ZeroCozi, aplicaţia care ar putea scăpa românii de stat la coadă. Urmează să fie introdusă în primele instituţii publice
0Doi ingineri IT din Timişoara – Radu Jakab si Cristian Voina, amândoi de 34 de ani, cu o experienţă de aproximativ 23 de ani de programare şi trei ani de management de produse software, au dezvoltat o aplicaţie prin care speră să facă să dispară cozile din România.
Cei doi tineri şi-au
lansat aplicaţia la Timişoara, în urmă cu aproximativ două săptămâni, la
Conferinţa Urban Tallk, organizată de Urban Hub.
ZeroCozi este o soluţie gândită pentru a rezolva problema cozilor şi a aşteptatului în cozi, fie că vorbim de servicii publice sau servicii private.
“Un astfel de sistem presupune un server central, care poate să gestioneze aceste cozi, şi astfel avem acele aparate care ne dau bilete de aşteptare, iar tot acel sistem poate fi integrat cu o interfaţă web şi cu telefoanele noastre mobile. În felul acesta putem să ne luăm biletele respective direct de la birou, direct din maşină sau de acasă. Aplicaţia ne poate informa câţi oameni sunt la coadă, ca să avem o evaluare corectă faţă de ceea ce vom găsi acolo. Ne poate estima când vom ajunge noi la rând. Aplicaţia are opţiunea de a selecta instituţia la care mergem, apoi lista cu serviciile sale, informaţii unde se află locaţia, ce acte trebuie să avem, câte persoane sunt la coadă. La al treilea pas se alege între bilet şi programare, la al patrulea pas ni se dă o confirmare finală în care avem informaţiile necesare şi ultimul pas este unul de sumarizare a informaţiilor”, spune Radu Jakab.
Proiectul e finalizat într-o formă suficientă pentru aplicarea în administraţiile locale. Cei doi ingineri mai lucrează la partea la care cetăţeanul să poată să stabilească el ora la care să vrea să meargă la ghişeu sau la serviciu de care are nevoie.
“Am vorbit deja cu mai multe instituţii: cu Casa de Asigurări, cu Evidenţa Populaţiei, cu Primăria din Timişoara. Deschidere există. Nu am găsit un serviciu sau o instituţie care să nu dorească să aplice un astfel de sistem”, afirmă Jakab. Acesta spune că oamenii care vor folosi acest serviciu nu vor avea costuri majore suplimentare.
“La multe servicii sau instituţii la care mergem există o taxă pentru ceea ce beneficiem. Cu un astfel de sistem poate fi plătită taxa la instalare sau la tichet, însă fără niciun alt cost suplimentar din partea administraţiei. Preţul tichetului pentru cetăţean devine obţiunea instituţiei. Îl poate suporta instituţia sau il poate suporta cetăţeanul. De exemplu, omul care merge acum şi plăteşte o taxă de 20 de lei şi aşteaptă o oră, poate este dispus să plătească 21 de lei, dar să nu mai aştepte aceea oră şi să-şi rezolve problema în două minute”, mai spune Jakab.