Liviu Dragnea, audiat la DNA în dosarul vicepreşedintelui CJ Satu Mare. Mircea Govor, cercetat în arest la domiciliu. Deputatul Dolineaschi, pus sub acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Liviu Dragnea Credit foto: Adevărul
Foto: Liviu Dragnea Credit foto: Adevărul

Vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor a fost reţinut, pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru corupţie, în calitate de şef al PSD Satu Mare. Curtea Supremă a decis cercetarea acestuia în arest la domiciliu.În acelaşi dosar a fost pus sub acuzare şi deputatul Andrei Dolineaschi pentru complicitate la folosirea influenţei, iar Liviu Dragnea a fost audiat ca martor.

Update Instanţa supremă a decis, joi, luarea măsurii arestului la domiciliu în cazul preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, în dosarul în care este acuzat de şantaj şi intervenţii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el la AJFP.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a lui Mircea Govor şi a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu.

Decizia nu este definitivă, ci poate fi contestată atât de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, cât şi de DNA, tot la instanţa supremă.

În urma deciziei de joi, Mircea Govor va fi eliberat din Arestul Capitalei când îi va expira ordonanţa de reţinere emisă miercuri de procurorii anticorupţie. Liderul PSD Satu Mare va fi plasat, de joi seară, în arest la domiciliu, având de respectat mai multe obligaţii dispuse de instanţă în cadrul măsurii preventive.

Ce spune Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ieşit de la DNA, unde a fost audiat în dosarul în care a fost reţinut liderul PSD Satu Mare, Vasile Govor, Dragnea declarând că tot ceea ce a avut de spus a spus în faţa procurorilor şi că a fost chemat ca martor, pentru că ”la un moment dat a avut o funcţie politică”.
”Tot ce am spus în faţa procurorului nu repet public”, a afirmat Dragnea, la ieşirea de la DNA.
Întrebat dacă îşi menţine declaraţia dată despre Mircea Govor înainte de a veni la DNA, respectiv că îi pare rău pentru acesta, Liviu Dragnea a spus că îi pare rău pentru orice coleg de partid.
”Şi acum spun acelaşi lucru. Îmi pare foarte rău. Este un coleg de partid şi îmi pare rău pentru orice coleg de partid care ar ajunge într-o asemenea situaţie. Dar atât. Nu spun alte lucruri”, a afirmat preşedintele PSD.
De asemenea, întrebat de jurnalişti dacă a rămas cu calitatea de martor şi după declaraţiile date anchetatorilor, Dragnea a răspuns zâmbind: ”Exact. Tot aceea de martor”.
El a fost întrebat şi dacă Victor Ponta, care în 2013 era preşedintele PSD, va fi şi el chemat pentru a da declaraţii în acest dosar, Dragnea a răspus: ”Nu ştiu, nu am întrebat acest lucru şi nu mă interesează”.
”Este ultima dată când vă spun, şi vă spun în spiritul Crăciunului - ce am declarat în faţa procurorilor nu vă spun dumneavoastră. Nu este corect să fac lucrul acesta”, a mai spus Dragnea.

Înainte de a se prezenta la DNA, Liviu Dragnea a comentat, la Biroul Permanent Naţional al PSD, situaţia lui Mircea Govor. Întrebat de jurnalişti cum comentează reţinerea preşedintelui PSD Satu Mare, Liviu Dragnea a spus că "nu vrea să comenteze". "Vreau să spun decât că îmi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă cu Mircea Govor", afirma Dragnea.

Ce acuzaţii i se aduc deputatului Dolineaschi

Deputatul Andrei Dolineaschi este urmărit penal de procurorii DNA pentru complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în perioada august-octombrie 2013, Govor în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD şi vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Satu Mare, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, a făcut demersuri, prin intermediul lui Dolineaschi Andrei (secretarul general al aceluiaşi partid), pe lângă persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (AJFP), a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

“Procedând în această manieră, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obţină/menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare”, susţin procurorii DNA.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2013-martie 2014, Govor ar fi procedat în aceeaşi manieră şi în favoarea unui apropiat, în sensul că a depus diligenţe pe lângă aceleaşi persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ca acesta fie promoveze examenul pentru obţinerea unui post de conducere sau de execuţie în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea (instituţie nou înfiinţată), fie să obţină o funcţie de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.

În ce consta ajutorul lui Dolineaschi

Concret, sus'in procurorii, ajutorul dat de Dolineaschi Andrei a constat în:
- solicitarea şi obţinerea unor documente cu caracter confidenţial de la persoane cu funcţii de decizie în cadrul ANAF ce au fost transmise ulterior inculpatului Govor Mircea Vasile,
- transmiterea solicitărilor pe care inculpatul Govor Mircea Vasile le făcea în sensul arătat mai sus, către factorii de decizie din cadrul ANAF,
- punerea în legătură directă a inculpatului Govor Mircea Vasile cu factorii de decizie din cadrul ANAF etc.)
 

Ce spun procurorii DNA despre Mircea Govor

Conform comunicatului DNA, Mircea Govor a fost reţinut, pentru 24 de ore, fiind acuzat de procurori de săvârşirea a 6 infracţiuni, după cum urmează: 2 infracţiuni de trafic de influenţă, în calitate de şef al PSD Satu Mare şi 4, de şantaj în formă agravată, în calitate de ”mentor” al unei publicaţii locale, de vicepreşedinte  al CJ Satu Mare, sau de preşedinte al PSD Satu Mare.

Procurorii DNA au interpretat ”încrederea” şi ”susţinerea”, acordate de Govor unor membri PSD din judeţ, pe care-i dorea şefi prin deconcentrate, drept infracţiuni. Mai exact, Vicepreşedintele Govor a ”păcătuit” de două ori, în acest sens.

Govor şi-a  traficat influenţa, pentru a impune politruci în instituţiile statului


Cele 2 infracţiuni de trafic de influenţă incriminate vizează demersurile, din perioada august 2013-martie 2014, ale lui Govor de a impune pesedişti sătmăreni în diverse instituţii publice locale. Astfel, acesta şi-ar fi traficat influenţa, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a PSD,  ”pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii, decât cele profesionale”, susţin procurorii DNA.
Scopurile urmărite de vicepreşedintele CJ Satu Mare au fost, conform comunicatului DNA, protecţie din partea organelor fiscale pentru afacerile sale şi beneficii (bani) pentru PSD Satu Mare.

Govor a şantajat, folosindu-se de toată muniţia pe care o deţinea: Vicepreşedinte la CJ Satu Mare, preşedinte la PSD şi patron ”informal” de presă


Dintre cele 4 infracţiuni de şantaj, incriminate de DNA, trei au legătură cu calitatea inculpatului de patron ”informal” de presă, iar cea de-a patra, din nou, cu calitatea de vicepreşedinte al CJ Satu Mare şi ”leader” politic al PSD.


Conform procurorilor, Govor s-ar fi folosit de publicaţia locală pe care o controlează, pentru a şantaja un avocat din Baroul Satu Mare, să ajute anumite firme pe care le agrea să obţină contracte din bani publici, de la instituţiile cu care avocatul avea contract de consultanţă juridică. Acest avocat a fost ameninţat – susţin procurorii – cu dezvăluiri de presă în legătură cu contractele de consultanţă juridică obţinute de firma avocatului de la diverse instituţii publice.

image

Foto: Consiliul Judeţean Satu Mare. Credit foto: Cerasel Cuteanu


Tot accesul la banii publici a reprezentat argumentaţia celei de-a doua infracţiuni de şantaj:
” În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii, împreună cu persoana care controla linia editorială a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.
Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de acelaşi om de afaceri.”

A treia infracţiune incriminată are legătură cu demersurile lui Govor efectuate asupra ITM Satu Mare, cu scopul de a asigura protecţie (n.r. ce ar părea de tip mafiot) unor primari PSD:
”În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-şi autoritatea şi influenţa deţinute de calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, precum şi de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii cotidiene locale, a constrâns un inspector şef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme, pentru ca acesta, în exercitarea atribuţiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale împotriva persoanelor agreate politic de el (în speţă, primarii din acelaşi partid cu el, din judeţul Satu Mare).”

Cea de-a patra infracţiune, din perioada iunie-iulie 2014, are legătură tot cu şeful ITM, pe care Govor îl voia destituit, urmărind să-şi impună un om al său în locul acestuia, astfel căutând – spun procurorii DNA – să subordoneze ITM intereselor sale şi ale familiei sale, în calitate de patroni de afaceri.
Procurorii DNA susţin că acte de urmărire penală s-au început, nu doar împotriva lui Govor, ci şi ”faţă de alte persoane”, posibil cele care apar în comunicat ca servind interesele inculpatului Govor Mircea.

Citiţi şi:

Percheziţii de amploare în Satu Mare. Vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, în vizorul procurorilor DNA Oradea: „S-a luat un document şi cu asta basta“

Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, le dă ordin preoţilor să-i scoată pe credincioşi la vot: „S-a terminat, fraţilor. Dacă nu votaţi cu Ponta, nu vă mai cunosc”
 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite