Cum poţi pune mâna pe banii care să-ţi deschidă propria afacere: Start-Up Plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Sibienii care au o idee de afacere în oraşul lor şi vor să beneficieze de un grant nerambursabil în valoare de 38.000 de euro din fonduri europene au putut beneficia în aceste zile de sesiuni de informare despre toţi paşii care pot fi luaţi de la o simplă idee până la propria afacere. Sesiunile de informare au fost pregătite de către organizaţiile alese să împartă fondurile europene pentru judeţele Sibiu, Alba, Braşov, Harghita, Mureş şi Covasna.

Însă administratorii schemelor de minimis mai n-au avut cui să povestească despre start-up-uri, subvenţii şi potenţial, pentru că au fost puţini cei care s-au interesat de subiect.

Vorbim de schema de finanţare România Start-Up Plus, care face parte din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritara 3 – „Locuri de muncă pentru toţi”, cu obiectivul de susţinere şi dezvoltare a antreprenoriatului în zona urbană care să stimuleze crearea noilor locuri de muncă. 

Ce trebuie să ştiţi despre Start-Up Plus – partea bună

Dacă aveţi deja 18 ani şi nu vă surâde perspectiva de corporatist, vă puteţi transforma pasiunea într-o afacere. Nu e simplu – fondurile europene nu vin cu milioanele la pachet, va trebui să vă conformaţi mai multor rigori, dar partea bună este că e vorba de un grant nerambursabil. Pentru program sunt eligibili nu doar tinerii, dar şi vârstnicii de până la 64 de ani, şomerii şi casnicii care sunt încurajaţi să se lanseze în antreprenoriat. Persoanele fizice autorizate (PFA) fac parte şi ele din grupurile ţintă.

Fondurile se dau pentru afaceri în mediul urban, iar administratorii schemelor de antreprenoriat promit să vă ia „în custodia lor”, adică vă ajută să vă îmbunătăţi capacităţile de antreprenoriat prin cursuri organizate, vă ajută să vă determinaţi planul de afaceri, ca să nu intraţi în business cu capul în nori, iar dacă vă număraţi printre câştigători vă vor ajuta să coordonaţi proiectul şi vor interacţiona ei cu statul la prima şi cea mai dificilă etapă, prin prisma birocraţiei. Tot ei vă pot face legătura cu antreprenori cu tipuri de business similar, gata să se împartă cu sfaturi referitor la cei mai importanţi paşi într-un start-up.

Ce trebuie să ştiţi despre Start-Up Plus – partea mai puţin bună

Partea mai puţin bună este că programul vă obligă să creaţi două locuri de muncă, iar această prevedere v-ar putea consuma o parte consistentă din bani, dacă nu reuşiţi să generaţi suficient profit din primele luni. Persoanele fizice care înfiinţează afaceri nu pot avea calitatea de asociaţi majoritari în structura altor întreprinderi. Este un mecanism de finanţare în tranşe. În plus, mai există tipuri de activităţi pentru care subvenţiile nu se oferă. Toate aceste informaţii pot fi găsite la administratorii schemei de antreprenoriat care sunt, în total, aproape 200 la număr

„Suntem la etapa de organizare a sesiunilor de informare, în urma cărora vom selecta 300 de persoane din grupurile-ţintă care vor beneficia de un curs de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale, acreditat de ANC. Apoi vor fi selectate 40 de idei de afaceri care vor fi finanţate. Desigur, birocraţia descurajează. Sunt oameni care vor să pornească o afacere, dar nu au partea de formare şi nici sprijin, căci se tem că n-ar putea face faţă hârtiilor. Observăm în ultimul timp o creştere uriaşă a numărului de turişti şi nu trebuie să credem că ei caută neapărat hoteluri de 5 stele. Ei vor să meargă pe jos sau cu căruţa, vor la picnicuri, să facă bird-watching etc. Noi avem o problemă serioasă că nu avem suficienţi ghizi. Sunt grupuri din numeroase ţări pe care nu avem cu cine să-i trimitem” - Cristian Gherghiceanu, manager proiect „Antreprenoriatul Dezvoltă Ardealul”

Cristian Gherghiceanu, care este şi manager al Fundaţiei ADEPT şi lucrează în domeniul dezvoltării rurale din anul 2000, consideră că climatul politic îi descurajează în primul rând pe tineri să facă business. 

„Tinerii până în 25 de ani au gânduri de plecat din ţară Nu sunt foarte convinşi că vor să rămână acasă, iar asta este o pierdere uriaşă pentru România”, a conchis el.

Schema de finanţare România Start-Up Plus (RSUP), cu un buget total de 105 milioane de euro din fonduri UE,  face parte din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Din suma totală, 42 de milioane sunt acordate pentru administratorii schemelor de grant, iar 63 – pentru beneficiarii finali, adică pentru viitori antreprenori. 

În pofida fondurilor europene alocate pentru investiţii, datele statistice arată că nivelul de suspendare a afacerilor în România la începutul anului 2018 a fost la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, conform unei analize realizate de REGnet, companie specializată în înfiinţări şi modificări de SRL şi PFA. Astfel, doar una din două afaceri reuşeşte să se menţină.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite