Soţia „regelui internaţional al romilor“, dusă la audieri în dosarul cu prejudicii de 5 milioane de euro. „Au reuşit un spectacol mediatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sighişoara Cioabă, soţia autointitulatului rege al romilor, este singura persoană dusă la audieri în urma descinderilor de miercuri dimineaţa, într-un dosar în care mai multe persoane sunt bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Descinderile de la casa lui Dorin Cioabă, din Sibiu, fac parte dintr-o serie de 28 de percheziţii domiciliare, realizate în cadrul unui dosar instrumentat de poliţiştii din Mehedinţi, în colaborare du Direcţia de investigare a criminalităţii economice a Poliţiei Române. În afară de descinderile din Sibiu, astfel de acţiuni mai au loc în Mehedinţi, Timiş, Argeş, Cluj, Hunedoara, Dolj, Gorj şi Bucureşti.

În urma percheziţiilor, Sighişoara Cioabă, soţia lui Dorin Cioabă – cel care din 2013 s-a autointitulat „regele internaţional al romilor“ – a fost escortată de poliţişti pentru a fi audiată, în calitate de administrator al unei firme bănuită a face parte din circuitul infracţional. Sighişoara Cioabă face parte dintr-un lot de 32 de persoane audiate în acest dosar, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Cel care o va asista în faţa anchetatorilor este Dorin Cioabă, în calitate de avocat. El spune că ancheta în curs de derulare nu are cum să îi afecteze familia, deoarece afacerile acesteia sunt corecte. „Am cumpărat deşeuri de plumb şi plumb de la nişte firme din Strehaia, cu care colaborăm. Noi avem filmări. La mine în unitate există camere video, am filmat numărul maşinii, am filmat persoana care a adus marfa, dar domnii (anchetatorii – n.r.) consideră că sunt fictive vânzările. Ne complicăm la patru facturi de 20.000 de lei. Dar au reuşit spectacol mediatic“, a declarat Dorin Cioabă, în faţa casei lui.

Prejudicii de cinci milioane de euro

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2009 - 2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale. Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artifical impozitul pe profit“, se arată într-un comunicat emis de poliţişti.

În urma acestor operaţiuni, grupul infracţional vizat de autorităţi ar fi produs pagube bugetului de stat de cinci milioane de euro. „Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor“, mai arată sursa citată.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite