Cum poţi munci în Regatul Unit, după BREXIT. În cât timp poţi obţine viza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regulile privind accesul lucrătorilor străini în Regatul Unit s-au schimbat după Brexit FOTO local.gov.uk
Regulile privind accesul lucrătorilor străini în Regatul Unit s-au schimbat după Brexit FOTO local.gov.uk

Regatul Unit a fost una dintre destinaţiile favorite ale românilor pentru a munci sezonier sau pe perioade mai lungi. De la 1 ianuarie, odată cu ieşirea din UE,  regulile s-au schimbat, autorităţile oferind lămuriri despre noile condiţii de muncă în Regatul Unit pentru lucrătorii din ţările membre UE.

Serviciul public de ocupare a făcut publice o serie de lămuriri legate de cum poţi obţine în continuare un loc de muncă în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, un demers ceva mai dificil de la  ianuarie 2021. Iată 12 situaţii ipotetice şi demersurile pe care le aveţi de făcut, conform Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale: 

1- Doresc să muncesc în Regatul Unit în anul 2021, ce condiţii trebuie să îndeplinesc? Menţionez că până în prezent nu am mai desfăşurat activităţi lucrative în acest stat şi familia mea se află în România.

 Libera circulaţie între Regatul Unit şi Uniunea Europeană a luat sfârşit pe 31 decembrie 2020 urmare retragerii acestui stat din UE. Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit implementează un sistem de imigraţie pe bază de puncte (pointsbased immigration system (PBS). Cei care doresc să lucreze în Regatul Unit vor aplica pentru obţinerea unei vize. Aceasta este acordată cu condiţia respectării unor cerinţe specifice rutei de imigraţie aferente locului de muncă vizat.

Noul sistem de imigraţie bazat pe puncte include mai multe rute de imigraţie în scop de muncă, pentru care este necesară îndeplinirea unor condiţii specifice: ruta pentru lucrătorii calificaţi, ruta pentru lucrătorii înalt calificaţi (talent global), ruta pentru start-up, ruta pentru inovatori etc. În baza îndeplinirii criteriilor specifice rutei lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter “tranzacţionabil”.

Criteriile obligatorii pentru obţinerea a 50 puncte sunt:
- oferta de muncă din partea unui angajator "sponsor" cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător (20 puncte);
- nivelul educaţiei - minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat) (20 puncte);
- nivelul de limba engleză - nivelul intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru Limbi Străine (10 puncte).
Criteriile “tranzacţionabile” în baza cărora se pot obţine puncte suplimentare sunt:
- salariul minim de 25.600 GBP/an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este la un nivel mai mare (20 puncte);
- ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii din Regatul Unit (10 puncte);
- aplicantul deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă (10 puncte).
Informaţii suplimentare: https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-systeminformation-for-eu-citizens.ro

2- În cât timp pot obţine viza pentru muncă în Regatul Unit conform noului sistem de imigraţie aplicabil începând cu 1 ianuarie 2021?

 Autorităţile britanice au precizat că intervalul standard de procesare a documentelor este de trei săptămâni de la momentul depunerii acestora. În cazul în care nu deţineţi paşaport electronic, actele pot fi depuse la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucureşti.

Informaţii suplimentare: https://pos.tlscontact.com/bbu_en/index.php

3- Doresc să vizitez Regatul Unit în anul 2021. În cazul în care voi găsi un loc de muncă (calificat), pot solicita viză de pe teritoriul acestui stat?

 Nu. Printre categoriile care nu pot aplica pentru statutul de lucrător calificat se numără şi vizitatorii/turiştii. Astfel, trebuie să părăsiţi Regatul Unit şi să solicitaţi ulterior o viză de muncă, conform rutei pentru care doriţi să vă deplasaţi în UK.
Informaţii suplimentare: https://www.gov.uk/skilled-worker-visa/switch-to-this-visa

4 - Muncesc în Regatul Unit de la începutul anului 2020, m-am întors în România în vacanţă şi intenţionez să revin în Regatul Unit în anul 2021, când în acest stat se va aplica noua legislaţie în domeniul imigraţiei. Trebuie să solicit viză de muncă?

 Dacă doriţi să vă păstraţi dreptul de muncă în Regatul Unit şi după 1 ianuarie 2021, trebuie să vă înregistraţi pentru a obţine pre-settled/settled status.

Cetăţenii europeni, inclusiv români, care s-au aflat în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020,îşi pot înregistra statutul de rezident în acest stat până la data de 30 iunie 2021, statut în baza căruia sunt protejaţi de Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi nu vor avea nevoie de viză pentru a desfăşura activităţi lucrative în acest stat.

Cetăţenii români care intră pe teritoriul Regatului Unit începând cu 1 ianuarie 2021 şi care nu sunt protejaţi de Acordul de retragere vor trebui să respecte condiţiile stabilite de normele interne britanice în materie de imigraţie.

Informaţii suplimentare: https://londra.mae.ro/node/2173.

5- Intenţionez ca în anul 2021 să lucrez în Regatul Unit, în agricultură, pentru o perioadă de 3 luni. Trebuie să solicit viză de muncă?

 Schema pentru lucrătorii sezonieri vizează persoanele care doresc să lucreze în fermele din Regatul Unit pentru o perioadă de până la şase luni. Aplicanţii pot solicita viza cu cel mult trei luni înainte de data preconizată a începerii activităţii (dată înscrisă în certificatul de sponsorizare oferit de un angajator acreditat).

Aplicanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care să fie majori, să demonstreze că se pot întreţine financiar pe durata şederii în Regatul Unit, să deţină numărul de referinţă al certificatului de sponsorizare din partea unui angajator acreditat din Regatul Unit.

Informaţii suplimentare: https://www.gov.uk/seasonal-worker-visa

6 - Sunt lucrător pe cont propriu şi intenţionez să desfăşor activităţi independente în Regatul Unit în anul 2021; voi avea nevoie de viză de muncă?

 Conform noului sistem de imigraţie bazat pe puncte care se aplică începând cu 1 ianuarie 2021, nu există o rută de imigraţie specifică lucrătorilor pe cont propriu, însă aceştia pot fi eligibili pentru încadrarea în alte rute disponibile (start-up, inovator etc), pentru care este nevoie de viză.

Informaţii suplimentare: https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-systeminformation-for-eu-citizens.ro#munca-n-marea-britanie-din-ianuarie-2021

7 - Nu deţin resurse suficiente să mă întreţin în România, nu am calificări profesionale şi aş vrea să mă deplasez în Regatul Unit în anul 2021,în căutarea unui loc de muncă. Trebuie să aplic pentru viză?

 Conform noului sistem de imigraţie bazat pe puncte care se aplică începând cu 1 ianuarie 2021, nu există o rută de imigraţie aplicabilă lucrătorilor necalificaţi, cu excepţia schemei pentru lucrătorii sezonieri care se adresează persoanelor care doresc să lucreze la fermele din Regatul Unit pentru o perioadă de până la şase luni.
Aplicanţii pot solicita viza cu cel mult trei luni înainte de data preconizată a începerii activităţii (dată înscrisă în certificatul de sponsorizare oferit de un angajator acreditat).

Aplicanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care să fie majori, să demonstreze că se pot întreţine financiar pe durata şederii în Regatul Unit, să deţină numărul de referinţă al certificatului de sponsorizare din partea unui angajator acreditat din Regatul Unit.

Informaţii suplimentare: https://www.gov.uk/seasonal-worker-visa

8 - Soţia mea munceşte în Regatul Unit din luna iunie 2019. Anul acesta dorim să ne reîntregim familia şi să mă mut în acest stat. Am nevoie de viză?

 Nu aveţi nevoie de viză în condiţiile expuse în continuare: soţia dumneavoastră, având în vedere că a desfăşurat o activitate lucrativă în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020, se poate înregistra pentru obţinerea statutului de resident (settled/pre-settled) până la data de 30 iunie 2021. În baza acestui statut,atât soţia dumneavoastră, cât şi dumneavoastră sunteţi protejaţi de Acordul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană şi nu aveţi nevoie de viză.

Informaţii suplimentare: https://londra.mae.ro/node/2177

9 - Reprezint o companie din România care în anul 2020 a detaşat în Regatul Unit lucrători români al căror contract se va încheia în anul 2021 şi care deţin formularul A1 valabil până la această dată. Aceştia încă lucrează în Regatul Unit; vor avea nevoie de viză începând cu 1 ianuarie 2021?

 Documentele portabile A1 emise anterior încheierii perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020) îşi menţin valabilitatea şi după încheierea acesteia. Conform art. 30 (2) din Acordul de retragere, persoanele menţionate la alin. 1 al aceluiaşi articol beneficiază de acoperire atât timp cât continuă, fără întrerupere, să se afle într-una dintre situaţiile prevăzute la alineatul respectiv, care implică în acelaşi timp atât un stat membru, cât şi Regatul Unit. Regatul Unit nu va diferenţia lucrătorii detaşaţi de ceilalţi lucrători. Astfel,lucrătorii detaşaţi în Regatul Unit până la sfârşitul perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020) vor putea solicita statutul de imigraţie care le va permite să rămână în acest stat.

10 - Am lucrat în Regatul Unit 5 ani şi doresc să revin în România în anul 2021, când se va aplica noul sistem de imigraţie. Ce se va întâmpla cu anii mei lucraţi acolo, vor fi luaţi în calcul pentru pensie?

 Dacă vă întoarceţi în România după perioada de tranziţie (31 decembrie 2020), perioadele dumneavoastră de muncă în Regatul Unit vor fi luate în calcul, iar în momentul în care îndepliniţi condiţiile de pensionare, veţi primi pensia la care aveţi dreptul conform legislaţiei din Regatul Unit (raportat la stagiul de cotizare realizat în Regatul Unit) şi pensia la care aveţi dreptul conform legislaţiei din România (raportat la stagiul de cotizare realizat în România), în aceleaşi condiţii care se aplică în prezent în UE, în baza regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate socială. Pentru a beneficia de aceste prevederi trebuie să vă înregistraţi pentru a obţine statutul pre-settled/settled în Regatul Unit. Cetăţenii români şi membrii de familie ai acestora se pot înregistra până la data de 30 iunie 2021, dacă au avut reşedinţa în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020.

Informaţii suplimentare: https://londra.mae.ro/node/2177

11 - Am lucrat în Regatul Unit până la data de 31 decembrie 2020 şi doresc să revin în România în vederea reluării activităţii profesionale până la data naşterii copilului. Doresc să ştiu dacă perioada de muncă din Regatul Unit va fi luată în calcul în vederea deschiderii dreptului la prestaţii familiale în România (concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului).Dacă mă întorc în Regatul Unit, voi avea nevoie de viză?

 Conform Acordului de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2020, cetăţenii UE cărora li s-aaplicat legislaţia Regatului Unit înainte de 31 decembrie 2020 beneficiază în continuare de normele privind coordonarea sistemelor de securitate socială în ansamblul lor, putând beneficia şi cumula perioade de asigurare, de încadrare în muncă, de activitate independentă în acest stat în conformitate cu reglementările europene în vigoare. Pentru a beneficia de aceste drepturi trebuie să vă înregistraţi pentru a obţine statutul pre-settled/settled în Regatul Unit până la 30 iunie 2021. Pentru păstrarea statutului pre-settled, perioada în afara graniţelor Regatului Unit poate fi de maxim 2 ani, iar pentru statutul settled, de 5 ani.

Trebuie să luaţi în calcul şi condiţia de reşedinţă continuă, respectiv faptul că absenţele din Regatul Unit trebuie să fie de 6 luni sau mai puţin în orice perioadă de 12 luni, cu excepţia unei singure perioade de absenţă care nu depăşeşte 12 luni şi pentru un motiv important (cum ar fi sarcina, naşterea, boala gravă, studiul, formarea profesională sau detaşarea în străinătate). Abaterile datorate serviciului militar obligatoriu nu vor afecta reşedinţa continuă. Perioadele de închisoare şi deciziile de expulzare / deportare pot afecta reşedinţa continuă. Totodată, în condiţiile expuse anterior, nu aveţi nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit.

Informaţii suplimentare: https://londra.mae.ro/node/2177
https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/what-settled-andpresettled-status-means

12 - Reprezint un furnizor de servicii din România care doreşte să trimită lucrători în Regatul Unit pentru prestarea de servicii. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim?

 La 1 ianuarie 2021 a încetat libera circulaţie a persoanelor în scopul furnizării de servicii şi/sau muncă între UE şi Regatul Unit.Ca urmare, posibilitatea de a furniza servicii în Regatul Unit sau de a lucra în Regatul Unit se realizează conform legislaţiei britanice în vigoare.

Uniunea Europeană a semnat cu Regatul Unit, la 30 decembrie 2020, un Acord comercial şi de cooperare, care detaliază regulile specifice aplicabile între părţi cu privire la furnizorii de servicii pe bază de contract (textul în limba română al acordului poate fi găsit aici: https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:22020A1231(01)&from=EN)

Acordul conţine câteva reguli privind intrarea şi şederea temporară a persoanelor fizice în scopuri comerciale, limitate la anumite categorii de persoane şi la anumite activităţi. Dintre aceste categorii, cea mai apropiată categorie de noţiunea de „lucrători detaşaţi” (în sensul Directivei 96/71 privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii) este categoria furnizorilor de servicii pe bază de contract.

Pentru informaţii suplimentare vă recomandăm să consultaţi definiţia furnizorului de servicii pe bază de contract din articolul SERVIN 4.1, condiţiile din SERVIN 4.4 şi sectorul sau activităţile acoperite şi rezervele din anexa SERVIN-4.
Conform informaţiilor oferite de autorităţile britanice, furnizorii de servicii pe bază de contract (contractual service suppliers) din state terţe în Regatul Unit sunt încadraţi în traseul profesional Tier 5 International Agreement (https://www.gov.uk/international-agreement-worker-visa ), iar regulile specifice aplicabile sunt cele din Appendix T5 (Temporary Worker) International Agreement Workerhttps://www.gov.uk/guidance/immigration rules/immigration-rulesappendix-t5-temporary-worker-international-agreement-worker.

Vă includem un ghid al autorităţilor britanice care oferă mai multe detalii referitor la criteriile de eligibilitate aplicate acestei rute profesionale, inclusiv modalităţile de obţinere a vizei:https://www.gov.uk/government/publications/guidance-onapplication-for-uk-visa-under-tier-5-temporary-worker

De asemenea, recomandăm consultarea avizului de pregătire publicat de Comisia Europeană în domeniul detaşării lucrătorilor: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/provision-services-postingworkers_ro_0.pdf

Vă recomandăm şi: 

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca va fi testat pe copii într-un nou studiu clinic

Şoferii români cu permise auto emise în Marea Britanie, blocaţi de Brexit

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite