Cele mai potrivite răspunsuri la interviul de angajare. Ce replică trebuie dată la întrebarea „De ce aţi ales această firmă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în resurse umane spun că interviul de angajare trebuie privit ca o oportunitate şi nu ca o sursă de emoţii de netrecut. Testul ar putea aduce "puncte" importante în demersul de obţinere a unei slujbe.

O întrebare aparent banală, care aproape că nu lipseşte de pe lista celui care recrutează personal, este „Ce ne puteţi spune despre dumneavoastră?“. Angajatorul încearcă să găsească astfel lucrurile interesante de care să se lege pentru a afla cât mai multe despre tine şi experienţa ta. Pentru a răspunde în favoarea ta, clarifică mai întâi ce detalii se aşteaptă de la tine. Dacă ai la dispoziţie doar câteva minute, descrie experienţa ta profesională pe scurt. Dacă ţi se oferă mai mult timp, accentuează punctele tale forte şi vorbeşte despre rezultatele muncii tale. Important este să nu insişti astfel încât să plictiseşti interlocutorul şi să nu oferi detalii care te-ar dezavantaja.

„De ce aţi renunţat la ultimul loc de munca?“, poate fi o altă întrebare, dacă nu eşti proaspăt absolvent, aflat la prima încercare de acest fel. Angajatorul încearcă să clarifice astfel ce te motivează şi dacă există riscul să părăseşti din nou locul de muncă. Cel mai bine, spune expertul în recrutare, este să spui adevărul. Pentru că de obicei nu există un singur motiv pentru care schimbi locul de muncă, poţi motiva că s-a ivit o ocazie neaşteptată să preiei o poziţie cu mai multe responsabilităţi şi oportunităţi de dezvoltare, sau să ajungi într-o companie de renume, unde să poţi învăţa şi să-ţi dezvolţi nivelul de profesionalism.

„Care sunt punctele dumneavoastră tari şi ce consideraţi că vă dezavantajează? Argumentaţi, va rog!“, întreabă adesea angajatorii, dorind să stabilească în ce măsură te cunoşti, câtă încredere ai în tine, cât eşti de sincer.Poţi puncta că eşti comunicativ (că te înţelegi bine cu persoane diferite), că îţi duci întotdeauna sarcinile la bun sfârşit, că îi ajuţi pe cei din jur. La puncte slabe poţi menţiona că eşti, poate, prea serios, anagajatorul tinzând să aprecieze tot ca pe un punct forte acest lucru, sau că eşti perfecţionist. 

„Cum faci faţă stresului?“ vor, de asemenea, să ştie cei mai mulţi angajatori. Poţi puncta din start dacă răspunzi că reacţionezi la situaţii, nu la stres, că permanent cauţi să menţii echilibrul între stresul bun şi stresul rău şi că, în general, faci treabă bună în condiţii de presiune. Dacă şi practici anumite sporturi, poţi menţiona că acestea te ajută să scapi de stresul de peste zi, de la lucru şi nu numai.

De ce aţi ales această firmă?“, caută să ştie cei care te pot angaja. Dacă este o firmă cunoscută, despre care ai informaţii relevante, menţionează-le, punând accentul pe faptul că ţi-ai dori să faci parte dintr-o asemenea echipă cu performanţe deosebite, dintr-o firmă care oferă posibilitatea de promovare pe termen lung. Dacă firma este mică, accentuează că te atrage mediul colegial de lucru şi că ai dori să fii parte la dezvoltarea firmei. Eventual pune întrebări despre produsele firmei şi despre perspective, arătându-ţi interesul. Este recomandabil, spune expertul Mirela Niţu, să nu pomeneşti de programul lejer sau nivelul bun salarial care ai auzit că se oferă.

„Ce obiective aveţi pe teren lung?“, este de asemnea foarte probabil să te întrebe angajatorul, dorind să afle dacă se poate baza pe tine sau eşti un vânător de oferte bune. Poţi răspunde că ţi-ai propus să creşti profesional odată cu compania, învăţând pas cu pas, îmbunătăţindu-ţi performanţele şi implicându-te profesional sub toate aspectele, vizând, la un moment dat, şi avansarea într-o poziţie de top.

„Ce doreşti sa afli despre firma noastră?“, este o întrebare care de obicei se pune spre finalul interviului, angajatorul încercând să afle cât ai înţeles despre cerinţele postului şi cum poţi să răspunzi acestor cerinţe.
Ideal este să ştii cât mai multe despre firmă, în primul rând pentru a te simţi sigur pe tine. Poţi întreba cum se desfăşoară o zi obişnuită în firmă, dacă postul este nou sau ocupantul a părăsit firma, în subordinea cui este postul, vei mai avea subordonaţi, ce oportunităţi de instruire şi promovare există etc.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite