De ce împrumută bani pensionarii: de la cadouri la ajutor pentru afacerile copiilor
0Pensionarii din Satu Mare se adresează Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor în număr mare în luna noiembrie. Ei beneficiază din partea instituţiei, pe lângă împrumuturi, şi de consultaţii oftalmologice şi stomatologice cu reduceri importante.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) este o instituţie nebancară destinată celor care au ieşit la pensie. În judeţul Satu Mare, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor are peste 10.400 de membri, oameni care îşi plătesc lunar cotizaţia.
„Prima condiţie pentru a deveni membru CARP şi pentru a păstra acest statut este de a-şi plăti cotizaţia. Aceasta e un infimă, de 1% din venitul pe care pensionarul îl are, pe baza cuponului de pensie pe care îl prezintă la înscriere, plus, lunar, încă 2 lei lunar, ajutor de înmormântare. Noi oferim înapoi tot fondul care se adună la membrul nostru, oricând doreşte, iar acel ajutor de împrumut se cumulează şi se oferă familiei atunci când membrul nostru decedează. Nu e mult, dar pentru un membru cu vechime de 10 ani la noi, se aduna 240 lei, bani suplimentari pe lângă ajutorul de deces primit de la Casa de Pensii. Revenind la cotizaţii, cei care au de plătit 10 lei cotizaţie pe lună, cu tot cu ajutorul de deces, e mult deja, sunt consideraţi membrii bogaţi”, afirmă directorul CARP, Marişca Lucian.
Lunar, între 300 şi 400 de persoane se adresează celor de la CARP pentru a solicita împrumuturi. Acestea sunt acordate instant celor care nu solicită o sumă mai mare decât depozitul pe care îl au, sau cu ajutorul unui sau a doi giranţi, pentru cei care scot sume mari. Numărul acestora va cunoaşte o creştere în această perioadă, sezonul rece fiind unul în care pensionarii în special, au nevoie de bani pentru încălzire, Crăciun şi cadouri pentru cei dragi.
„Pentru cei care scot sume care se încadreează în depozitul pe care îl au, le oferim pe loc. Cei care doresc un împrumut de 10.000-15.000, le solicităm unul sau doi giranţi, pentru a avea o siguranţă că se va plăti. Acum nici legea nu ne prea ajută, pentru că nu se mai poate face reţinere la sursă şi trebuie să umblăm în tribunal cu ei, aşa că preferăm să fim precauţi.”, mai afirmă Lucian Marişca.
Cele mai des acordate împrumuturi sunt în medie de 3.000 lei. Cum chestionează fiecare membru în parte atunci când solicită un împrumut, directorul CARP cunoaşte şi motivele care îi împing pe pensionari sau unii salariaţi să ia împrumuturi.
„Eu vorbesc cu fiecare când vine să ia un împrumut. Unii îmi spun că vreau 2.000 lei pentru o centrală nouă, la alţii le trebuie lemne de foc, altcineva a vrut bani să meargă în vizită la copii. A venit cineva şi a solicitat o sumă mai mare şi am întrebat-o pe doamnă că de ce nu o ajută copiii, moment în care mi-a spus că pentru ei scoate banii. Sunt mulţi oameni în vârstă care vin şi scot banii pentru copiii lor. Ei au SRL-uri, au afaceri care nu merg prea bine şi atunci părinţii vin şi scot un împrumut, de obicei suma maximă, cea de 15.000 lei, şi le acordă lor banii aceştia. Chiar înainte a fost o doamnă cu film, ambii au scos bani, doamna 7000 şi fiul 5000. Cu siguranţă banii au ajuns la el”, mai afirmă directorul CARP Satu Mare.
Luna octombrie a scos din trezoreria CARP Satu Mare suma de 1,3 milioane de lei. Se aşteaptă ca luna noiembrie să depăreaşcă ca valoare împrumutată membrilor CARP suma de 1,8 milioane lei, poate chiar 2 milioane, în condiţiile în care până la mijlocul lunii s-au prezentat deja pentru a solicita un împrumut aproape 300 de persoane. Şi luna decembrie va cunoaşte un trend ascendend din acest punct de vedere. Dobânda de la CARP este de 0,1%.