FOTO Singurul oraş din România care permite graffiti pe şcoli. Şi plăteşte pentru aceste lucrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De anul acesta, 47 de pereţi de mari dimensiuni din Sibiu sunt acoperţi cu lucrări de artă stradală FOTO Traian Deleanu
De anul acesta, 47 de pereţi de mari dimensiuni din Sibiu sunt acoperţi cu lucrări de artă stradală FOTO Traian Deleanu

Sibiul este singurul oraş din România, care, anual, invită artişti stradali din ţară şi străinătate pentru a se produce pe zidurile gri ale unor instituţii de învăţământ. Anul acesta, 16 noi lucrări de zeci de metri pătraţi au fost realizate pe pereţii şcolilor şi liceelor.

Lucrările au fost realizate în cadrul Sibiu International Street Art Festival, ajuns la cea de-a treia ediţie. În anii anteriori, în cadrul festivalului au fost pictaţi 30 de pereţi din şcoli şi licee, iar anul acesta a mai fost consemnată o premieră: aceea a unei picturi realizată pe un bloc aflat în proprietate privată. Pentru blocul respectiv autorizaţiile au fost obţinute separat, în timp ce pentru pereţii şcolilor, locul şi temele au fost discutate şi „negociate“ cu reprezentanţii administraţiei locale.

„Este primul meu mural legal“

Organizatorii Sibiu International Street Art Festival au pregătit duminică după-amiază un tur de final al ediţiei din acest an, ediţie la care au participat 24 de artişti români, alături de alţi trei din Italia, Anglia şi Portugalia. Pe biciclete, câteva zeci de sibieni au participat la turul care a inclus şase dintre cele nouă locuri din oraş unde artiştii au lucrat anul acesta. „Tema de anul acesta a fost aleasă mai mult ca să inspire, decât să limiteze. Am selectat lucrările de anul acesta din 90 care ne-au fost propuse de către artişti. În următoarele săptămâni vom amplasa plăcuţe cu numele lucrărilor şi cu mesajele artiştilor. Pentru că majoritatea artiştilor stradali nu produc lucrări de artă pur decorativă, ci au un înţeles ascuns”, arată Florina Vlad, organizatoare a Festivalului.

Pornind de la tema „a, b, z,/ 1, 2, 9, / smile, love, like“, artiştii care au venit la Sibiu s-au declarat mai mult decât mulţumiţi de faptul că, în mod legal, o administraţie publică se lasă convinsă de faptul că arta stradală poate decora chiar pereţii unor instituţii de învăţământ. „Este primul meu mural legal. Este foarte mişto pentru că poţi lucra în pace, nu trebuie să gândeşti piese care durează foarte puţin, poţi lucra zile întregi pentru a lucra. Acest eveniment cred că încearcă să educe viitoarele generaţii să vadă street-art-ul diferit, nu ca pe o formă de vandalizare, ci ca pe una de exprimare artistică“, spune Radu Roca, unul din artiştii care şi-a finalizat lucrarea chiar în cursul zilei de duminică.

Omagiu căţelei Laika

Sibienii care au participat la turul lucrărilor s-au arătat impresionaţi. „Ce poate fi mai frumos decât să ieşi în pauză şi să vezi astfel de ziduri. Am vrea să vedem lucrări de acest gen pe cât mai multe clădiri din oraş“, spune Ana, una din fetele care a venit însoţită de prieten.

Cea de-a treia ediţie a Sibiu International Street Art Festival a fost susţinută de Consiliul local Sibiu cu 100.000 de lei. Premiera legată de primul bloc privat al cărui perete a fost pictat în cadrul festivalului a fost una destul de dificilă. „Din punct de vedere birocratic, a fost foarte greu, cu toate actele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Am avut noroc cu faptul că acest bloc este unul la care toate actele au putut fi obţinute, locatarii fiind foarte interesaţi de decorarea peretelui clădirii lor“, au mai spus organizatorii.

Printre lucrările care au impresionat cel mai mult sibienii participanţi la turul de duminică au fost Hopeless, realizată de artistul italian Urka, dar şi Lika, realizată de artistul român care semnează cu pseudonimul The Orion. Lucrarea acestuia din urmă este un omagiu adus căţelei Laika, trimisă în spaţiu acum 60 de ani de către fosta putere sovietică. Omagiul artistului român este interpretat în cheie actuală, conţinând elemente specifice reţelelor de socializare folosite în prezent.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite