţinii fermieri din  Olt care încă mai creşte porci din rasa Mangaliţa.  Fermierul este de profesie medic veterinar şi ştie că în ultimii ani s-a ajuns la concluzia că aceste rase produc o carne mai uşor digerabilă, în timp ce grăsimea obţinută de la ei rivalizează cu uleiul de măsline.

„Mai e câte-un nebun pe undeva care mai păstrează“

„De vreo patru ani cresc. În primul rând, e rentabil pentru că e sănătos. E mai bună untura decât uleiul. Intenţia a fost în comunism, odată cu industrializarea, să aibă şi cantitatea mare de carne, să facă faţă consumului uman, aşa s-a renunţat. La Mangaliţa nu putea să facă faţă, pentru că avea mai puţină carne şi creştea un pic mai greu, acesta a fost avantajul creşterii celorlalte rase pentru industrializare.

E rasă de 200 de ani creată,  în partea de Vest a ţării, din încrucişarea a două linii de mistreţ, de la sârbi şi de la unguri. Era porcul legat cu lanţul de gât în fundul grădinii, de corcoduş, asta e Mangaliţa, şi Bazna la fel. Creşteam noi pe vremuri, până când au apărut IAS-urile şi CAP-urile şi aşa mai departe. Nu mai sunt efective în judeţul Olt, dar sunt în Ardeal, pentru că mai e câte-un nebun pe undeva care mai păstrează câte-un obiect vechi. Şi aici la fel, s-au mai găsit câţiva mai cu grijă faţă de rasele astea şi prin Ardeal mai au“, a explicat medicul veterinar, care se ocupă şi cu creşterea animalelor.

„Eu o fac, că sunt de meserie, dar e vorba de ceilalţi“

Autorizarea fermelor ar fi, crede fermierul, un impediment major în aplicarea programului, pentru că gospodarii de rând nu au avut niciun motiv să o facă până în prezent. Nici chiar cei care trăiesc din creşterea animalelor nu sunt, la acest moment, pregătiţi. „Nu am efective mari, dar intenţionez să mă autorizez. Eu o fac, că sunt de meserie, dar e vorba de ceilalţi. Un fermier obişnuit n-are nicio şansă, ăla e mort din faşă. Şi dacă zice că să-i dea porcul la 10 kg, e încă mic, şi mai intervine şi stresul de înţărcare, şi-l pierde“, explică fermierul, care reaminteşte şi un alt aspect necorelat cu realitatea, anume preţul la care să fie livraţi purceii pentru îngrăşat. Guvernul a stabilit că fermieii care asigură purceii vor primi 250 lei/exemplar, un preţ considerat mic, pe piaţă tranzacţionându-se animalele cu preţuri pornind de la cel puţin 300 lei.

„ Preţul e mic faţă de rasele industrializate. Unul mic, în târg, e de la 300 de lei în sus, mai jos nu merge, pentru că e perioada de creştere mai lungă şi nu e rentabil. La 130 kg ajunge cam într-un an de zile. O rasă specializată, în 6 luni are 90 kg, crescut cu concentrate, cu…“, a mai spus fermierul Marian Badea, care în prezent mai are în ferma de familie patru porci – o scroafă gestantă şi trei masculi.

Care sunt condiţiile din program

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:

a) să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică;

c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract;

d) să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap;

e) să respecte structura raţiei furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică;

f) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Furnizorii de porci solicitanţi ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) sa deţină scroafe şi/sau scrofiţe, înscrise în registrul genealogic;

b) să furnizeze purcei înţărcaţi către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare;

c) purceii să fie identificaţi potrivit legislaţiei în vigoare.

Procesatorii şi alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare şi să îi transporte către beneficiari,

b) să încheie contract cu beneficiarii pentru creşterea şi îngrăşarea purceilor,

c) să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puţin 50% din efectivul de purcei destinat îngrăşării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap

d) să plătească beneficiarului preţul stabilit prin contract.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite