Klaus Iohannis, la o nouă întâlnire a saşilor, în judeţul Braşov: „Această comunitate îşi recapătă vigoarea“

Klaus Iohannis, la o nouă întâlnire a saşilor, în judeţul Braşov: „Această comunitate îşi recapătă vigoarea“

În urmă cu o săptămână, Klaus Iohannis întâmpina la Sibiu saşii veniţi din alte ţări, spunându-le că în Transilvania sunt acasă FOTO Traian Deleanu

La o săptămână după Întâlnirea saşilor de la Sibiu, preşedintele României, Klaus Iohannis, participă duminică, 13 august, la Săptămâna Haferland, un alt eveniment al comunităţii din care face parte. Preşedintele apreciază că saşii sunt, în acest moment, într-un proces de revigorare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele României a ajuns duminică, la prânz, în satul Criţ (comuna Buneşti, judeţul Braşov), localitate prinsă pe harta Săptămânii Haferland, eveniment organizat între 9 şi 14 august în opt sate în care comunităţile săseşti au avut o prezenţă consistentă. Klaus Iohannis a fost întâmpinat de mai bine de 1.000 de persoane.

„Această comunitate îşi recapătă vigoarea şi întreaga regiune a intrat realmente într-un proces de revigorare, de refacere a atracţiei, de crearea unei atracţii pentru turişti pe care poate nu a avut-o în această formă înainte. Este un exemplu extraordinar de frumos şi acesta este motivul principal pentru care am venit aici, să arăt că noi vedem aceste iniţiative, le salutăm şi sperăm să fie preluate şi de alţii aceste modele", le-a spus celor prezenţi preşedintele, citat de Agerpres.
 
Declaraţiile lui Iohannis vin după ce, în urmă cu şase zile, el a participat la cea mai mare întâlnire a saşilor organizată în ultimii 27 de ani, la Sibiu. Atunci, din Piaţa Mare a oraşului, Klaus Iohannis le-a transmis celor aproximativ 12.000 de saşi – majoritatea veniţi din Germania, unde au emigrat după 1989 – că au ajuns „acasă“.
 
Cultură şi turism
 
Fişer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeş, Criţ, Cloaşterf şi Meşendorf sunt localităţile din judeţele Braşov şi Mureş care – de patru ani – găzduiesc Săptămâna Haferland. Pentru ziua de duminică, 13 august, programul la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis se desfăşoară în Criţ şi include un brunch cu specific săsesc, un recital de pian, o piesă de teatru, dar şi concerte de fanfară şi spectacole de dansuri. Până acum, organizatorii apreciază că la evenimente au participat aproximativ 5.000 de persoane, număr în creştere faţă de cel de anul trecut (când estimările organizatorilor anunţau 4.000 de participanţi).
 
Cu scopul declarat de promovare a culturii şi tradiţiilor săseşti, Săptămâna Haferland este organizată de Fundaţiile Tabaluga şi, respectiv, Michael Schimdt. Aceasta din urmă este înfiinţată de Michael Schmidt, omul de afaceri care deţine Automobile Bavaria, cunoscut şi ca un apropiat al lui Klaus Iohannis.
citeste totul despre: