Cum te poţi asigura în sistemul public de sănătate când n-ai venituri. Sumele de plătit şi termenele în care trebuie achitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reguli noi se aplică din acest an pentru persoanele fără venituri care nu se încadrează în categoria persoanelor asigurate fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate. Pentru a dobândi calitatea de asigurat nu mai ai obligaţia să plăteşti pe loc o anume sumă, dar în schimb îţi iei un angajament de plată.

Dacă nu ai calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, dar doreşti să te asiguri, fie pentru a preveni situaţiile în care ai putea avea nevoie de servicii medicale pe nepregătite, pe care altfel în sistemul public ai fi obligat să le plăteşti, fie chiar pentru că ai în vedere să programezi anumite intervenţii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în baza calităţii de asigurat în sistemul public, ar trebui să ştii că de la începutul acestui an se aplică noi reguli.

Dacă până acum, pentru a dobândi calitatea de asigurat era nevoie să achiţi contribuţia aferentă ultimelor şase luni, plus contribuţia pentru luna în curs, obligându-te, totodată, să contribui în continuare la fondul de sănătate, de acum te poţi asigura semnând pur şi simplu un angajament de plată. Conform acestuia, suma de plată pentru anul în curs trebuie achitată la Fisc până la mijlocul lunii martie, anul viitor, în caz contrar organul fiscal urmând să îndeplinească procedurile legale pentru recuperarea debitelor. Este important de ştiut că indiferent de momentul din an ales pentru a dobândi calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, suma de achitat este aceeaşi.

Cum procedezi

„Persoanele care nu au venituri şi care nu sunt scutite prin lege de la plata CASS vor depune la Administraţia Financiară declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru a obţine calitatea de asigurat. Calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază se acordă persoanelor fără venituri de la data depunerii declaraţiei unice la Fisc.

Pentru a putea fi înregistrată în sistemul informatic al CAS ca persoană asigurată, după depunerea declaraţiei unice aceasta trebuie transmisă şi la CAS Olt  însoţită de dovada că a depus declaraţia unică la Fisc֧“, explică purtătorul de cuvânt al CJAS Olt, Constanţa Florea.

În cazul în care depunerea declaraţiei unice la Administraţia Financiară se face din faţa calculatorului, către Casa de Asigurări de Sănătate va trebui transmisă atât declaraţia unică încărcată în sistem, cât şi dovada înregistrării acesteia, care se generează electronic. Dacă acest lucru se realizează la ghişeu, solicitantul va trebui să prezinte la CJAS atât declaraţia unică pe hârtie, cât şi dovada înregistrării acesteia la Fisc, tot pe hârtie. Asiguratul va primi o adeverinţă de asigurat, nu şi un card, care se tipăreşte la nivel naţional, la anumite perioade de timp.

Cum verifici dacă eşti asigurat

Tot din faţa calculatorului, orice persoană poate verifica dacă este asigurată în sistemul public de sănătate accesând sistemul informatic al CNAS, la adresa http://wwwcnas.ro/page/verificare-asigurat.html

„În cazul în care, ca urmare a verificării calităţii de asigurat, persoanele asigurate nu figurează în baza de date ca persoane asigurate, în vederea obţinerii calităţii de asigurat trebuie să depună la CAS: actul de identitate valabil la data solicitării, declaraţia unică precum şi dovada că au depus declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“, a mai precizat Florea.

Cât ai de plată pentru 2019

Persoanele care se asigură în sistemul public de sănătate în baza declaraţiei unice urmează să achite contribuţia de asigurări de sănătate rezultată din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie.

„Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019, potrivit HG nr. 937/2018. Astfel, cota CASS 10% aplicată la 12.480 lei înseamnă 1.248 de lei. Aceasta este suma pe care persoanele fără venituri o vor plăti ca să fie asigurate la asigurările sociale de sănătate pe tot parcursul anului 2019“, a mai spus reprezentanta CJAS Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite