Povestea lui Andrei Bud, olimpicul pregătit de sistem pentru export: „Vreau să rămân în România şi să studiez la două facultăţi în acelaşi timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Bud  FOTO: arhivă personală
Andrei Bud  FOTO: arhivă personală

Negreşteanul Andrei Bud (18 ani) s-a întors anul acesta de la Balcaniada din Cipru cu medalia de argint şi s-a calificat, începând cu clasa a IX-a, în fiecare lot restrâns al României pentru olimpiadele internaţionale. În ciuda performanţelor care-l recomandă pentru export, Andrei  vrea să rămână în România şi să studieze matematică şi economie la două facultăţi.

Andrei Bud are 18 ani, este din Negreşti-Oaş şi învaţă în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti încă din clasa a IX, când s-a mutat împreună cu familia în capitală. A început să dea atenţie tot mai mare acestei materii  când era în clasa a V-a şi îşi dorea să îşi repare media stricată de o nota şapte primită la un test. Când şi-a dat seama de talentul lui, fostul său profesor l-a sprijinit în drumul spre performanţă. 

Aşa a ales să meargă la olimpiadă, unde a ieşit al treilea pe judeţ. Atunci a deprins o pasiune pentru matematică. Deşi a pornit ca şi o constrângere, o necesitate, Andrei povesteşte că a ajuns să-i placă, motiv pentru care a început să lucreze din ce în ce mai mult în afara şcolii. Primele amintiri ale lui Andrei cu matematica sunt încă de la vârsta de cinci ani.

“Părinţii mi-au adus o carte de matematică de clasa I şi eu am învăţat destul de repede adunarea şi scăderea. Îmi amintesc cum tata se lăuda la toţi prietenii lui cu mine, punându-mă să-i fac scăderi şi adunări de numere foarte mari”, mărturiseşte Andrei.
Însă greul abia începuse.  Matematicianul susţine că după o singură pregătire ajunsesem să creadă că nu ştie nimic, mai ales după ce a încercat să rezolve unele probleme ale matematicii. Se simţea atunci cel mai slab elev din clasă.

“Atunci mi-am dat seama cât presupune matematica, de fapt”, spune Andrei.

andrei bud satu mare

Relaţia lui Andrei cu matematica

Relatia lui Andrei cu matematica este de ,,dragoste pură'' , deşi se contopeşte foarte bine şi cu un aprig spirit competitiv, spune el. Despre antipatiile din rândul elevilor faţă de matematica predată în şcoli, Andrei crede că există din cauza faptului că matematica predată în şcoli e o parte foarte tehnică a acestei materii şi nu are aproape nimic de-a face cu ceea ce înseamnă cu adevărat matematica.

“E o diferenţă de la cer la pământ între ce se face la clasa şi în ce constă matematica. Cred că nici eu nu aş suporta să fac ceea ce se face la clasă. Bineînteles, ce am zis eu aici să nu se interpreteze ca o scuza pentru a fi prost. În epoca informaţiei să spui că nu-ţi place ce se face la clasă ca pretext să nu înveţi nimic denotă o ignoranţă totală”, explică Andrei.

Andrei a fost, cel mai mult motivat, de spiritul competiţional, deprins foarte probabil de la părintii săi, dar şi faptul că adversarii săi au fost pe măsură, având şansa de a concura cu nişte oameni extraordinari. Pasiunea şi munca depusă sunt alţi doi factori foarte importanţi.

Cea mai grea problemă pe care s-a chinuit să o rezolve a fost o inegalitate geometrică primită de la un coleg în clasa a X- a care nu i-a ieşit nici până acum.
“Am stat o săptămână să mă gândesc la ea după care mă lăsasem pagubaş”, spune Andrei.

Pentru elevul de clasa a XII-A, matematica este arta de a gândi şi ca argumentare Andrei a adăugat că, cu un număr foarte mic de axiome, teoreme şi metode, se ajunge la o vastitate de posibilităţi. “E o artă de a gândi datorită unor artificii de chestiuţe simple care clădesc nişte lucruri de o complexitate magnifică, iar modul de-a se ajunge e prin artificii de gândire”- Andrei Bud.

andrei bud satu mare

Rezultate de excepţie

Suficient de menţionat că s-a calificat în fiecare lot restrâns al României, începând cu clasa a IX-a. Andrei Bud a câştigat anul acesta argintul la olimpiada balcanică de matematică,iar în 2013 medalia de aur la acelaşi concurs, care s-a desfăşurat în Cipru, după ce în 2011 a obţinut medalia de argint la aceeaşi competiţie, cu toate că era cel mai tânăr membru al lotului naţional.

Andrei s-a întors acasă tot cu o medalie de argint şi de la olimpiada pluridisciplinară Tuymaada, din Yakuţia. Apoi a urcat şi mai mult culmile succesului la olimpiada Chinei de Vest, în clasa a X- a,când a luat aurul. Anul acesta, tot de la balcaniadă, s-a întors cu argintul.

“Lumea începe să conştientizeze că olimpicii la mate nu sunt nişte tocilari care nu văd altceva în faţa ochilor decât mate şi că au chiar niste poveşti frumoase şi amuzante de spus de la olimpiade”- Andrei.

Andrei Bud are de gând să rămână în România în viitor şi să urmeze Universitatea din Bucureşti şi ASE, în acelaşi timp, iar în caz că nu îi va plăcea, îşi păstrează ca plan de rezervă Anglia.

Mai puteţi citi:

"Copilul de aur al informaticii" învaţă cinci ore pe zi şi vrea să muncească în ţară: „Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român“

FOTO Cel mai bun antrenor din Liga I a informaticii

Poveştile celor mai buni elevi din Bistriţa-Năsăud. Alexandra Rînja şi Adria Ciuca ne vorbesc despre performanţă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite