Ce fel de plastic nu se mai poate recicla şi ce se întâmplă cu acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii din domeniu arată că unele dintre cele mai răspândite categorii de produse din plastic – cum ar fi paharele sau farfuriile de unică folosinţă - ajung, de fapt, tot la groapa de gunoi, chiar dacă sunt colectate separat de către români.

Sub presiunea normelor europene la care a aderat ţara noastră, colectarea selectivă a deşeurilor menajere devine tot mai răspândită în România. Aceste deşeuri, precolectate de cetăţeni în casele lor pe diferite categorii – plastic, metal, hârtie, sticlă etc. –, ajung în staţiile de sortare, ale căror operatori fac împărţirea finală pe categorii reciclabile.
 

”Nu orice produs din plastic mai poate fi, însă, reciclat. Produsele din plastic din gama polistirenului şi polivinilului sunt greu de reciclat, de aceea centrele specializate ne refuză acest gen de material”, arată reprezentanţii staţiilor de sortare a deşeurilor din Sibiu.

Polistirenul, printre cele mai răspândite, dar greu reciclabile

Ambalajele fabricate din polistiren poartă, în marea lor majoritate, inscripţia PS. Este unul din cele mai folosite tipuri de plastic în producţia de ambalaje, în special a celor de unică folosinţă precum pahare, farfurii sau tacâmuri, arată reprezentanţii staţiilor de sortare din Sibiu. În formă de polistiren expandat, acest tip de plastic este folosit şi la producţia de caserole pentru mâncare. Niciunul din tipurile de ambalaje mai sus amintite nu ajung, în acest moment, în procesul de reciclare. ”Este extrem de greu de reciclat, la noi în ţară nu există procesatori pentru acest tip de plastic, aşadar are o valoare extrem, extrem de scăzută. Prin urmare, acest tip de plastic este sortat tot pentru a fi depozitat în gropile de gunoi”, explică operatorii din domeniu.
 

Clorura de polivinil este mai cunoscută în rândul populaţiei sunt numele de PVC şi este un alt tip de plastic care nu este primit în centrele de reciclare din România, din acelaşi motiv al costurilor de procesare extrem de ridicate şi a calităţii slabe a produsului astfel obţinut. Din PVC se fac inclusiv jucării, nu doar tâmplăria ferestrelor utilizată în majoritatea construcţiilor noi.

Plasticul contaminat

La staţiile de sortare este îndepărtat din procesul de sortare nu doar plasticul din categoria PS sau PVC. Ci şi acele ambalaje aşa-zis ”contaminate”. ”O pungă de plastic în care au stat produse uleioase, o sticlă de plastic astfel murdărită va fi înlăturată la sortare”, mai arată reprezentanţii celor două staţii de sortare a deşeurilor din Sibiu. Ei recomandă ca pentru reciclare să fie depozitate doar ambalajele curate şi uscate.
 

În plus, sortatorii din Sibiu atrag atenţia şi asupra faptului că ambalajele ”tetrapak”, cum ar fi cutiile de lapte, deşi sunt din carton la exterior, de fapt trebuie precolectate tot în recipientele pentru plastic. În afara cartonului, ambalajele din gama ”tetrapak” conţin plastic şi aluminiu reciclabile. Dintre toate produsele de plastic de pe piaţă, ambalajele cel mai uşor de reciclat sunt sticlele de plastic (PET-uri).

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite