„Ouăle de Paşti“ ascunse în programele de calculator pe care le foloseşti zi de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă veţi rămâne fără conexiune la internet, browserul Chrome vă vine în ajutor cu un joc ”ascuns” după dinozaurul afişat alături de mesajul ”There is no Internet connection”
Dacă veţi rămâne fără conexiune la internet, browserul Chrome vă vine în ajutor cu un joc ”ascuns” după dinozaurul afişat alături de mesajul ”There is no Internet connection”

Când telefonul sau calculatorul tău nu sunt conectate la internet, pe ecran îţi apare un mic dinozaur stilizat, care te avertizează asupra lipsei conexiuni. O singură apăsare pe dinozaur sau pe tasta space transformă mesajul într-un mic joc. Este doar unul din exemplele de „ouă ascunse în programe“.

Termenul de „easter egg“ (ou de Paşti, în traducere liberă din engleză) a fost asociat cu ideea de glume sau mesaje ascunse în diferite programe pentru calculator din 1978. În acel an, în jocul ”Adventure” lansat de compania Atari, unul din programatorii care a lucrat la acest joc a introdus un mesaj ascuns - "Created by Warren Robinett" (”Creat de Warren Robinett”). Mesajul – la care se ajungea urmând nişte paşi destul de complicaţi – a fost descoperit de un tânăr de 15 ani, care a contactat mai apoi compania. De atunci, vânătoarea de mesaje din categoria ”ouălor de Paşti” a început nu doar în cazul programelor de calculator, ci şi a jocurilor video sau a filmelor. Evident, pe internet a apărut şi un site dedicat celor mai populare astfel de ”ouă de Paşti”, denumit The Easter Egg Archive.

Google e în frunte

Probabil cele mai numeroase astfel de mesaje sau glume ascunse îşi regăsesc locul în creaţiile celor de la Google. O parte din jocurile ascunse au devenit istorie, dar multe pot fi în continuare descoperite. Spre exemplu, o căutare cu termenul ”atari breakout” cu ajutorul motorului Google Images va returna în loc de rezultate o serie de ”cărămizi” care pot fi distruse cu ajutorul mingii respinsă de o paletă ghidată de mouse. La fel, dacă veţi căuta sintagma ”tic tac toe” cu ajutorul motorului de căutare Google, în loc de prima pagină găsită veţi regăsi celebrul joc ”x şi 0”, presetat pe trei niveluri de dificultate.

image

Apple a stat deoparte, Microsoft – nu

Potrivit ”arhivei ouălor de Paşti”, celor de la Apple le-a fost interzis de către Steve Jobs să folosească astfel de glumiţe în programele create sub brandul din California. În schimb, nu s-au sfiit să introducă astfel de mici glume cei de la Microsoft. A căror singură problemă în acest caz s-a dovedit a fi numărul continuu de actualizări ale programelor, actualizări care eliminau aceste ”ouă de Paşti”. Cu toate acestea, şi în versiunile actuale ale Microsoft Word, spre exemplu, şirul de caractere ”=rand()” urmate de apăsarea tasei enter va genera în fişierul în care se lucrează o serie de noi paragrafe. Dacă introduceţi între parantezele sintagmei diferite cifre, felul acestor paragrafe şi numărul lor se modifică. Tipul de texte generate automat diferă în funcţie de versiunea de Microsoft Word instalată.

Cele câteva zeci de mii de ”ouă de Paşti” expirate sau încă valabile pot fi consultate pe The Easter Egg Archive.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite