Ziua Forţelor Terestre. Ce buget gestionează prima şcoală militară românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Forţelor Terestre în România, marcată pe 23 aprilie, este sărbătorită de câteva zile în toată ţara, organizându-se mai multe evenimente: expoziţii de tehnică militară, activităţi de promovare a profesiei de militar, cupa presei la tir sau depuneri de flori. La Sibiu, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Balcescu” - prima şcoală militară românească - şi-a deschis uşile pentru vizitatori.

„Astăzi îi sărbătorim pe militarii din ​F​orţele ​Terestre române​ şi le​ arătăm​ ​public admiraţia pentru curajul cu care se confruntă în misiunea onorantă pe care o au de a apăra ţara. Gândul nostru este alături de cei aflaţi în misiuni speciale care dau dovadă de o tărie morală şi o ​putere deosebită cu care rezistă ​sufleteşte ​în faţa tragediei pierderii de vieţi omeneşti​ pe care o văd în jurul lor, pe front”, este mesajul pe care l-a transmis primarul oraşului Sibiu, Astrid Cora Fodor. „Sibiul are un motiv în plus pentru a marca această zi specială: Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu. La noi în oraş sunt instruiţi viitorii specialişti şi suntem mândri să vedem cât de apreciată este Academia sibiană şi nivelul excelent de pregătire pe care îl au absolvenţii săi”, a adăugat aceasta.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Balcescu”, succesoare şi continuatoare a tradiţiilor militare şi educaţionale ale primei şcoli militare româneşti, a fost înfiinţată prin Porunca domnitorului Gheorghe Bibescu. Înfiinţarea primei şcoli militare de ofiţeri la Bucureşti a reprezentat un moment important al dezvoltarii societăţii româneşti.

În anul 2017, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a gestionat un buget de peste 50 de milioane de lei. Conform raportului anual al rectorului, instituţia a avut venituri de 57,3 milioane de lei, dintre care aproape 52 de milioane au constituit subvenţii de la bugetul de stat pentru instituţii finanţate integral din venituri proprii. Tot din bugetul de stat Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a primit puţin peste 4 milioane de lei pentru finanţarea investiţiilor. În anul 2017, instituţia a mai câştigat 754.265 de lei din taxele de învăţământ, 168.603 lei din cercetare, peste 6.000 lei din prestări servicii, iar 450.348 lei au constituit venituri din excedentul anului precedent.

În ceea ce priveşte execuţia bugetului anului 2017, banii obţinuţi au fost cheltuiţi de academie în proporţie de 99,2%. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi la categoria „cheltuieli de personal” - 31,8 milioane lei, precum şi pentru bunurile materiale şi servicii - aproape 21 de milioane de lei.

În perioada de admitere din vara anului trecut la programele de studii universitare de licenţă au fost primite 250 de persoane, toate locurile fiind finanţate de la buget, iar la programele de master au fost admişi 137 de persoane, 17 dintre ei primind locuri finanţate de la buget. De asemenea, la programele de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă au fost admise 98 de persoane.

Cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, astăzi, la ora 10:00, a avut loc o ceremonie militară la „Monumentul ostaşului din toate timpurile", amplasat în faţa Cercului Militar. Totodată, Academia va organiza, în intervalul orar 10.00-13.00, „Ziua Porţilor Deschise", activitate ce va cuprinde un program special, din care nu vor lipsi standurile de prezentare a armamentului şi tehnicii militare, atelierele de supravieţuire, momentele muzicale şi vizitarea bazei logistice a academiei.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, şcoala militară de la Sibiu a intrat intr-un amplu proces de reorganizare. În anul 1951, instituţia a primit denumirea de Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie nr. 1 Sibiu pentru ca din 13 decembrie 1952 să primească în denumirea sa numele marelui istoric Nicolae Bălcescu, devenind Şcoala Militară de Infanterie „Nicolae Bălcescu”. La 1 iulie 1961 instituţia a fost reorganizată, în cadrul şcolii din Sibiu intrând şcolile de artilerie, geniu, transmisiuni, chimie şi intendenţă. Noua instituţie a primit numele de Şcoala Militară de Ofiţeri „Nicolae Bălcescu”. Tot atunci, instituţia s-a mutat în actuala locaţie, unde functionează şi astăzi.

La 5 septembrie 2011, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a fost încadrată în categoria Universitate de Educaţie şi Cercetare de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. 

În România sunt şapte instituţii de învăţământ superior de stat militare: Academia Tehnică militară din Bucureşti, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite