Şcoala unde soprana Felicia Filip a studiat vioara  caută de ani de zile profesori. Situaţia este similară la postliceala sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala de Muzică are, an de an, sute de elevi care se prezintă la selecţii, iar mulţi ajung la performanţe remarcabile FOTO: Adevărul
Şcoala de Muzică are, an de an, sute de elevi care se prezintă la selecţii, iar mulţi ajung la performanţe remarcabile FOTO: Adevărul

Deşi reduse ca număr, posturile scoase la titularizare în acest an în judeţul Olt au rămas, jumătate, neocupate, cel mai greu fiind de găsit, de ani de zile, medicii pentru postliceala sanitară de stat şi profesorii de instrument pentru Şcoala de Muzică.

14 posturi au fost scoase la titularizare în acest an în judeţul Olt. Doar şapte s-au ocupat, pentru că există, de ani de zile, domenii în care vin să predea, din diverse motive, fie profesori asociaţi, fie suplinitori calificaţi, fie pensionari.

Dacă totdeauna pentru posturile de învăţător concurenţa este acerbă, nepunându-se problema că posturile titularizabile nu vor fi ocupate, două domenii rămân, de ani de zile, neocupate, spre dezamăgirea directorilor de şcoală. S-a întâmplat din nou, Şcoala Sanitară Postliceală de Stat şi Şcoala de Muzică rămânând cu posturile scoase la concurs neocupate.

„Eu sunt director din 2009 şi de atunci, în fiecare an, le anunţăm pentru concurs. Nu vin, iar pe medicii care deja lucrează în sistemul medical îi înţeleg, nu renunţă la postul de bază de acolo doar să le predea elevilor. Dar nu vin nici absolvenţii de medicină care nu şi-au găsit un loc de muncă“, spune directorul şcolii postliceale slătinene, Niculina Dobrică.

Aici, la singura şcoală unde, şi în acest an, vor fi patru clase bugetate, au fost scoase la concurs trei posturi pe specialitatea medicină generală, nu s-a ocupat niciunul. Şcoala are, altfel, cadre calificate, sunt medici de diverse specialităţi care vin la catedră cu statut de profesor asociat, asumându-şi jumătate de normă, cât le permite Codul Muncii. Niciunul, însă, nu renunţă la postul de bază pentru activitatea didactică. „Avem un singur medic-profesor care şi-a luat şi definitivatul, semn că îşi doreşte şi o carieră didactică. De altfel, prăpastia salarială între cele două sectoare se păstrează. Un profesor debutant câştigă în învăţământ aproape de salariul minim, cine ar veni?“, se întreabă directorul Dobrică.

Director: „Este singura şcoală de muzică din judeţ, muzică adevărată, cultă“

Dacă la postliceala sanitară medicii vor să predea, dar nu vor să renunţe la postul de bază, la Şcoala de Muzică din structura Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ Slatina, singura din judeţ, şcoală cu pregătire suplimentară de muzică, aici venind elevi de la şcoli din tot judeţul, dar nu numai, să studieze muzica, problema este că foarte greu se găsesc specialişti interesaţi să-şi asume ocuparea postului ca titular.

„Este singura şcoală de muzică, din judeţ, muzică adevărată, cultă, dar cei care termină studiile îşi fac orchestră, fac altceva, nu vin aici. Noi scoatem toate posturile libere la titularizare, dar nu se prezintă candidaţi. Profesori vom avea, mai sunt pensionarii noştri, sunt profesori care se prezintă la testare, însă de ce nu vin la titularizare e o altă discuţie. Nu e chiar uşor examenul ăsta! Ne-au mai venit în anii trecuţi, aşteptăm pe viitor o fostă absolventă, lucrurile se vor mai schimba“, spune directorul şcolii, prof. Viorel Anastasiu.

Şcoala, cu o istorie de peste 55 de ani,  nu duce lipsă, altfel, de solicitări din partea elevilor, care vin cu sutele pentru a studia la clasele de: vioară, pian, violă, clarinet, flaut, chitară clasică, percuţie. Aici a studiat vioara celebra soprană Felicia Filip şi tot de aici au plecat să-şi completeze studiile şi cei mai mulţi dintre profesorii de astăzi ai şcolii.

Deşi şi-ar dori să tranşeze definitiv problema ocupării acestor postori, cei doi directori sunt optimişti şi spun că elevii nu vor avea de suferit, profesorii pentru anul şcolar 2016/2017 fiind asiguraţi în următoarele etape de ocupare a posturilor libere din sistemul de învăţământ.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite