Turism gastronomic în satele transilvănene. Relaxare de o zi în decoruri de poveste, cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ONG-uri interesate de păstrarea identităţii vechilor sate transilvănene şi de promovarea acestora au pus pe picioare un proiect inedit, prin care familii tinere din toată ţara, dar şi foarte mulţi străini descoperă tradiţia culinară şi specificul unor sate uitate de lume.

Turişti din toată România, dar şi foarte mulţi străini se îndrăgostesc de satele transilvănene pitoreşti, de gastronomia autentică, de cultura şi de poveştile locurilor, în cadrul unui proiect turistic. Pornit în 2008 şi dezvoltat de mai multe asociaţii, respectiv Hosman Durabil, Asociaţia Mioritics, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu şi mytransylvania, proiectul Transilvania Brunch se desfăşoară acum în 18 localităţi din judeţele Sibiu, Braşov şi Mureş, în ultima sâmbătă a fiecărei luni, din aprilie şi până în octombrie. 

Ideea a pornit de la un neamţ căsătorit cu o româncă, stabilit într-un sat din zona Văii Hârtibaciului, care văzuse ceva similar în fosta Germanie Democrată. Acolo se organizau întâlniri pentru oamenii care aveau ceva în comun cu satele şi care nu doreau ca acestea să devină urbanizate, fiind interesaţi să păstreze cât pot de mult din partea autentică rurală. „El şi soţia lui au pornit de la ideea de a organiza o întâlnire regulată, o dată pe lună, în satele din Transilvania, cu scopul de a discuta teme care ne interesează pe toţi în comun – turism, proiecte de dezvoltare rurală, agricultură, protejarea patrimoniului, păstrarea tradiţiilor“, povesteşte Cristian Cismaru, managerul proiectului mytransylvania.

image

Primul eveniment a avut loc la Biertan, în judeţul Sibiu, în anul 2008, cu doar 15 persoane. Tot atunci a apărut şi ideea de a ruga pe cineva din sat să le pregătească ceva de mâncare, neapărat local, cât timp ei povestesc în voie. Interesul pentru proiecte în mediul rural a crescut şi atunci întâlnirile au devenit regulate, în ultima sâmbătă din lună, pe ideea „să ne întâlnim şi să schimbăm satul“. Aşa a apărut Transilvania Brunch, eveniment care a împlinit în 2016 opt ani de la lansare. 

UN ALT MOD DE A SOCIALIZA

Brunch-urile sunt găzduite astăzi de 18 sate transilvănene din Sibiu, Braşov şi Mureş, şi la fiecare eveniment vin între 150 şi 200 de persoane. Adulţii plătesc un tarif fix de 75 de lei de persoană, iar pentru copiii sub 14 ani, participarea este gratuită. Pe lângă delicatese culinare pregătite de bucătăresele din zonă doar cu produse locale, turiştii au parte şi de concerte sau drumeţii, iar pentru copii sunt concepute programe separate. 

image

„Brunch-ul a devenit practic un loc unde oamenii din oraşe, în special familii cu copii, vin şi petrec o zi afară, bucurându-se de faptul că descoperă un sat unde altfel n-ar fi ajuns şi gustă specialităţile locale pe care noi le gătim cu oamenii din comunitate. Ăsta este un lucru foarte important, pentru că astfel satul se prezintă. Este o oportunitate pentru ei de a arăta ce au în sat şi oportunitatea asta se traduce prin două lucruri: o dată că satul îşi alege cea mai frumoasă locaţie pentru organizarea evenimentului, începând de la curţile parohiale, poieniţe, locurile lor de dans popular, am fost chiar şi într-un cimitir foarte frumos în Retiş unde arăta absolut idilic totul, şi pe de altă parte gătim cu comunitatea, asta înseamnă că mergem şi vorbim cu bucătăresele din sat. După ce stabilim un meniu cu ele, mergem şi căutăm toate produsele în gospodăriile din sat. Ideea este ca orice produs să-şi lase valoarea în sat, prin faptul că noi organizăm un eveniment acolo“, spune Cristian Cismaru. 

transilvanian brunch foto gabriela cuzepan

Participanţii sunt deopotrivă români şi străini care, pe lângă frumuseţea locurilor, descoperă cu plăcere un alt mod de a socializa. Pe măsură ce a devenit cunoscut, proiectul a început să atragă tot mai mulţi participanţi nu doar din rândul turiştilor, ci şi al ONG-urilor şi oamenilor din comunităţi care îşi propun să facă lucruri mici, dar importante în localităţile respective. Aşa că brunch-urile au devenit cadrul perfect de lansare pentru mici iniţiative locale care au nevoie de sprijin, pornind de la renovarea unei faţade până la lansarea unui traseu turistic. 

FOOL MOON PICNIC

Pentru că în judeţul Sibiu brunch-urile au loc cu precădere în zona Văii Hârtibaciului, iniţiatorii proiectului au căutat modalităţi prin care să promoveze şi alte zone din judeţ, cea mai importantă fiind Mărginimea Sibiului. Aşa a apărut picnicul în Cindrel, unde se face o drumeţie sau o plimbare cu bicicleta pe vechile cărări ale ciobanilor, urmată de un picnic într-un loc cu o privelişte pitorească, unde oamenii pot sta nestingheriţi de vorbă.  

image

Tot din dorinţa de a promova altfel cultura gastronomică a Transivaniei şi locurile de poveste de aici au apărut cinele în natură, evenimente în cadrul cărora sunt folosite, la fel, produsele locale şi unde s-au căutat reţete foarte vechi, care au mai mult de 100 de ani, şi care au fost reinterpretate cu bucătari profesionişti. La Electric Camping – fool moon picnic – cei din sat gătesc, fac un ceaun mare de gulaş din porc, iar un DJ mixează muzica potrivită să-ţi inspire faptul că eşti într-un loc frumos din Transilvania. 

transilvanian brunch foto gabriela cuzepan

În fine, la evenimentele de tip Flavours and Sounds se încearcă promovarea produselor tipice pentru Transilvania, pe specificul fiecărei localităţi în parte. „Am căutat în mod special ce găsim într-un sat anume şi ne reprezintă. Facem, spre exemplu, Ziua Zmeurei la Sărata, sărbătoarea porcului de mangaliţa de la Ilimbav, avem căpşuni şi rabarbăr la Cincşor, brânzeturile din Mărginime le promovăm la Răşinari, efectiv căutăm în fiecare zonă un produs care cumva să devină emblematic pentru regiune“, spune Cristian Cismaru. 

Vă mai recomandăm: 

Dragoste ca-n filme într-un colţ de rai. Doi tineri au lăsat oraşul pentru a trăi sănătos alături de băieţelul lor într-un sat de poveste din judeţul Sibiu

Ildi şi Dan Pocan au renunţat la viaţa la oraş pentru a trăi într-un sat de poveste, într-o casă veche de 80 de ani. Fiul lor, David, trăieşte aici o copilărie autentică, alături de micuţii din sat.

Amintirile cutremurătoare ale unui fost pilot de război: „Era cu faţa neagră, îi arseseră sprâncenele, nasul, făcea cu mâna către mine. Cu ce să-l ajut?“

Iosif Drâmbărean are 94 de ani şi a fost comandor de aviaţie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi, după 70 de ani de la încheierea războiului, veteranul încă mai visează că zboară şi că luptă, fără frică de moarte, „numai să batem inamicul“.

Paradisul ecvestru dintr-un sat uitat de lume: cum a ajuns dragostea pentru cai să atragă mii de turişti străini

Mihnea Vîrgolici (41 de ani) a renunţat la viaţa în Bucureşti pentru a-şi urma visul şi a transformat un fost IAS dintr-un sat uitat de lume din Transilvania într-un paradis al iubitorilor de echitaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite