Stadionul din 4.000 de piese de Lego ridicat de un puşti de 14 ani. Tânărul din Satu Mare a muncit zilnic timp de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Miclăuş, un tânăr de 14 ani din Satu Mare, şi-a folosit aproape tot timpul liber pentru a crea stadionul echipei favorite din piese lego. 4.000 de piese au fost folosite şi zilnic e ceva de modificat.

Dacă îl vezi pe stradă, când iese de la ore sau când e pe stadion la meciurile de fotbal ale echipei Olimpia Satu Mare, Rareş Miclăuş e un tânăr la fel ca toţi ceilalţi. Uşor timid, la locul lui şi cu mult bun simţ, Rareş aproape că trece neobservat în mijlocul altora. Şi de multe ori pare că îşi doreşte asta, pentru a ajunge acasă, acolo unde îl aşteaptă marea lui pasiunea.

Deşi are 14 ani şi mulţi colegi de vârsta lui sunt tentaţi de cluburi şi descoperitul altor distracţii, Rareş se joacă încă cu Lego. Doar că joaca lui a trecut de la nivelul de joacă de copil la o pasiune în care se întâlnesc pasiunea pentru lego, iubirea pentru echipa fanion a judeţului, viziune în spaţiu şi banii părinţilor. De doi ani de zile Rareş face şi desface aproape zilnic pe macheta stadionului Olimpia. A fost pasionat de mic de Lego, aşa că avea câteva piese, suficiente pentru a reproduce terenul şi tribuna întâi. Pe urmă investiţia a continuat.

„ Am început acum doi ani şi pentru scheletul stadionului am muncit un an. Nu am avut toate piesele, le-am tot comandat pe parcurs. Am lucrat cel mai mult în vacanţe dar şi când găseam piese, că nu le găseşti pe toate oricând. Dar când mă puneam să fac ceva nu mă opream până nu terminam. Au fost trei-patru ore pe zi în care numai de lego mă ocupam”, afirmă Rareş.

„Ştiţi cum face, când vine de la şcoală nu se apucă imediat de teme şi are nevoie de puţină relaxare. Şi relaxarea lui este să urce aici unde e macheta şi de multe ori relaxarea lui e doar să proiecteze în gând ce să mai facă, apoi îşi caută pe internet piese sau în cutiile pe care le are pe aici”, afirmă mama băiatului.

„Cam la 3 ani i-am cumpărat primul Lego. Atunci i le montam eu, după aceea i le montam eu, el le desfăcea şi ne chinuiam amândoi să le facem înapoi şi de când a făcut cinci ani nu m-am mai atins de piesele lui, că îl şi enervează să te bagi”, afirmă tatăl băiatului despre cum a început pasiunea fiului său.

image

Pe lângă muncă, macheta stadionului a presupus şi multe piese de lego. Peste 4.000 de piese sunt ansamblate cu atenţie, în cel mai mic detaliu, pentru a reproduce stadionul. Uşile, băncile din gradene,scaunele de la oficială, scările exterioare, totul este reprodus cu atenţie. Rareş este pe stadion la fiecare meci al echipei sale şi urmăreşte modificările în cel mai mic detaliu, pentru a le putea reproduce înmacheta sa.

Astfel, când una din tribune a fost închisă, a marcat şi el acest lucru pe stadion. Uneori imaginaţia sa completează stadionul, astfel că acesta a avut şi nocturnă într-o vreme.  La un moment dat reproducerea a fost atât de fidelă încât tribuna oficială se putea ridica şi era reprodus chiar şi vestiarul. Totul a însemnat piese, muncă şi bani.

„Am reprodus şi spaţiile comerciale de la exteriorul stadionului şi am folosit expres piese de alte culoripentru a exemplifica faptul că pică tencuiala sau că sunt zone degradate.Ca şi costuri, o cutie de lego costă cam 100 de euro. Eu numai în stadion am piese de aproape 1.000 de euro şi mai am tot atâtea piese în cutii, piese de care nu am avut nevoie, pentru că erau din seturi standard şi nu m–au ajutat. Deja şi rudele şi prietenii ştiu când e ziua mea, că nu îmi doresc nimic altceva decât cutii de lego”, explică tânărul Rareş.

„Stadionul a avut şi nocturnă. A făcut turnurile de lumini din lego, a desfăcut o instalaţie de brad şi a luat becurile galbene şi albastre şi le-a folosit pe post de nocturnă la stadionul lui, dar a avut alt proiect la şcoală după o vreme şi le-a scos”, afirmă tatăl băiatului.

image

El a ajuns la un nivel atât de avansat în ceea ce face, încât acum a început să comande doar piesele care îl interesează şi care îl ajută în ceea ce are de făcut. Acest lucru nu este neapărat o economie financiară, dar nu mai face risipă de piese.

Speră că munca lui să fie preciată de cei din conducerea clubului de fotbal, unii dintre responsabili arătându-şi deschiderea pentru a-i expune creaţia la stadion sau în alt cadru. Rareş vrea să continue această pasiune şi să mai construiască şi alte clădiri emblematice din Satu Mare, una dintre acestea fiind Hotelul Dacia, pentru care ar avea nevoie de piese de peste 1.500 de euro, dar şi Turnul Pompierilor, care l-ar duce la nişte costuri de aproape 1.000 de euro. Părinţii lui pun acum ban pe ban pentru a-i îndeplini visul şi speră să găsească şi sponsori care să îl susţină pe băiat. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite