Peste 800 de cazuri de rujeolă în judeţ. Mulţi copii s-au infectat în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ţinta de vaccinare a copiilor de rujeolă este de 95%, ea nu este atinsă de ani buni î judeţ,unde anul trecut doar 73% din cei vizaţi fiind vaccinaţi. Anul acesta numărul cazurilor de rujeolă a explodat, pe fondul nevaccinării de anul acesta şi din anii anteriori.

Epidemia de rujeolă care a cuprins întreaga ţară nu a ocolit judeţul Satu Mare, care a fost unul dintre campioanele la numărul de cazuri raportate. Conform directorului DSP Satu Mare, Macrina Mihai, în cursul acestui an au fost în registrate peste 800 de astfel de cazuri, în prezent fiind internate cu această problemă aproximativ 9 persoane.

Una dintre cauzele care a stat la baza numărului mare de cazuri de rujeolă a fost nevaccinarea copiilor, respectiv a celor între 9 luni şi 5 ani, care se încadrează pentru acest vaccin.

„O singură doză de vaccin ROR aduce persoanei vaccinate o imunitate activă de 94%-98%. Pentru creşterea nivelului de imunitate până la 99% s-a introdus din 1994 administrarea celei de a doua doze de ROR. Acoperirile vaccinale  înregistrare în ultimii ani, în populaţia infantilă şi eligibilăla administrarea vaccinului ROR, au înregistrat valori sub ţinta propusă, de 95%, făcând posibilă acumularea unei populaţii receptive a dezvolta rujeola prin absenţa protecţiei conferite de vaccinare.”, afirmă directorul DSP.

Anul trecut au fost vaccinate  73% din persoanele care erau în evidenţe ca având vârsta necesară vaccinării, anul acesta situaţia fiind mai slabă statistic, cu doar 47,82%, în primele şase luni. Cele mai puţine vaccinuri sunt făcute în mediul rural, acolo unde nu există interesul părinţilor pentru a face acest vaccin copiilor. Deşi nu este criză de acest vaccin, fiind peste 270 de doze în stoc şi peste 1500 la medicii de familiei, numărul copiilor vaccinaţi scade, invers proporţional cu numărul cazurilor de rujeolă confirmate. În judeţ a fost raportat chiar şi un caz de deces din cauza acestei boli. Luna cu cele mai multe cazuri confirmate, 214, a fost martie, urmată de luna aprilie, cu 197 de cazuri.

„Cazurile de rujeolă au apărut cu preponderenţă în mediul rural. Cu majoritatea covârşitoare a afectat nevaccivaţi datorită lipsei de coplianţă, educaţie şi responsabilitate a părinţilor care provin din comunităţi cu statut economico-social pecar.

Un element de risc şi de o creştere a cazurilor de îmbolnăvire în comunitate a reprezentat-o internarea copiilor cu semne de boală nespecifice la debutul rujeolei în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă,afectând astfel şi copii nevaccinaţi internaţi cu altă patologie” mai afirmă Mihai Macrina.

Cele mai numeroase focare de boală s-au înregistrat în focarele de romi, acolo unde nu a existat posibilitatea ca cel bolnav să fie izolat de restul copiilor, răspândind astfel repede boala, aceasta ajungând chiar şi la tineri de 15 ani, care nu au fost vaccinaţi anterior, ceea ce reprezintă o raritate ca o persoană trecută de faza copilăriei să dezvolte rujeola.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite