VIDEO Încă un fonfleu marca The Sun? Controverse în povestea copiilor români exploataţi de firma care produce ouăle Kinder. DIICOT face cercetări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto THE SUN
Foto THE SUN

Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Firma menţionată în articol aparţine uneia dintre cele mai bogate familii din Oradea.

UPDATE 20.00

Firma Romexa a transmis un drept la replică având ca subiect preluarea articolului din ziarul britanic The Sun despre jucăriile din produsele Kider. 

" Activitatea de asamblare a jucăriilor se realizeaza doar prin terţi persoane juridice care lucreaza în secţii organizate, controlate şi care funcţionează pe baza legilor în vigoare. Firma ROMEXA S.A. nu are şi nici nu a avut vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele terţe prestatoare, nefiind admisă colaborarea cu prestatori care execută asamblarea în alte locuri decât în cele declarate şi autorizate, condamnând orice formă de discriminare şi exploatare, în special a copiilor", se arată în documentul semnat de avocata Egei Ivona.

UPDATE 18.05  DIICOT a dat un comunicat de presă în urmă cu câteva minute în care anunţă că face verificări legat de ce a scris publicaţia britanică The Sun:

Urmare a reportajului difuzat de către publicaţia britanică The Sun şi preluat de către mass-media din România, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism efectueză verificări privind aspectele semnalate în materialul de presă“.

UPDATE ORA 15.14

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această temă, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

UPDATE 12:44 


Articolul The Sun prezintă familia în două încăperi diferite, cu două televizoare diferite, alegând ca în materialul filmat să apară un televizor vechi, cu mileu, tipic românesc.  

UPDATE 12.14

Compania Romexa aparţine uneia dintre cele mai bogate familii din Oradea, familia Mudura. Adresa firmei este aceeaşi cu cea a Lotus Mall, cel mai mare centru comercial din Oradea, realizat de Alexandru Mudura în Oradea.

Conform Forbes, una dintre cele mai importante afaceri ale familiei a fost chiar comercializarea ouălor Kinder: “O nouă idee de afaceri i-a încolţit în minte şi a ajuns să discute cu preşedintele grupului Ferrero din Italia pentru a pune pe picioare o reţea de distribuţie a produselor în Ungaria. A înfiinţat compania Ramexa, care avea să fie distribuitor al produselor Tic Tac şi Kinder. Omul de afaceri a primit girul «firmei-mamă» şi suficienţi bani pentru achiziţia a 50-60 de maşini Fiat Punto. «Am angajat 60 de agenţi care să distribuie marfa, iar în primul an am vândut 500.000 de ouă Kinder în Ungaria, o ţară cu zece milioane de locuitori», a susţinut Alexandru  Mudura”. 

Omul de afaceri a decedat în 2014, iar de afaceri se ocupă fiul acestuia. 

COPII CAREI OUA KINDER FOTO THE SUN

Vindea câte un milion de ouă Kinder

În Forbes se mai arată: “Din acest moment, morişca de produs bani s-a pus în mişcare, iar în anii următori – 1988 şi 1989 – omul de afaceri vindea lunar circa un milion de ouă Kinder. Ulterior a trecut şi la vânzarea bomboanelor Tic Tac şi a primit acordul pentru a construi unităţi de producţie în Ungaria. „Vindeam aproximativ 20 de tone de Tic Tac în fiecare lună, iar în 1995 am luat cele mai mari dividende din Ungaria. Suma s-a ridicat la 960 milioane de forinţi“, mai spune omul de afaceri care a ajuns să vândă în 1995 circa 80 milioane de ouă Kinder şi 40 milioane de cutii de Tic Tac. După ce a suferit un accident de maşină, omul de afaceri orădean s-a retras în România, unde a deschis, de asemnea, câteva fabrici pentru ansamblarea de capsule destinate ouălor Kinder. Pentru realizarea businessului pe plan local, orădeanul a început să valorifice o parte din obiectivele imobiliare deţinute în Ungaria. Vânzarea acestora a ajutat astfel, spune Mudura, la capitalizarea Plaza Invest, compania care stă în spatele investiţiilor imobiliare ale afaceristului. Din 2000, Ferrero a schimbat conducerea, iar Mudura a rupt parţial relaţiile, dar a păstrat o parte din fabrici atât în Ungaria, cât şi în România. A încercat să preia modelul din afară şi a vizat iniţial să construiască un lanţ de centre comerciale. Spune că nu a primit înţelegere din partea autorităţilor locale şi a rămas doar la unul singur.”

UPDATE 12:00

Familia nu este cunoscută în oraş ca una cu o situaţi financiară precară, aşa cum se prezintă în materialul celor de la The Sun, vecini de a-i lor fiind surprinşi să afle astfel de lucruri despre ei, după interacţiunile pe care le-au avut cu această familie.

caz carei the sun

Pe Facebook-ul femeii apare o maşină care pare a fi maşina personală - foto: Facebook Timea Jurj

„Ştiu sigur că vor să îşi cumpere o maşină în valoare de 3000 de euro. Nu ştiu dacă din bani, câştigaţi din 14 lei în 3 zile, plătiţi pentru munca prestată celor de la Kinder, şi-ar permite acea maşină? M-a întrebat personal dacă nu vreau să îmi vând maşina mea personală. Sunt interesaţi de o maşină ca şi a mea , mai exact de un Rover 75 care valorează în jur de 3000 de euro. I-am spus că a mea nu e de vânzare. Asta s-a întâmplat în urmă cu vreo lună”, afirmă bărbatul, care doreşte să rămână anonim.

UPDATE 11.08

Direcţia pentru Protecţia Copilului Satu Mare a demarat o anchetă. 

 „Copii sunt în familie, nu există masură de protecţie în prezent. Directia de Protecţie a Copilului s-a autosesizat, in urma acestui material privind exploatarea prin munca a copilului. Responsabilitatea privind creşterea copilului revine familiei, trebuie să vedem familia, în ce măsură pun în pericol integritatea copilului şi să se vadă dacă e exploatare prin muncă. Eu nu aş da un verdict clar a ceea ce se întamplă în acea familie, trebuie analizat din perspectiva drepturilor copiilor şi dacă părinţii prin acţiunile lor au pus în pericol integritatea copiilor. Se va colabora cu poliţia şi autorităţile locale. ”, a afirmat directoarea DGASPC, Mariana Dragoş. 

UPDATE 10.59

Profilul companiei Romexa, cu sediul în Oradea, este “asamblare componente jucarii importate - lohn. Asamblare jucarii pentru ouă de ciocolata "KINDER SURPRISE". Reprezentanţii firmei nu au dorit să dea detalii suplimentare.  

Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline.

Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.

Familia Jurj este implicată în proces. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani) alături de soţul ei Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani).

”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

Se pare că familia primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA.

Reprezentanţii Romexa SA au declarat că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace.

|
 

CITIŢI ŞI:

Femeia care apare în articolul The Sun asamblând jucării din ouă Kinder alături de copiii ei spune că totul este o înscenare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite