Paşii obţinerii unui certificat de urbanism on-line în România: răbdare şi cunoştinţe tehnice

Paşii obţinerii unui certificat de urbanism on-line în România: răbdare şi cunoştinţe tehnice

Din orice oraş aţi proveni, obţinerea certificatului de urbanism tot prin intermediul portalului guvernamenta eDirect se realizează FOTO captură eDirect

Primăriile din aproape 30 de oraşe din România au aderat la sistemul on-line de eliberare a certificatelor de urbanism, acţiune posibilă prin intermediul unui site guvernamental. Un arhitect din Sibiu a testat sistemul, explicând în limbaj mai puţin tehnic care sunt paşii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul pas pentru obţinerea unui certificat de urbanism on-line este crearea unui cont pe platforma edirect.e-guvernare.ro, creată de Guvernul României din fonduri europene. Realizarea acestui cont nu durează mult, paşii de urmat fiind clasici în astfel de situaţii, cu excepţia faptului că este obligatoriu de introdus în câmpul specific şi codul numeric personal, în cazul persoanelor fizice.
 
Totodată, după cum a descoperit Tudor Popa, arhitect sibian, este nevoie şi de obţinerea unei semnături electronice, care să fie aplicată tuturor documentelor care urmează a fi depuse on-line. În funcţie de banca aleasă pentru furnizarea acestui serviciu, abonamentul anual pentru o semnătură electronică oscilează în jurul sumei de 150 de lei. Semnătura electronică poate fi obţinută în decurs de câteva zile.
 
Erorile de sistem
 
Depunerea documentaţiei în vederea obţinerii certificatului de urbanism nu este chiar atât de simplă. Din contul personal, de unde mai întâi a fost aleasă primăria căreia îi este trimisă solicitarea de emitere a unui certificat de urbanism, trebuie încărcate în format digital şi semnate electronic prin sistemele P7M şi P7S, fapt care nu este precizat în mod clar pe platforma de e-guvernare. „M-am luptat două zile cu documentele şi nu înţelegeam de ce mi le refuză site-ul, până am reuşit să obţin informaţia asta. Cei care se ocupă de sistem mi-au promis că vor specifica lucrul ăsta pe pagina pe care trebuie încărcate documentele. Încă nu am văzut să o fi făcut“, scrie Tudor Popa, pe blogul său, cemerita.ro, în postarea prin care a descris aventura obţinerii primului certificat on-line emis de Primăria Sibiu.
 
 
Actele necesare pentru obţinerea certificatului sunt aceleaşi precum şi cele solicitate la ghişeele primăriilor: cerere tip, copie a extrasului de Carte Funciară nu mai vechi de trei ani, ortofotoplan, dar şi un plan de situaţie în format digital STEREO 70 pentru operaţiunile de alipire/dezlipire. „O altă eroare de sistem – ţi se cere plan de situaţie pe suport Stereo 70 pentru operaţiunile de alipire/dezlipire chiar dacă nu vrei să faci o astfel de operaţiune. În locul fişierului cerut, puteţi încărca un simplu document .doc cu tilul «nu este nevoie». Altfel nu puteţi trece la pasul următor“, a mai descoperit arhitectul sibian.
 
Tot durează
 
După încărcarea documentelor necesare, utilizatorul va primi pe mail înştiinţarea sumei pe care o are de plătit pentru eliberarea certificatului de urbanism. Această sumă poate fi achitată fie prin intermediul portalului guvernamental ghiseul.ro, fie prin intermediul sistemelor proprii de plată ale primăriilor din ţară. Abia după confirmarea plăţii, angajaţii primăriilor vor începe să lucreze la solicitarea de eliberare a certificatului. „La Primăria Sibiu a fost nevoie de aproape trei săptămâni pentru eliberarea Certificatului de Urbanism online. Oarecum la fel ca şi în cazul certificatelor depuse direct la ghişeul Primăriei. Aşa că dacă speraţi ca odată cu implementarea depunerii online a documentaţiei pentru eliberarea Certificatului de Urbanism procesul să devină mai rapid, eu spun să nu vă faceţi speranţe. Singurul câştig este acela că nu mai trebuie să mergeţi fizic cu dosarul la Primărie“, mai povesteşte Tudor Popa. Care mai subliniază o eroare de sistem: chiar şi după transmiterea e-mailului care anunţă eliberarea certificatului de urbanism, acesta nu este afişat în contul personal ca ultimul document obţinut, ci este publicat la finalul listei cu documente proprii.
 
 
Până acum, în sistemul guvernamental apar ca implementate sistemele de eliberare on-line a certificatelor de urbanism la primăriile din Adjud, Balş, Bragadiru, Cernavodă, Deta, Flămânzi, Ineu, Cluj-Napoca, Constanţa, Dorohoi, Gherla, Lugoj, Mioveni, Moreni, Nehoiu, Panciu, Predeal, Ploieşti, Reşiţa, Roşiorii de Vede, Sibiu, Siret, Simeria, Sovata, Şomcuta Mare şi Târgu Bujor. 
 
citeste totul despre: