Caricaturistul-minune de la „Românii au talent“ are ucenici: „I-am spus să vină în Slatina, să nu se piardă, dar lucrează şi cu elevii de la ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Mihalache, finalistul care, în sezonul patru al emisiunii „Românii au talent“, câştiga premiul de originalitate al concursului, demonstrând că este un adevărat fenomen, are astăzi ucenici la oraş şi la ţară.

Cătălin Mihalache, artistul al cărui talent l-au lăudat oameni de cultură şi l-au admirat milioane de telespectatori ai emisiunii „Românii au talent“, a revenit la artă după o pauză lungă auto-impusă. Joi după-amiază a venit, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina, în faţa privitorilor cu cele mai proaspete lucrări ale elevilor săi, pentru că de la începutul acestui an coordonează activitatea a două cercuri de pictură, la Slatina şi în comuna sa natală, Milcov.


„A lucrat necondiţionat, a făcut muncă voluntară“

Caricaturistul, pentru că are deja un nume în caricatură, deşi Mihalache şi pictează şi sculptează foarte bine, s-a hotărât să împărtăşească elevilor experienţa sa, punând în plan proiectul la care visează de vreme bună. Deşi nu are nicio sursă de venit, copiilor le îndrumă paşii în artă voluntar, celor de la ţară, şi cu o taxă modică pentru cei din Slatina (5 lei/şedinţă, se scuză, doar pentru că trebuie să-şi plătească microbuzul), bucuros că le poate înlesni drumul pe care, la rândul său, l-a găsit singur în copilărie.

„La Milcov am susţinut eu totul, pentru că, deşi personal nu pictez, îmi place mult arta. Acolo sunt 10-12 copii de care s-a ocupat Cătălin şi care au lucrări în această expoziţie. N-au putut veni, pentru că s-a considerat, la nivelul şcolii, că n-ar face o impresie bună, sunt mai gălăgioşi, aşa, ei“, şochează profesoara de limba română a şcolii din Milcov, prof. Nadia Staicu. Are păreri de rău pentru cele spuse când conştientizează că stă faţă-n faţă cu un reporter, n-ar vrea să nască şi alte probleme, dar o urmăreşte regretul că acei copii talentaţi nu s-au putut bucura de recunoaştere. „Vom face, neapărat, o expoziţie doar a lor, îi vom aduce“, îi dă asigurări Cătălin. „Ne-a ajutat enorm acolo, dar i-am spus că n-ar fi drept să rămână la ţară, că sunt copii talentaţi şi la oraş şi părinţi care, poate, apreciază mai mult arta, iar pentru ei ar putea face şi mai mult“, completează prof. Staicu.

Sunt foarte talentaţi, mai talentaţi ca mine“

Aventura alături de copiii din Slatina a început în ianuarie, anul acesta. De trei ori pe săptămână, o mână de copii ocupă un colţ al sălii de la parterul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“ şi îşi împart „frăţeşte“ masa mare. Directorul instituţiei i-a găzduit fără rezerve, iar artistul i-a mulţumit public. „Niciodată nu ne ceartă, ne spune doar unde am greşit şi o luăm de la capăt, până reuşim“, descriu fetele modul de lucru al profesorului lor. „Sunt pasionaţi, sunt talentaţi, sunt extraordinari. Sunt mai talentaţi ca mine“, spune Cătălin Mihalache, mândru de ce au putut realiza elevii săi.
Teoretic, întâlnirile au loc de trei ori pe săptămână, câte două ore. Practic, timpul „se dilată“ cam de fiecare dată, pentru că întrebările sunt multe, pasiunea pentru culoare e mare, iar Cătălin niciodată nu poate spune NU. Are o singură problemă: ora la care pleacă microbuzul spre casă.

„Celor de la Milcov le-am dat eu premii, cum să le cer bani!“

Cătălin locuieşte şi astăzi la Ulmi (sau Prooroci, cum i se spunea odinioară), în comuna Milcov, din vecinătatea Slatinei. Iarna a fost grea, banii au venit când şi când, când a mai primit câte-o comandă de portret. Dar a fost şi frumoasă, pentru că la şcoala din comună a descoperit talente. „Am prins şi eu ocazia, m-am «agăţat» de microbuzul şcolii, şi am ajuns din Ulmi la Milcov Deal, la şcoală. Să ştii că sunt copii foarte talentaţi şi acolo, ar fi păcat să se irosească acel talent. Iarna a fost lungă, ce să fac, m-am dus şi am pictat cu ei, jumătate din lucrările din expoziţie au fost ale lor. Le-am dat şi diplome, doar premiul I, nu prea-mi place să dau II şi III, chiar dacă e diferenţă între ei, le-am dat şi bani, din ce am reuşit să mai fac şi eu. 

Ştii cum, cam care e ciudăţenia? Un loc de muncă n-am reuşit să găsesc, pentru că ăsta e talentul meu şi mă încăpăţânez să trăiesc din el, dar toată lumea se aşteaptă să nu audă de la mine că nu am. Nimeni nu crede că din banii ăia (premiul de originalitate câştigat în 2014 la „Românii au talent“ i-a adus 10.000 euro, bani pe care i-a investit în renovarea casei părinteşti - n.r.) nu mai am nimic. Nu-nţelege nimeni că viaţa bate filmul, cum se spune, că viaţa mea nu e tocmai uşoară. După ce am îngrijit-o 9 ani pe mama, paralizată, acum tatăl meu a făcut infarct şi trebuie să-l îngrijesc şi pe el… Mă bucur că reuşesc în vremurile astea confuze să mă adaptez şi le mulţumesc celor care îmi oferă şi cel mai mic ajutor, cum sunt cei de la Centrul de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale, care acum m-au ajutat cu afişul, cu promovarea, care mă cheamă la «Oltenii şi… restu’ lumii» (Cătălin Mihalache este cel care a desenat afişul festivalului, paşaportul de oltean şi care a realizat statuia olteanului reprezentativ, ajunsă între timp într-o colecţie private – n.r.). Vine primăvara, va fi bine!“, încheie optimist artistul.

CITIŢI ŞI: VIDEO Câştigătorul premiului de originalitate la „Românii au talent“, trai de pe o zi pe alta: „Mă simt chiar foarte bogat în sărăcia mea“

FOTO VIDEO  Caricaturistul oltean Cătălin Mihalache a câştigat premiul de originalitate în finala de la „Românii au talent”


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite