Bjuterii din piuliţe şi şaibe: o sibiancă şi-a transformat o pasiune inedită într-o afacere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuteriile Georgianei sunt pentru categorii de clienti din cele mai diverse FOTO Ramona Găină/Arhiva Personala
Bijuteriile Georgianei sunt pentru categorii de clienti din cele mai diverse FOTO Ramona Găină/Arhiva Personala

Sibianca Giorgiana Tara îmbină cu succes şaibele, piuliţele şi alte elemente industriale cu cristale şi pietre semipreţioase, iar bijuteriile ei ajung şi la fani ai muzicii rock, dar şi la doamne foarte elegante.

Din mâinile unui tinere sibience ies adevărate minunăţii de care se îndrăgostesc tot mai mulţi clienţi români şi străini. Cu o diplomă de licenţă şi una de master în ştiinţe economice, Giorgiana Tara (28 de ani) este în prezent recepţioneră la un hotel din Sibiu, însă este pasionată de artă şi design de când se ştie. Aşa că, în paralel cu studiile universitare, a făcut şi un curs de specializare în creaţia de bijuterii, dar şi unul de design vestimentar, de trei ani, la o şcoală de arte. Iar astăzi spune că pasiunea a devenit cu siguranţă un al doilea job, unul făcut cu migală, dăruire şi foarte multă dragoste. 

„M-am apucat de bijuterii în 2009, am avut nişte probleme medicale şi, având foarte mult timp, pentru că am stat acasă, au început să-mi meargă mâinile. Tot timpul am fost creativă“, povesteşte, zâmbind, şi în minte îi vine prima pereche de cercei creată pentru ea, unii lungi, „tip candelabru“, de care s-au îndrăgostit colegele de facultate. 

bijuterii gio tara

Făcea hand-made clasic, cu perluţe şi cristale, iar colegii de şcoală au fost şi primii ei clienţi. Apoi, la absolvire, când au trebuit concepute cadourile pentru profesori, au venit şi primele comenzi mai mari, nu doar pentru profesorii lor, ci şi pentru cei care predau la celelalte specializări. Au urmat comenzile de la mirese şi acela a fost momentul în care a înţeles că-şi poate transforma pasiunea într-un business. 
 

A continuat să facă bijuterii clasice până când, pregătindu-se pentru un târg de mărţişor, i-a venit aproape în joacă ideea care avea să-i redefinească în totalitate munca. „M-am pregătit pentru mărţişor şi, în momentul în care am pregătit stativul, mi-au rămas multe piuliţe şi şaibe pe care, la un moment dat, tot jucându-mă, am început să le folosesc în loc de mărgeluţe. Am făcut câteva mărţişoare şi brăţări cu aşa ceva şi au prins bine. Nişte prieteni care făceau marketing au insistat să mă nişez“, adaugă Giorgiana. 

MINUNĂŢII „INDUSTRIAL CHIC“

Sibianca şi-a dat seama repede că e ceva care i se potriveşte foarte bine, iar astăzi spune că a ajuns să refuze comenzi dacă bijuteriile nu au în componenţă cel puţin o piuliţă. „Cel mai mult în creaţiile mele predomină piuliţele, apoi şaibele, elementele tehnice şi industriale. În principiu a început să se dezvolte o modă pe genul ăsta de bijuterie, se numeşte «industrial chic». Lucrez cu şnururi care sunt folosite pentru căţărat sau paraşutism, care se înnoadă în tot felul de stiluri şi se obţin brăţări. Doar că eu la tot ce fac adaug piuliţe. Şi aşa am ajuns să fac brăţări clasice cu cristale semipreţioase, pe care le făceam simple, introducând şi piuliţe între biluţele din cristal“, povesteşte creatoarea. 

bijuterii gio tara

Foloseşte materiale de cea mai bună calitate, deloc ieftine, şi doar din oţel inoxidabil, din cel folosit în industria alimentară, la mixere sau roboţi de bucătărie. Nu doar că nu se oxidează, dar nici nu provoacă niciun fel de alergii, şi asta i-a atras un segment în plus de clienţi, din rândul celor care au alergii la produsele din aur sau argint. 

CINE SUNT CLIENŢII

Bijuteriile Georgianei ajung la clienţi din cele mai diverse categorii, care aleg să asorteze creaţiile tinerei la ţinute sofisticate. Cel mai mult vinde online, în magazine cu produse de designeri, şi participă de asemenea la târguri de profil, în ţară şi în străinătate. 

bijuterii gio tara

„Am clienţi foarte mulţi din categoria ascultătorilor de rock, dar bijuteriile care au cristale merg şi la doamne elegante, la fete care merg la banchet sau la o nuntă, deja începe să fie adoptat şi pe partea elegantă stilul ăsta. Sunt oameni care ştiu că vor să aibă ceva deosebit şi care nu se mai găseşte pe piaţă. Clienţii sunt şi femei, şi bărbaţi. Pentru bărbaţi fac, de asemenea, brăţări, lănţişoare sau cercei. Am şi clienţi din străinătate, în mare parte sunt români stabiliţi dincolo. Am avut comenzi din Spania, Germania, Suedia şi Danemarca“, povesteşte Giorgiana. 

MUNCĂ ŞI RELAXARE

Preţurile pentru creaţiile Giorgianei variază în funcţie de complexitatea modelului şi sunt pentru toate buzunarele. Brăţările costă între 25 şi 175 de lei, cerceii, la fel, între 25 şi 175 de lei, iar colierele pornesc de la 45 de lei şi ajung până la 550 de lei pentru un colier cu peste 500 de piuliţe şi foarte multe ore de muncă dedicate. Profitul este undeva între 40 şi 50%, iar în bani înseamnă un salariu mediu pe economie, lunar. 
 

Are clienţi, spune că acum nu există o lună fără o comandă bună, însă dincolo de asta, are imensa satisfacţie de a putea să facă ceea ce îi place. Indiferent cât de multe ar fi problemele adunate peste zi, atunci când se aşază la măsuţa de lucru uită de tot, timpul se opreşte şi singurele gânduri sunt legate de următorul model sau de o tehnică nouă pe care să o aplice în ceea ce face.   

bijuterii gio tara

„Dacă nu lucrez ziua, lucrez noaptea. Am ajuns într-un moment în care nu mai pot să mă culc liniştită dacă nu pun mâna pe ceva. Mă relaxează foarte mult munca asta creativă, de multe ori procesul de creaţie e cel care mă stimulează cel mai mult, pentru că e momentul în care eu nu mai pot să mă gândesc la altceva, mă gândesc doar la ceea ce fac acolo şi la toate procesele şi tehnicile pe care vreau să le aplic ca să scot un produs nou“, încheie Giorgiana. 

Vă mai recomandăm: 

Dragoste ca-n filme într-un colţ de rai. Doi tineri au lăsat oraşul pentru a trăi sănătos alături de băieţelul lor într-un sat de poveste din judeţul Sibiu

Ildi şi Dan Pocan au renunţat la viaţa la oraş pentru a trăi într-un sat de poveste, într-o casă veche de 80 de ani. Fiul lor, David, trăieşte aici o copilărie autentică, alături de micuţii din sat.

Amintirile cutremurătoare ale unui fost pilot de război: „Era cu faţa neagră, îi arseseră sprâncenele, nasul, făcea cu mâna către mine. Cu ce să-l ajut?“

Iosif Drâmbărean are 94 de ani şi a fost comandor de aviaţie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi, după 70 de ani de la încheierea războiului, veteranul încă mai visează că zboară şi că luptă, fără frică de moarte, „numai să batem inamicul“.

Paradisul ecvestru dintr-un sat uitat de lume: cum a ajuns dragostea pentru cai să atragă mii de turişti străini

Mihnea Vîrgolici (41 de ani) a renunţat la viaţa în Bucureşti pentru a-şi urma visul şi a transformat un fost IAS dintr-un sat uitat de lume din Transilvania într-un paradis al iubitorilor de echitaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite