40 de milioane de dolari investiţi la Copşa Mică. Ce se va întâmpla în localitatea decretată cea mai poluată din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copşa Mică
Copşa Mică

Sometra SA anunţă că va reîncepe activitatea la Copşa Mică, localitate din judeţul Sibiu declarată acum 10 ani ca fiind cea mai poluată din Europa. Compania vrea să construiască o nouă capacitate de producţie pe amplasamentul actual al fabricii de metale neferoase din apropierea localităţii din centrul Transilvaniei.

Sometra SA vrea să investească 40 de milioane de dolari SUA în dezvoltarea unei noi capacităţi de producţie în Copşa Mică pentru a recicla zgura acumulată în cei peste 70 de ani de exploatare. „Fără impact asupra mediului”, asigură compania.

Compania, prin firma greacă Mytilineos, s-a angajat de fapt să prelucreze halda de zgură, adică să aplice o serie de măsuri de depoluare încă la începutul anilor 2000. Prelucrarea metalelor neferoase a fost oprită în 2009, după care fabrica a intrat în conservare. Potrivit obligaţiilor de mediu asumate de Sometra SA, halda cu aproximativ 4 milioane de tone de zgură trebuie prelucrată şi eliminată. Acum, întreprinderea anunţă că acest proces ar urma să înceapă de anul viitor.

„Sometra SA va derula o investiţie de la zero care va conduce la reciclarea zgurii acumulate în cei peste 70 de ani de exploatare, de data aceasta în condiţii complet noi de protecţie a mediului, pentru a elimina zgura acumulată pe haldă. Tehnologia ce va fi folosită permite reciclarea ecologică şi transformarea zgurii în două categorii de produse vandabile: oxizi Waelz şi clinker Waelz“, se arată într-un comunicat al companiei deţinută de greci.

Conducerea Sometra SA estimează că zgura existentă va fi reciclată în aproximativ 13 ani de producţie, iar pentru perioada de după, planul de afaceri prevede transformarea noii fabrici în furnizor de servicii de reciclare pentru alte facilităţi industriale din România. În comunicat se mai spune că Sometra SA are în prezent 25 de angajaţi şi va mai angaja încă 50 atunci când va deveni complet operaţională, după primirea autorizaţiei de mediu.

Povestea celei mai poluate localităţi din România începe la finele anilor '30, când combinatul de metale neferoase a fost înfiinţat ca societate privată pe acţiuni. În scurt timp, fabrica avea să devină parte a procesului de industrializare forţată a României pus la cale de comunişti.

Citeşte şi: Copşa Mică - oraşul de plumb

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite