Bolile cronice de care suferă cel mai mult copiii din judeţul Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Problemele de vedere şi afecţiuni ale coloanei vertebrale sunt printre cele mai des întâlnite boli printre copiii din judeţul Sibiu.

O statistică a acestor maladii a fost realizată de Direcţia judeţeană de Sănătate Publică Sibiu, analizând datele cabinetelor medicale şcolare.

În total, în anul şcolar 2016-2017 au fost au fost monitorizaţi 32.049 copii, dintre care 6.925 au afecţiuni dispensarizate. Cele mai frecvente sunt viciile de refracţie (prevalenţă – 9.23%), tulburări care apar atunci când imaginea nu se formează pe retină (n.n. – miopie, hipermetropie, astigmatism). În total, 2.961 de copii au fost diagnosticaţi cu vicii de refracţie.

Urmează viciile de postură (prevalenţă – 2,77%), cauzele majore fiind greutăţile prea mari pe care le duc copiii sau rucsacurile nepotrivite, statul prea mult pe scaun şi la calculator, precum şi mobilierul neadaptat. Este o problemă de sănătate publică care poate afecta sever sănătatea viitorului adult şi care se menţine în topul afecţiunilor depistate de medicii din cabinele şcolare, deşi problema este mai mulţi ani sesizată. În total, 890 de elevi au fost depistaţi cu vicii de postură.

Pe locul trei, cu peste 520 de copii afectaţi (prevalenţă – 1,62% ), se numără obezitatea neendocrină, adică cea care nu este declanşată de disfuncţii hormonale, ci mai degrabă din cauza alimentaţiei necorespunzătoare şi lipsei de mişcare. Despre numărul în creştere al obezităţii medici atenţionează deja de mai bine de 10 ani.

Următoarele boli sunt cele cronice ale aparatului locomotor (491 cazuri, prevalenţă – 1.53%), astmul bronşic (213 cazuri, prevalenţă – 0,66%), tulburări de creştere şi dezvoltare (152 cazuri, prevalenţă – 0,47%), tulburările de vorbire (149, prevalenţă – 0,46%), spasmofilie (147 cazuri, prevalenţă – 0,45%), epilepsie (96 cazuri, prevalenţă – 0,30%) şi tulburări nevrotice (93 cazuri, prevalenţă – 0,29%).

„Aceste rezultate confirmă necesitatea supravegherii active a copiilor cu boli cronice pentru evitarea consecinţelor negative asupra stării de sănătate nu doar a copiilor, ci şi a adulţilor, deoarece bolile cronice au o evoluţie îndelungată şi pot fi invalidante”, atenţionează DJS Sibiu.

În perioada anului şcolar 2015/2016 au fost înregistrate 6.451 cazuri dispensarizabile din 30.041 de copii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite