Principalele sfaturi atunci când îţi alegi corpurile de iluminat în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpurile de iluminat pot servi foarte bine şi drept obiecte decorative - foto: Lucart Design
Corpurile de iluminat pot servi foarte bine şi drept obiecte decorative - foto: Lucart Design

Un corp de iluminat ales corect poate să mascheze un colţ al casei prin lumina pe care o face sau poate să scoată în evidenţă un obiect de decor. Aceste corpuri de iluminat trebuie alese corect, în funcţie de utilitatea fiecărei încăperi.

Unul dintre principalele moduri de exprimare a designerilor de-a lungul timpului a fost iluminatul artificial. Lumina şi umbra, pe care un corp de iluminat artificial le aduce odată cu instalarea lui, completează, unifică şi întăreşte designul ambiental.

„Prin iluminare artificială bine gândită, putem crea condiţii care să ne permită să lucrăm în mod eficient şi să ne orientăm în siguranţă. Nu în ultimul rând, iluminatul artificial ne creeză o stare de bunăstare, relaxare, linişte, oriunde am fii: acasă, la serviciu.

Cei mai mulţi designeri, atunci când gândesc amenajările interioare, deci şi forma corpurilor de iluminat artificial, se concentrează şi asupra tipului de personalitate a clientului, a felului lui de a fi, a temperamentului său.

Când vine vorba de iluminat, trebuie să ţinem cont că există mai multe nivele de dispunere a luminilor. Există lumini ambientale, de obicei întâlnite în living room şi dormitor, lumini cu funcţiuni clare, cum ar fi în bucătărie sau baie şi cele ce creează accente sau efecte speciale”, afirmă Ralu Luca, designer interior la Lucart Design.

Atunci când stabilim cu un designer de interior locul, forma şi poziţia corpurilor de iluminat, trebuie să ştim şi ce funcţiuni vor avea de îndeplinit, respectiv pentru ce anume vom folosi acele spaţii din casă, pentru ca aceştia să ştie cu exactitate cum să gândească iluminatul artificial şi cum să îl creeze. De obicei, lumina ambientală poate fi dată de un corp de iluminat suspendat, dar poate fi obţinută şi din lumini indirecte reflectate de spoturi direcţionate pe pereţi sau tavan.

„Corpurile de iluminat personalizează fiecare încăpere. O iluminare corectă evidenţiază culorile şi texturile, poate camufla un colţ întunecat, poate crea impresia de înălţime într-o cameră sau poate crea o anumită atmosferă. În general, luminile decorative sunt folosite pentru a crea ambientul camerei. Ele pot crea anumite atmosfere sau să atragă atenţia asupra unui anumit obiect decorativ. Fie că sunt sub formă de lumânări sau că sunt încorporate în mobilier, aceste accente de lumini întregesc designul unei încăperi”, mai afirmă designerul.

Lumina face de multe ori diferenţa dintre monoton şi artă. Corpurile de iluminat creează senzaţii, atmosferă şi sentimente, o alegere inspirată poate contribui decisiv la crearea unei imagini deosebite din punct de vedere al designului interior într-o încăpere. Designerii de interior sfătuiesc oamenii care sunt în curs de modernizare a unei case să ţină cont de toate aceste aspecte pentru a da încăperii lor aerul dorit, într-un mod extrem de simplu şi, în plus, plăcut ochiului. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite