Capcanele din contractele de închiriere. La ce trebuie să fie atenţi chiriaşii, dar şi proprietarii când semnează un astfel de act

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cand inchiriati un apartament, trebuie sa fiti foarte atenti la clauzele din contract
Cand inchiriati un apartament, trebuie sa fiti foarte atenti la clauzele din contract

Un specialist în imobiliare a explicat, pentru Adevărul, la ce trebuie să fie atenţi chiriaşii pe de o parte şi proprietarii, pe de altă parte, atunci când semnează un contract pentru închirierea unui imobil.

Florenţi Stanciu, expert imobiliar şi proprietara unei agenţii de profil din Sibiu, a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fie atenţi atât proprietarii, cât şi chiriaşii atunci când semnează un contract de închiriere, pentru a nu avea mai târziu probleme. 

Sfaturi pentru chiriaşi

Primul lucru de care trebuie să vă asiguraţi atunci când faceţi un contract de închiriere este că persoana care vă închiriază spaţiul este şi proprietarul imobilului respectiv sau cineva legal împuternicit. „De obicei nu cerem procură sau act de spaţiu şi poate să fie un prieten care are cheia şi care nu are niciun drept să închirieze, iar ulterior putem avea probleme”, explică specialistul. Dacă apartamentul este bun comun, este bine să fie trecuţi ambii soţi în contractul de închiriere pentru ca, în cazul unui eventual divorţ al acestora, chiriaşul să fie protejat. 

Apoi, trebuie să fiţi foarte atenţi la penalizările pentru neplata chiriei la termen. „De obicei acestea sunt pe zi, nu pe lună, şi nimeni nu e atent la asta, pornesc de la 0,1 la sută şi pot ajunge până la 3 la sută pe zi, suma poate să fie una considerabilă. De asemenea, chiriaşul trebuie să fie foarte atent la condiţiile privind garanţia pe care o plăteşte la început, cum se restituie, să fie sigur că îşi poate recupera banii”, adaugă specialistul. Tot legat de garanţie, e foarte important să respectaţi condiţiile din contract în ceea ce priveşte preavizul – dacă nu anunţaţi proprietarul în scris, în termenul prevăzut în contract, că veţi părăsi imobilul, e foarte posibil să nu vă mai recuperaţi garanţia. 

„Una din condiţiile stipulate în contractele de închiriere este că nu poate face chiriaşul niciun fel de modificări în imobil fără acordul scris al proprietarului, trebuie foarte multă atenţie pentru că, altfel, cu un astfel de contract proprietarul poate merge să ceară daune în instanţă”, mai spune specialistul. 

Dacă închiriaţi un spaţiu comercial, cereţi neapărat un extras de carte funciară din care să reiese schimbarea de destinaţie a imobilului respectiv, altfel vă puteţi trezi în situaţia în care aţi închiriat în teorie un spaţiu comercial, iar imobilul respectiv este, de fapt, doar un apartament. Schimbarea de destinaţie durează, implică obţinerea multor avize şi costurile nu sunt deloc de neglijat. 

Tot la spaţii comerciale, cereţi neapărat istoricul spaţiului în ceea ce priveşte plata utilităţilor. Dacă vechiul chiriaş a avut restanţe foarte mari şi utilităţile au fost tăiate, chiar dacă între timp datoriile s-au achitat furnizorii de utilităţi pot cere garanţii mari la reconectare. Tot la spaţii comerciale, e bine să aveţi condiţiile de prelungire foarte bine detaliate, să se stipuleze de la început dacă va fi sau nu mărită chiria şi în ce condiţii. Trebuie să fiţi de asemenea foarte atenţi ce îmbunătăţiri aduse spaţiului pot fi deduse din chirie, conform contractului, altfel puteţi avea surpriza fie că nu se deduc toate fie că nu se deduc deloc, dacă acest lucru nu a fost stipulat în contract. Tot la spaţii comerciale se acordă, de regulă, o perioadă de graţie de o lună, în care chiriaşul să-şi obiţină toate avizele necesare ca să poată funcţiona. Cu alte cuvinte, plătiţi garanţia şi o chirie care se calculează pentru cea de-a doua lună, prima fiind gratuită. 

Sfaturi pentru proprietari

Atunci când fac un contract de închiriere, proprietarii trebuie să ţină cont de faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşul nu poate fi evacuat decât prin instanţă, chiar dacă nu-şi plăteşte chiria sau utilităţile, iar procesele durează, de regulă, aproximativ un an de zile. „E de preferat ca evacuarea în caz de neplată a chirieri sau a utilităţilor să fie prevăzută în contract, în instanţă se soluţionează mai repede dacă e prevăzută ca şi clauză evacuarea în caz de neplată”, explică specialistul. 

Indicat este ca proprietarul să nu treacă utilităţile pe numele chiriaşului pentru că astfel are un control mai bun, poate verifica mai uşor dacă au fost sau nu achitate. Ideal ar fi să se menţioneze în contract ca, la momentul achitării chiriei, să se facă şi dovada plăţii utilităţilor. 

E foarte important ca preavizul să poată veni din partea ambelor părţi, altfel proprietarii se pot trezi în imposibilitatea de a scăpa de chiriaşii cu probleme înainte de expirarea contractului. E obligatoriu de menţionat că garanţia nu acoperă ultima lună de chirie. Dacă imobilul se închiriază mai multor persoane este recomandat ca toate să fie menţionate în contractul de închiriere pentru ca, în cazul unor eventuale probleme, să poată răspundă toţi chiriaşii. 

Vă mai recomandăm: 

Un tată din Sibiu îşi creşte singur cele cinci fete recuperate dintr-un orfelinat: „Nu mă pot mişca de lângă ele. Tot ce fac pentru ele fac“

Un bărbat în vârstă de 42 de ani din localitatea Ighişu Nou, judeţul Sibiu, îşi creşte singur cele cinci fete, pe care mama le-a abandonat într-un centru de plasament.

Afacere de succes cu bunătăţi de Avrig: dulceţurile şi fursecurile delicioase ale bunicii, reinventate alături de decoraţiuni handmade

Bianca Cotora (39 de ani), din localitatea Avrig, judeţul Sibiu, a reinventat, împreună cu mama ei, dulceţurile şi fursecurile bunicii, transformându-le într-un mic business.

Un sibian a construit o casă pentru o familie săracă din satul lui: „E o mulţumire foare mare când te gândeşti că ai schimbat viaţa unor oameni“

Toma Stupu, un bărbat din comuna Vurpăr, judeţul Sibiu, şi-a mobilizat prietenii şi împreună au ridicat o casă nouă pentru o familie cu nouă copii a cărei locuinţă s-a prăbuşit.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite