Şcoala gimnazială slătineană în care elevii învaţă să construiască roboţi. „Încercăm să fim cu un pas înainte şi atenţi la ce se cere pe piaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de gimnaziu pasionaţi de informatică, buni la matematică şi care vor să se perfecţioneze încă de pe acum într-o meserie a viitorului au ocazia să studieze robotica la clubul din şcoala lor.

Se întâmplă la Şcoala Gimnazială „Ştefan Protopopescu“ din Slatina, din acest an şcolar, joi, 18 octombrie 2018, fiind inaugurat clubul de robotică al şcolii. S-a derulat cu această ocazie şi primul concurs, cei care vor să fie membri ai clubului fiind provocaţi să realizeze un proiect şi să-l prezinte în faţa unui juriu format din colegi de-ai lor şi din profesori. Aşa se face că, deşi iniţial s-au anunţat în jur de 30 de elevi, în concurs au depus proiecte mai puţini, dar suficient de mulţi încât să fie concurenţă. Disponibile sunt doar 16 locuri, 10 pentru clasele a V-a şi a VI-a şi 6 pentru clasele a VII-a şi a VIII-a.

„E domeniul viitorului, nu?“

Primii roboţei au şi fost, de altfel, construiţi pentru prezentare de patru împătimiţi ai domeniului, elevi ai şcolii, chiar premiaţi în 2018 la un concurs internaţional de informatică şi robotică desfăşurat la Orşova. Şcoala a achiziţionat pentru acest proiect două kit-uri şi alte materiale, investindu-se, astfel, aproximativ 10.000 lei. „Încercăm să fim cu un pas înainte şi atenţi la ce se cere pe piaţă, atât cât ne permite curriculum-ul, chiar dacă nu ne permite foarte mult. 

Imagine indisponibilă

Teoretic, informatică se face din clasa a V-a, numai că există în planul cadru posibilitatea introducerii unui opţional integrat, şi noi am mers pe opţional integrat numai cu informatică“, a declarat directorul şcolii, prof, Mihaela Pirnă, cea care va face, de altfel, alături de prof. Mihaela Mincă, voluntariat la clubul de robotică. Elevii se vor întâlni în fiecare zi de miercuri, de la 15,00 la 17,00.

„În Vest, de la grădiniţă fac chestiile astea, se face programare de când copiii sunt foarte mici. Poţi să faci felicitări animate, poveşti cu personaje animate, o mulţime de lucruri. (...) Copiii oricum petrec timp pe calculator şi le-am spus - «Eşti consumator de media, îţi mănânci timpul să joci nişte jocuri pentru care alţii iau banii, sau, există posibilitatea să faci tu jocul şi să câştigi bani pe timpul altuia»“, a dezvăluit prof. Pirnă ce a determinat-o să îmbunătăţească oferta către elevi.

Imagine indisponibilă

La rândul lor, elevii sunt conştienţi că îmbină petrecerea timpului liber într-un mod plăcut cu faptul că, astfel, se pregătesc deja pentru concurenţă. „E domeniul viitorului, nu?“, a argumentat unul dintre creatorii primilor roboţi ai clubului, în timp ce alţi colegi, din clasele mai mici, spun că, deşi nu ştiu foarte multe lucruri despre programare şi despre roboţi, sunt curioşi ce pot cu adevărat să facă. „Sunt genul de copii care nu te lasă, trebuie să fii în priză, să citeşti. Ştiţi cum lucrăm aici? «Ia, ce face butonul ăsta, ăsta ce face?», sunt curioşi, vor să afle, şi o parte învăţăm împreună, pentru că nici eu nu ştiu totul“, a mai spus prof. Mihaela Pirnă.

Imagine indisponibilă

Există deja în proiect şi participarea la concursul organizat de Facultatea de Informatică de la Piteşti, pentru că s-a pus la cale o colaborare cu instituţia de învăţământ superior din judeţul vecin, dar şi planul pentru un concurs al şcolii, cu deschidere judeţeană, pentru copiii care fac programare folosind limbajul Scratch, cel mai simplu, spun, într-un glas, copiii. „Limbajul este unul extraordinar. De ce? Pentru că le permite să vadă în timp real efectul unei instrucţiuni, şi atunci se obişnuiedc şi cu principiile programării şi le va fi mult mai uşor când învaţă limbaje mai dificile“, a mai dezvăluit prof. Pirnă.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite