Circa 3.000 de sibieni au protestat în stradă şi au cerut dreptate pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv. ”Protest privat! Patriarh neinvitat!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 3.000 de sibieni au ieşit, miercuri seara, 4 noiembrie, în stradă, pentru a-şi manifesta revolta pentru ceea ce s-a întâmplat la clubul Colectiv şi pentru a cere dreptate.

UPDATE 21.30 La Sibiu, protestul s-a încheiat. Manifestanţii şi-au dat întâlnire şi mâine, la ora 19.00.

UPDATE 21.23 S-au reîntors in fata Primăriei Sibiu. Strigă ”Din străini venim acasa, dar corupţii nu ne lasă!”. Manifestanţii încep să se împrăştie.

UPDATE 21.08 Manifestanţii cântă ”Deşteaptă-te, române!” în Piaţa Mare. 

image

UPDATE 20.43 Manifestanţii se întorc în Piaţa Mare şi strigă ”Asasinii!”, ”Jos parlamentarii, jos toţi penalii!”. Trec ambulanţe, claxonează. Lumea aplaudă.

”Îmi primul rând îmi doresc să avem o ţară normală, fără oameni corupţi, fără ţigănia asta crasă care ne mănâncă zilele, noi corporatiştii să avem o viaţă mai uşoară în dezvoltarea contractelor pentru că ceea ce trăim şi trăiesc pe propria mea piele mă face să strig efectiv şi să aştept odată schimbarea asta necesară din 1990. Cel mai tare m-a revoltat zilele astea indiferenţa crasă. Eu aş zice să continuăm lupta aceasta în stradă şi să fim uniţi, practic asta lipseşte României, să se trezească din somnul cel de moarte. Eu mi-aş dori de exemplu să avem în acest guvern nou corporatişti pentru că noi într-adevăr ştim de ce ne lovim şi oriunde am bate la uşă, la orice administraţie locală, ne lovim de aceleaşi porţi cu lacăte, poate se rup odată aceste lacăte”, a spus Carmen Cândea, 32 de ani, angajată  într-o multinaţională germană

image

UPDATE 20.33 Oameni la balcoane îi încurajează cu steaguri (foto mai jos). La fel şi şoferii în trafic, se opresc şi claxonează.

UPDATE 20.28 Pe Bulevardul Mihai Viteazu, în faţa catedralei a ieşit un sobor de preoţi şi se trag într-una clopotele, iar oamenii huiduie şi strigă ”Hoţii” şi ”Vrem spitale, nu catedrale!”.

UPDATE 20.16 Sunt circa 3.000 de sibieni în stradă. De la Prefectură au fost pe Calea Dumbrăvii, şi acum sunt pe Bulevardul Mihai Viteazul. Se merge pe acelaşi traseu ca la protestele Roşia Montană. Se strigă ”Uniţi salvăm toată România”, ”Parlament, demisia!”.

image

UPDATE 20.10 Numărul manifestanţilor este de circa 2.500.

UPDATE 20.02 Sunt peste 1.000 de sibieni.

UPDATE 19.53 Preotul Constantin Necula a ieşit din catedrală şi i-a chemat pe manifestanţi să se roage în catedrală. Au refuzat. S-au rugat în faţa catedralei.

”Sunt o generaţie frumoasă şi merită uneori zile de glorie, chiar dacă acum ce strigă nu ne entuziasmează dar e de muncă. Trebuie să fim foarte atenţi la oameni, eu zic că e un început bun, toţi avem de învăţat, e lecţia cea mai grea a României din ultimii 20 de ani”, a spus părintele Necula. 

UPDATE 19.46 Manifestanţii au ajuns în faţa catedralei mitropolitane şi strigă ”Daniel, Daniel, ia-te după Viorel”, ”Vrem spitale, nu catedrale!”, ”Fraţii mor pe trotuare, voi ne faceţi catedrale!”.

UPDATE 19.33  Protestatarii strigă: ”România e ţara ta, nu vă bateţi joc de ea!”, ”Ponta, nu fii trist, o să ajungi taximetrist!”, ”Bucureşti, nu uita, Sibiul e de partea ta!”.

image

Preotul Necula îi cheamă pe manifestanţi să se roage în catedrala din Sibiu. Aceştia refuză

image
image

UPDATE 19.28 Numărul manifestanţilor ajunge la circa 800 de manifestanţi.

Protest la Sibiu. Se scandează ”Ruşine să vă fie!”

UPDATE 19.06 Circa 300 de sibieni au ieşit să protesteze în Piaţa Mare. Au venit cu pancarte pe care scrie ”Protest privat. patriarh neinvitat!”, ”Fără imunitate”, ”Ei n-au murit, ei ne-au trezit”. ”Nu neapărat că am ceva împotriva bisericii, am ceva împotriva patriarhului, nu e normal să dai declaraţii că nu eşti invitat la o comemorare a unor tineri care au murit nevinovaţi, ei au luat-o ca o invitaţie, cine trebuie să invite, la Bobotează când vine după bani îl invită cineva? Nu îl invită nimeni. Şi noi suntem împotriva lui, nu împotriva bisericilor”, a spus Eduard Valdek (21 de ani). 

Au aprins lumânări la altarul improvizat în faţa primăriei.

image
image

Locul de întâlnire este Piaţa Mare, iar protestul va începe la ora 19:00. Evenimentul se intitulează ”Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranţă” iar mai multe informaţii puteţi găsi pe pagina de Facebook dedicată.

Şi în cursul zilei de marţi, aproximativ 100 de persoane au ieşit în stradă la SibiuMarşul a început cu un moment de reculegere iar participanţii au aprins lumânări în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Clubul Colectiv. Preotul care slujeşte al biserica din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a venit de asemenea la faţa locului şi a spus o rugăciune. 

Apoi, oamenii au plecat în marş în Piaţa Mare şi pe strada Nicolae Bălcescu, scandând lozinci precum ”Corupţia ucide”, ”Demisia” sau ”Corupţia şi hoţia distrug România”. Protestatarii au spus că revolta lor vizează întreaga clasă politică. Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 23:00. 

Pe aceeaşi temă:

O mie de sibieni au mărşăluit în tăcere, în memoria victimelor din clubul Colectiv

O mie de tineri au străbătut luni seara Sibiul, cu candele aprinse în mâini, pentru a le aduce un ultim omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv.

FOTO VIDEO Protest în Bucureşti. Aproximativ 25.000 de oameni au ajuns în faţa Primăriei Sectorului 4 şi cer demisia lui Piedone

Bucureştenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, dar au ajuns la Guvern şi au blocat Piaţa Victoriei, unde au protestat o oră jumătate. Cei aproximativ 15.000 de oameni au ajuns în faţa Parlamentului, după ce au ţinut un moment de reculegere în Piaţa Revoluţiei. Forţe impresionante de jandarmi asigură ordinea. Protestatarii cer demisia lui Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone.

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite