De ce poartă Moş Crăciun culoarea roşie. Ce alte culori mai puţin ştiute a mai purtat bătrânelul de-a lungul istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moş Crăciun în ipostaza consacrată, alb cu roşu
Moş Crăciun în ipostaza consacrată, alb cu roşu

Mulţi dintre noi avem aminitiri frumoase din noaptea de Crăciun, când moşul pune sub brad cadourile pe care le aşteptăm un an întreg. Toţi îl recunoaştem după barba albă şi costumul roşu, însă vestimentaţia nu a fost aleasă la întâmplare, iar bătrânelul a avut de-a lungul timpului şi alt costum în alte culori.

Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului a fost tot mai intens promovată în ultimii ani, ca sărbătoare a lui Moş Crăciun, cunoscut de copii ca fiind un bătrânel cu haine roşii, care trăieşte în Finlanda şi călătoreşte prin lume cu o sanie trasă de reni pentru a aduce daruri copiilor. Însă se pune întrebarea următoare: "Cum a devenit acest moşneag principalul personaj al sărbătorilor de iarnă, reuşind azi să aducă venituri substanţiale marilor lanţuri de magazine şi a brandurilor care se folosesc de imaginea lui pentru a atrage cumpătătorii?".

Azi Moş Crăciun este descris sau reprezentat în fotografii şi portrete ca fiind îmbrăcat într-un costum roşu, având o barbă lungă şi albă şi locuind într-o ţară nordică , mai frecvent în Finlanda sau în Canada. Spiriduşii îl ajută la pregătirea cadourilor în atelierul Moşului. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni sau pe o planşă de surf în Australia. Se crede însă că acest personaj nu a existat dintotdeauna, fiind inventat şi transformat în scop comercial, Crăciunul deviind şi o sărbătoare laică abia de la debutul secolului al XX-lea, celebrată atât de către creştini cât şi de către cei necreştini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moş Crăciun”.

Puţină lume ştie însă că trăsăturile moşneagului au fost de fapt imaginate şi conturate de un desenator care jurul anului 1865  a publicat desenul, pentru prima dată, în revista Harper’s Weekly. Ilustraţia urează „Un Crăciun fericit pentru toţi” şi conţine un portret pe care toţi îl recunoaştem astăzi: Moş Crăciun. Desenul conţine şi alte imagini mici care arată tradiţiile de Crăciun din anii 1860.  Thomas Nast, desenator şi caricaturist va ilustra apoi timp de 30 de ani prin sute de desene întreaga legendă a lui Moş Crăciun, ideea fiind preluată ulterior de scriitorul George P. Webster.

ilustratie

Foto: Ilustraţie Thomas Nast 1865. sursa foto: cunoaştelumea.ro

Legenda lui Moş Crăciun

Legenda spune că, fără acordul soţului, Crăciuneasa o primeşte în gazdă pe Fecioara Maria, oferindu-i adăpost în grajd. Aflînd acest lucru, Crăciun se înfurie şi îi taie mîinile, însă Maica Domnului i le lipeşte la loc. Minunea îl converteşte pe Crăciun la creştinism. De bucurie că nevasta sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug din trunchiuri de brad în curtea lui şi joacă o horă cu toate slugile lui. După joc, Crăciun împarte sfintei familii daruri păstoreşti. 

De aici transfigurarea lui Moş Crăciun într-un sfânt, care aduce de ziua Naşterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, după legenda evanghelică, le aduceau regii-magi în staul noului Mesia. Cîntecele de bucurie adresate de slugile lui Crăciun s-au transformat în colinde,colindele de Crăciun. Sania Moşului este trasă de 9 reni năzdrăvani, care pot zbura: Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder şi Prancer. Ei au fost botezaţi de poetul şi profesorul american de teologie Clement Clark Moore care a avut şi el la rândul lui un rol important în " transformarea lui Moş Crăciun", chiar înainte de Thomas Nast.

Între spiritual şi comercial

În 1931, Moş Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfăşurată de Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a conturat o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roşu şi o atitudine tolerantă. Compania foloseşte aceeaşi imagine a lui Moş Crăciun în campaniile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acel moment până în prezent. Au angajat un artist american de origine suedeză, Haddon Sundblom, care a ales culoarea oficială: roşu de coca cola şi alb pentru a proiecta costumul lui Mos Crăciun: o tunică roşie cu blăniţă albă şi cu o centură neagră.

Când campania a fost dată publicului, imaginea lui Moş Crăciun într-o mantie roşie a devenit populară peste tot în lume.  Figura sa a fost inspirată de aceea a lui Moş Nicolae şi chiar numele său american, Santa Claus, este pronunţia engleză a numelui danez al Sfîntului Nicolae: Sinter Klaas. Britanicii îi spun Father Christmas, iar francezii îl numesc Pere Noel. În România, în timpul regimului comunist, Moş Crăciun a devenit Moş Gerilă. 

Nici Biserica Ortodoxă nu încurajează această practică comercială, susţinând că această perioadă are semnificaţii mai puternici, creştine, legate de Naşterea Mântuitorului Iisus care este Mesia, cel venit în lume pentru a scăpa oameni de povara păcatului.

"În această perioadă a Sărbătorii Naşterii Domnului auzim colinde multe şi frumoase despre Moş Crăciun, dar mai nou apare în societate şi un fel de Moş Crăciun secularizat şi comercial, simbol al consumismului şi al materialismului individualist. Totuşi, adevăratul înţeles al lui Moş Crăciun se află în iubirea părintească a lui Dumnezeu-Tatăl, iubire care se arată în lume prin naşterea Fiului Său Celui veşnic, Mântuitorul lumii", se arată într-un mesaj al Partiarhiei Ortodoxe Române transmis în 2009.

Vă mai recomandăm:

Legenda neplăcută a lui Crăciun: un om rău, care a refuzat să-i primească în casa lui pe Fecioara Maria şi pe Iosif

Adevărul despre Moş Crăciun. A fost un zeu păgân venerat de daci şi nu avea nicio legătură cu cadourile

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite