10 cărţi de citit în vacanţă. Profesor: „Eu efectiv le-am citit împreună cu ei, am organizat dezbateri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lectura încă poate fi momentul mult-aşteptat, chiar şi la clasă, spun profesorii, dacă elevii vor fi îndrumaţi să citească titlurile clasice, dar să se bucure şi de literatura nouă, în care, poate, se regăsesc.

Pentru vacanţa care se apropie şi pe care, cel mai probabil, în mare parte o vor petrece, totuşi, în aer liber, am rugat un profesor de gimnaziu să realizeze pentru elevii de gimnaziu o listă cu 10 titluri, cărţi numai bune de aruncat în rucsac şi de deschis în momentele liniştite.

Iată propunerile prof. Gabriela Constantinescu, nu neapărat în această ordine, volume pe care elevii de gimnaziu le citesc cu plăcere şi pe marginea cărora s-au dezvoltat dezbateri aprinse la clasă:

1. O mie nouă sute optzeci şi patru – George Orwell;
2. De veghe în lanul de secară – J.D. Salinger;
3. Cititorul din peşteră – Rui Zink;
4. Farenheit 451 – Ray Bradbury;
5. Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne;
6. Hoţul de cărţi – Markus Zusak;
7. Minunea – R.J. Palacio;
8. Matilda – Roald Dahl;
9. Jim Năsturel şi cei 13 sălbatici – Michael Ende;
10. Moş Goriot – Honore de Balzac.

„Sunt cărţi pe care efectiv le-am citit împreună cu ei, am organizat dezbateri la clasă. Îi încurajez să citească, şi nu doar literatură clasică. Însă nu se poate să vorbim de literatura prezentă fără să ne raportăm la literatura trecută, pentru că, în definitiv, cea de acum se înrâureşte din cea de atunci“, şi-a motivat prof. Gabriela Constantinescu alegerea.

CITIŢI ŞI: Olimpică la lectură, visează să ajungă medic chirurg. „Între o haină de firmă şi o carte bună, aleg fără să stau pe gânduri a doua variantă“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite